Kako da se pripremim za poslovni intervju?

FOTO: Leadingwithtrust

Pitanje koje vam stalno prolazi kroz glavu je: „Da li sam dovoljno spreman?” Evo načina kako prebroditi to pitanje jednom zauvek.

Nemojte kasniti

Pozvali su vas na intervju i to je već jedan korak bliže vašem zaposlenju, tako da, nikako nemojte da kasnite na dogovoreni sastanak. Bolje je da vi njih sačekate nego oni vas.

Govor tela

Pre nego što vam poslodavac i postavi prvo pitanje, on će na osnovu vaše pojave, izraza lica i izgleda već steći mišljenje o vama.

Prvi kontak koji ćete imati sa poslodavcem najverovatnije je rukovanje, pri čemu je najbitniji čvršći stisak šake, naravno ne prejak, već onaj koji pruža utisak da ozbiljno stupate u ovaj intervju. Sedite uspravno. Vaš uspravni stav govori da imate samopouzdanja i entuzijazam. Nikako ne treba sedeti iskrivljeno, jer takvim sedenjem odajete utisak nezainteresovanosti i umora.

Bitno je da na pitanja odgovorate jasnim tonom, bez govorenja sebi u bradu ili šaputanja. Takođe, dobro je gledati vašeg sagovornika u oči, na taj način odajete sigurnost i samopouzdanje.

-poslovna_komunikacija.gif

Uzmite sebi više vremena

Ukoliko nakon postavljenog pitanja niste odmah sigurni kakav biste odgovor trebali da date, slobodno možete zamoliti za ponavljanje pitanja. Na taj način biste sebi odvojili malo vremena kako biste mogli više da razmislite i date pravi odgovor.

Vaša pitanja

Tokom intervjua bitno je dobro se pripremiti na odgovore koje očekujete da će vas pitati, ali isto tako je bitno pripremiti se za pitanja koja želite da postavite poslodavcu. Podrazumeva se da ćete se pre samog intervjua raspitati što više o firmi u kojoj želite da se zaposlite. Samim tim vaša pitanja trebaju biti progresivna. Možete dati predloge vezane za moguće napredovanje i usavršavanje firme.

Pitanje plate

Sigurno imate u glavi već neku sumu novca kojom biste želeli da budete nagrađeni za vaš rad, pa ipak ne bi trebalo da vi prvi postavite pitanje: „Kolika je plata za ovaj posao?”. Sačekajte da pitanje dođe od strane poslodavca. Ukoliko ste stekli utisak da im vaš predlog plate koju očekujete ne odgovara, ne treba paničiti. Obrazložite zašto smatrate tu sumu prigodnom, dodajući da ste fleksibilni što se plate tiče.

Nakon intervjua

Ukoliko je odgovor pozitivan i dobili ste posao, čestitamo! Međutim, ukoliko je odgovor negativan, morate znati da to ne znači da ste nešto uradili loše, već je neki drugi kandidat bio više kvalifikovan od vas. Možete pozvati kompaniju i zamoliti za povratnu informaciju zašto niste prošli posao, kako biste mogli da poboljšate ono u čemu ste bili lošiji ili u čemu ste pogrešili.

Najbolja priprema je da sami sebe spremite na pozitivan ali i negativan odgovor poslodavca. Uvek smatrajte ovakve intervje još jednim iskustvom bliže ka izgradnji vaše karijere. Srećno!

Sara je direktna, uporna i orginalna, vašu pažnju i interesovanje zadobija sasvim spontatno na nenametljiv način.

Pročitajte i:

Kako da napišete CV i propratno pismo
Nemate ideje? zamenite strah pozitivnom tremom
Najčešća pitanja na poslovnom intervjuu