Kako da ostanete pozitivni kao preduzetnik?

Foto: Business News Daily

Preveo: Ivan Marković

Setite se svoje svrhe

Kada ste preduzetnik i kada vam navru negativne misli, one nastoje da vas odvrate od vaše glavne svrhe. Stoga, ako stvarno možete da se skoncentrišete na tu svrhu, ona vam može pomoći da sagledate stvari u kontekstu i da se uverite da neki od tih problema i briga nisu toliko poražavajući kao što vam se činilo.

Skoncentrišite se na nešto drugo

Ili biste mogli da se poslužite drugačijim pristupom i da se jednostavno nakratko skoncentrišete na nešto drugo. Ako vam određeni posao ili pravac jednostavno ne odgovara, isprobajte neki novi, što bi moglo da popravi vaš stav.

Osvrnite se na svoje ciljeve

Isto tako možete da povratite malo koncentracije i popravite svoj stav tako što ćete se jednostavno osvrnuti na neke od glavnih ciljeva vašeg biznisa. Zato ih zapišite negde i istaknite ih kada vam je potrebna dodatna motivacija.

Pričajte sa mentorom

Kada imate mentora koji je prošao kroz teške trenutke i koji zna kako da ih prevaziđe, to će vam biti od velike koristi kada se susretnete sa neizbežnim problemima u biznisu.

Odmorite se od društvenih mreža

Društvene mreže mogu da budu sjajno oruđe. Ali isto tako mogu da dovedu pojedine preduzetnike u zamku poređenja. Zato, ako se nađete u situaciji da konstantno koristite društvene mreže kako biste poredili svoj napredak sa napretkom drugih preduzetnika, možda bi trebalo malo da se odmorite od društvenih mreža.

Iskoristite druge kao motivaciju

Ili biste, umesto toga, mogli da iskoristite uspeh drugih preduzetnika kao motivacioni faktor. Osvrnite se na njihov uspeh, uverite se da je to moguće i onda iskoristite to da podignete svoj biznis na viši nivo.

Osvrnite se na svoj napredak

Isto tako možete da se motivišete kada se osvrnete na svoj biznis. Ako ste u mogućnosti da vidite dokle ste stigli, to će vam izmeniti mentalni sklop dok napredujete.

-preduzetnistvo.gif

Produžite dalje nakon neuspeha

Ipak, nije uvek sjajna ideja da živite u prošlosti. Kada doživite neuspeh, što je neizbežno, morate da nađete način da istog trenutka krenete da obavljate naredni posao, umesto da dopustite neuspehu da našteti vašem mentalnom sklopu.

Zapišite šta ste naučili

Lakši način da sagledate svoj neuspeh je da zapišete neke lekcije koje ste naučili iz iskustva. To će vam pokazati da ste, iako ste doživeli neuspeh, ipak naučili nešto. Takođe će vam pomoći da produžite dalje.

Provedite vreme sa onima koje volite

Pokretanje biznisa može da oduzme dosta vremena i energije. Ipak, dobra je ideja da se odmarate redovno i da se podsetite zašto ste uopšte pokrenuli biznis. Zato provedite vreme sa svojom porodicom i drugima koje volite kako biste popravili svoj mentalni sklop i ostali pozitivni.

Popričajte sa ljudima iz tima

Takođe vam i članovi tima mogu pomoći da se izbavite iz negativnog stanja. Pričajte sa njima o idejama za biznis, kao i njihovim ličnim i profesionalnim ciljevima.

Popričajte sa svojim klijentima

Isto tako možete s vremena na vreme da stupite u kontakt sa svojim klijentima, kako biste videli kako je vaš biznis uticao na njih i podsetili se zašto radite to što radite.

Najpre uradite najteži posao

Ako se vaš negativni stav može pripisati prenatrpanosti, nekad je najbolje što možete da uradite to da završite posao. Najpre se skoncentrišite na najteže poslove, kako biste mogli brzo da ih se rešite i da smanjite prenatrpanost.

Poštujte svoju slobodu

Kada ste preduzetnik, to znači da ste vi gazda. To ne znači da možete sve vreme da radite šta god želite. Ali ipak imate neku slobodu. Stoga, kada to shvatite, to će vam pomoći da ostanete pozitivni u teškim trenucima.

