Kako društvena aktivnost utiče na nas?

Foto: Mentalfloss

Preveo: Miroslav Kiš

1. Pomaganje drugima može da vam pomogne da živite duže

Želite da produžite vaš životni vek? Razmislite o redovnom pomaganju u kuhinji ili pomaganju na u eko-kampu. Istraživanje je pokazalo da ovakve aktivnosti mogu da poboljšaju vaše zdravlje na način da mogu da produže vaš životni vek. Volonteri pokazuju bolju sposobnost da se nose sa stresom i izbore sa bolestima kao i da su manje izloženi depresiji i da su zadovoljniji svojim kvalitetom života - na dnevnom nivou. Ovo može da bude iz razloga što volontiranje smanjuje usamljenost i poboljšava naš društveni život, a to su faktori koji značajno mogu da utiču dugoročno na naše zdravlje

image.jpg

Foto: QuotesGram

2. Altruizam je zarazan

Kada jedna osoba čini dobro, ona izaziva lančanu reakciju drugih altruističkih dela. Jedna studija je otkrila da su osobe sklonije velikodušnosti nakon što posmatraju druge osobe koje se ponašaju isto. Ovaj efekat može da se proširi na desetine drugih, inspirišući druge pojedince da čine dobro.

37_sized.jpg

Foto: Zenzi

3. Pomaganje drugima nas čini srećnima

Jedan tim sociologa je pratio dve hiljade osoba tokom perioda od pet godina i ustanovio da Amerikanci koji opisuju sebe kao „veoma srećne“ volontirali su najmanje 5.8 sati mesečno. Ovaj naglašeni osećaj zadovoljstva samim sobom bi mogao da bude posledica fizičke aktivnosti, ili usled toga što nas volontiranje čini društveno aktivnima. Analitičari, takođe, smatraju da pomaganje daje pojedincima osećaj mentalnog nagrađivanja.

4. Pomaganje drugima može da pomogne kod hroničnog bola

Prema jednoj studiji, osobe koje su patile od hroničnih bolova su počele da rade kao volonteri. Kao rezultat toga, one su su primetile smanjeno prisustvo svojih simptoma.

image.jpg

Foto: Operation Meditation

5. Pomaganje drugima smanjuje krvni pritisak

Ukoliko patite od srčanih problema, vaš doktor vam je sigurno rekao da smanjite unos mesa ili da se manje izlažete stresu na poslu. Međutim, trebalo bi da uzmete u obzir i to da ubacite nešto u vašu rutinu: redovno volontiranje. Jedan deo istraživanja je pokazao da stariji volonteri, koji su volontirali najmanje 200 sati godišnje, smanjili su svoj rizik od hipertenzije za drastičnih 40%. Ovo je verovatno iz razloga što su više bili društveno aktivni, i to im je pomoglo da se oslobode usamljenosti i stresa koji često prati usamljenost.

6. Pomaganje drugima promoviše pozitivno ponašanje kod tinejdžera

Prema sociolozima, tinejdžeri koji volontiraju imaju bolje ocene i sliku o sebi.

_event_management.gif

7. Pomaganje drugima daje nam osećaj svrhe i zadovoljstva

Da li tražite više smisla u vašem svakodnevnom postojanju? Studije su pokazale da volontiranje doprinosi sveukupnom osećaju zadovoljstva i svrhe jednog pojedinca, posebno jer pojedinci više ne osećaju da su u stalnoj ulozi „radnika“ ili „roditelja“.

Izvor: Mental Floss

Miroslav je večiti avanturista, pozitivan mladić koji voli da putuje i upoznaje nove gradove i ljude i kasnije ih nosi u srcu sa sobom.