Kako na vas utiče poraz?

FOTO: Google+

Lični uspeh se, uglavnom, smatra najvećim motivatorom, dok se neuspeh smatra najvećim demotivatorom. Međutim, poraz je relativan i predstavlja stanje duha. Ako niste položili neki ispit iz prvog puta, položićete ga iz drugog, trećeg, i onda postajete uspešni. Važno je samo da se ne odustaje. Zar nije jedini pravi poraz odustajanje? Najgore je nešto započeti i ne završiti do kraja, a sve u strahu od neuspeha.

Možemo na neuspeh da gledamo i kao na priliku za učenje. Niko se nije naučen rodio i niko nije savršen i nepogrešiv. Život predstavlja smenu uspona i padova. Najvažnije je da naučimo da ustanemo kada padnemo. Čak i kada u nečemu ne uspemo mi možemo da naučimo da pobeđujemo gordost, razvijamo svoju inteligenciju, proširujemo granice svojih moći i ako se sledeći put nađemo u sličnoj situaciji svakako ćemo biti snalažljiviji. U svakom lošem iskustvu možemo da pronađemo smisao. Nekada je za to potrebno vreme i sve što treba je da mu dozvolimo da nam pokaže pravi put.

Dollarphotoclub_78657401_1080x744.jpg
FOTO: Kim Raine well being

Neuspeh može da nam posluži kao izgovor za odustajanje, ali i kao prilika da se nastavi borba do samog kraja. Oni koji spadaju u prvu kategoriju vode se idejom Ja to ne mogu, a ovi drugi Ja to mogu. U koju grupu vi spadate? Hoćete li da budete pobednici ili da večno tražite izgovor za neuspeh?

Zapitajmo se kakav bi život bio da u njemu ne nailazimo na prepreke i poteškoće. Kako bi bilo da nas život ne stavlja pred različite izazove? Da li bismo uopšte uspeli da pronađemo sebe, da shvatimo koliko u stvari možemo da postignemo? Koje su prepreke najveće? Možda su najveće prepreke one prepreke koje neki od nas imaju u sebi. To mogu da budu razne predrasude i zablude koje nas čine ograničenima. Ceo naš svet bi se promenio, ukoliko bismo uspeli da ih se oslobodimo. Spoljašnje prepreke se, ipak, lakše uklanjaju. U stvari, onaj najveći problem je kako pobediti sebe, kako ubediti sebe da nešto možeš bez obzira na to koliko teško izgledalo.

-preduzetnistvo.gif

I neki ljudi iz naše okoline mogu da nam predstavljaju prepreke – pesimisti koji misle da nećete uspeti i da je najbolje i da ne pokušate. Oni u vas unose sumnju. Postajete nesigurni. Treba da se potrudite da na njih ne obraćate pažnju.
Treba čvrsto da verujemo u sebe. Verovanje da u nečemu možemo uspeti, najvažnija je stepenica na putu ka uspehu. Ne treba toliko da obraćamo pažnju na prepreke, već da se usresredimo na svoje sposobnosti i veštine i da ih maksimalno iskoristimo i uspeh će kad tad doći. Naš stav u životu igra veoma bitnu ulogu. Jedna izreka lepo kaže: Kakve su nam misli, takav nam je život.

U našim rukama je moć da odlučimo kojim ćemo očima gledati na poraze. Možemo na sve važne stvari u svom životu da gledamo očima pobednika. Prepreke i porazi ne treba da nas obeshrabre već da nam posluže kao podstrek da se još više borimo, da damo sve od sebe da uspemo. I sigurno ćemo uspeti.

Marina je zaljubljenik u psihologiju.

Pročitajte i:

Koliko vam je važno šta drugi misle o vama?
Koliko je samosvesnost važna?
Ljubav u moderno doba