Kako da (p)ostanete zdravi na poslu?
Pixabay

Uz nekoliko dobronamernih saveta biće vam lakše da poboljšate brigu o svom zdravlju kada ste na poslu.

Pravite male pauze

Ukoliko je vaš posao takav da podrazumeva dugotrajno sedenje u istom položaju, dozvolite sebi male pauze kako biste se relaksirali. Koristite svaki slobodan momenat da se protegnete i razmrdate, pa makar na putu do aparata za kafu ili toaleta.

Pazite šta i koliko jedete

Loša strana obroka na poslu je ta što nemate velikog izbora kada je vrsta hrane u pitanju, kao ni predstavu o količini koju pojedete. Tako ne štetite samo svojoj kilaži, već i svom zdravlju. Ukoliko zaista morate da jedete na poslu, trudite se da to bude neka zdravija hrana. Voće i povrće su uvek dobar izbor. Ukoliko rešite da se posvetite svom zdravlju i za vreme radnog vremena, nošenje zdravih obroka od kuće, sasvim je dobar izbor.

Pijte dosta vode

Sem što treba da vodite računa šta jedete, vodite računa i o tome da li pijete dovoljno vode. Preterana količina nezdravih napitaka koju unesete u svoj organizam može izazvati nervozu i poremećaj rada srca. Zato kada vam se sledeći put pripije neki gazirani napitak, zamenite ga velikom čašom vode.

Pixabay
Pixabay

Radite male vežbe

Iako ste u kancelariji, malo razgibavanja nije na odmet. Pronađite lake vežbe kojima se možete opustiti i razmrdati.

Smanjite unos kafe

Većina ljudi koji svoje radne provodi u kancelariji, veliki deo vremena provodi sa šoljom kafe u ruci. Glavni razlog za to je taj što im kafa pruža energiju koja im je neophodna i razbuđuje ih. Ako ipak želite da ostanete zdravi na poslu, smanjite unos kafe. Ukoliko vam je potreban dodatni „doping” postoji veliki broj zdravih namirnica i napitaka koji vam mogu podići energiju bez negativnih propratnih efekata.

Odmorite se od monitora

Vaše oči su ogledalo vašeg zdravlja, zato ih čuvajte. Na svakih sat vremena pravite kratke pauze od nekoliko minuta kako biste odmorili oči. Ako vas svrbe, nemojte ih trljati rukama, već se umijte vodom. Na internetu uvek možete pronaći trik vežbe za rasterećenje umornih očiju, koje mogu biti veoma korisne u ovakvim situacijama.