Kako ispraviti greške u pravljenju bloga?

Foto: Pixabay

Prevela: Milica Dragićević

Ako želite da impresionirate posetioce bloga, glavni prioritet treba da vam bude kako blog funkcioniše i kako izgleda. Bez obzira što imate odličan sadržaj na blogu, izgled sajta može da odbije ljude. Ovo su neke od uobičajenih grešaka i načini kako da ih izbegnete.

Previše različitih fontova i boja

Uzbudljivo je kad napokon sednete i počnete da dekorišete blog, ali nemojte biti previše entuzijastični. Ako koristite previše različitih fontova i boja, postići ćete suprotan efekat. To može dovesti do neusaglašenog izgleda sajta, a to može odbiti posetioce. Zato počnite od određene palete boja. Svaki dobar dizajn ima maksimum tri različita fonta kako bi se dobio
kohezivan izgled.

Zbijene stranice s kratkim belim razmakom

Beli razmak je kao vazduh između sadržaja. Sadržaj pomoću njega diše. Bez vazduha sav će se sadržaj izmešati. Ako smanjite nered na minimum i ako razdvojite važne delove bloga razmacima, oko posetioca može lako da se kreće kroz stranicu. Zamislite da uđete u kuću sakupljača. Gde biste krenuli? Na šta biste obraćali pažnju? Nije lako usredsrediti se na dobar sadržaj kad je okružen drugim stvarima.

_izrada_sajtova.gif

Ne ubacujete linkove ka društvenim mrežama

Ako ste bloger trebalo bi već da znate koliko su društvene mreže važne. Međutim, nekad na to zaboravimo kad pravimo dizajn bloga. Nemojte zaboraviti da ubacite ikonice i linkove ka društvenim mrežama na istaknuto mesto kako bi se lako mogli primetiti.

Ne stavljate kontaktne podatke na mesto koje se lako primeti

Ovo pravilo je od suštinske važnosti, pogotovo ako vam je blogovanje posao. Kontaktni podaci treba da budu jasno stavljeni tamo gde ih posetilac može lako naći. Veliki broj ljudi se neće igrati detektiva i pokušavati da locira te poslovne podatke. Olakšajte im taj posao.

Loša čitljivost i vidljivost

Svi fontovi moraju se lako pročitati. Izaberite dobru vrstu i veličinu fonta. Nema smisla koristiti neobičan naslovni font u italiku ako niko ne može da ga pročita. Ako je naslovni i font teksta jednostavan, posetiocima će biti lakše da pročitaju sadržaj. Ostavite neobične, uvijene i rukopisne fontove samo za naglašavanje.

workspace_766045_640.jpg
Foto: Pixabay

Nepodobna rezolucija ekrana

Danas ne postoji jedna prava rezolucije ekrana jer ima mnogo monitora na tržištu. Uglavnom se koristi rezolucija od 1000 piksela za širinu veb-stranice. Sve što je preko 1200 piksela može se dobro prikazati samo na onim uređajima s većom rezolucijom. Zapamtite to kad pravite plan sajta jer rezolucija sajta treba da odgovara i manjim i većim ekranima. Posetilac ne sme da skroluje horizontalno da bi video ostatak stranice.

Loša navigacija

Navigacija igra veoma važnu ulogu na svakom sajtu. Ako nemate navigacioni meni ili ako je na mestu koje se ne vidi, vreme je da popravite veliku grešku. S navigacionim menijem posetilac se kreće po sajtu. Bez menija on nema gde da ode osim na neki drugi blog. Navigacioni meni treba da sadrži samo važne linkove i stranice koje će odvesti posetioca do drugih delova sajta ili koje će dati dodatne podatke. Treba da bude vidljiv na svim stranicama.

Ne testirate na greške

Sigurno ste uzbuđeni kad objavljujete sajt, ali ako ga unapred ne testirate na greške, taj će važan dan biti razočaravajući. Svaki pretraživač drugačije funkcioniše tako prvo treba da vidite da li blog radi i kako izgleda na pretraživaču, kao što je Fajerfoks, Safari, Hrom i Internet eksplorer. Ako ne izgleda dobro, popravite ga pre objavljivanja I prijatelji mogu da vam pomognu u testiranju sajta. Svi linkovi treba da rade pa zato kliknite na njih tokom testiranja.


Izvor: ICanBuildaBlog

Milica je zaljubljenik u engleski jezik i književnost koja smatra da je svaki novi prevod dokaz da jezik ne sme biti prepreka ka širenju novih vidika.