Osmislite plan

Negativnost i prenatrpanost mogu se ponekad pripisati pravcu koji nije jasno definisan. Ako je to slučaj kod vas, onda morate da sednete i da osmislite plan vašeg biznisa za narednih nekoliko meseci, ili godina. Ako imate barem okvirnu ideju kuda idete, ona će vam biti od koristi.

entrepreneur_830.jpg

Foto: UT News

Odmorite se

Ili bi trebalo da odsustvujete neko vreme kako biste povratili koncentraciju. Uzmite kraći odmor ili se jednostavno isključite na duži vikend.

Nagradite sebe

Kada ostvarite nešto u okviru vašeg biznisa, važno je da proslavite to na neki način. Osmislite mali sistem nagrađivanja za sebe kako biste ostali motivisani i pozitivni tokom dnevnog mukotrpnog rada.

Nagradite svoj tim

Sličan princip možete da primenite i na svoj tim. Ako se trudite da oni budu motivisani i srećni, popravićete celokupno raspoloženje na vašem radnom mestu.

Napravite igru od toga

Možete čak i da osmislite neku igru kako biste završili svoje poslove. Napravite sistem bodovanja za veće poslove ili podstaknite prijateljsko takmičenje među kolegama, kako bi ostali motivisani i uključeni.

Vežbajte povremeno

Redovno vežbanje podstiče oslobađanje endorfina, što će vam pomoći da ostanete pozitivni tokom dana. Stoga, čak iako pomalo vežbate nekoliko puta nedeljno, to će napraviti veliku razliku.

Stupite u kontakt sa drugim preduzetnicima

Kada ste preduzetnik i kada imate nekoga s kime biste podelili svoje probleme, to je dobar način da očistite svoj um i da nastavite dalje. Ali kada pričate sa svojom porodicom ili prijateljima o tim problemima, neće imati isti efekat kao kada pričate sa nekim ko će vas razumeti. Stoga, stupite u kontakt sa drugim preduzetnicima, bilo u vašoj lokalnoj zajednici ili na društvenim mrežama.

Zapišite na čemu ste zahvalni

Pored problema, postoji i dosta sjajnih stvari na kojima treba da budete zahvalni kada vodite biznis. Zato, umesto da zaboravljate te dobre stvari i da se koncentrišete isključivo na posao, odvojte jedan trenutak tokom dana i zapišite stvari na kojima ste zahvalni.

Zahvalite se drugima

Isto tako možete da pokažete zahvalnost drugima tako što ćete jednostavno reći ,,hvala ti’’, ili napisati kratke poruke zahvalnosti.

Probajte da meditirate

Meditacija je drugi način na koji možete da očistite svoj um i da ostanete koncentrisani na pozitivne stvari tokom dana.

entrepreneur_meditation.jpg

Foto: Entrepreneur

Uvažavajte sebe tokom dana

Ili možete da isprobate rečitiji pristup, na primer, da uvažavate sebe tokom dana. Potvrdite pozitivne stvari kod sebe, a pozitivan stav će uslediti nakon toga.

Potražite inspiraciju

Ako se osećate neinspirisanim u svom biznisu, načekaćete se ako čekate inspiraciju da dođe. Zato potražite inspiraciju kroz čitanje, šetnju ili čak boravak na sajtovima poput Pinterest-a.

Bavite se nečim u slobodno vreme

Kada imate neke hobije u slobodno vreme, oni će vam takođe pomoći da ostanete redovno pozitivni i inspirisani.

Obrazujte se

Isto tako možete da se okrenete proširivanju svog znanja kroz svakodnevni trening i obrazovne programe, što može da dovede do novih ideja i motivacije.

Podsetite se onoga što vas čini srećnim

Bez obzira na to koliko sjajnih navika gradite oko svog biznisa, biće vremena kada ćete se osećati potištenim. Zato je dobra ideja da imate folder na kompjuteru, ili čak štampanu listu, ili spomenar, koji možete da izvadite tokom teških trenutaka kako biste se podsetili onoga što vas čini srećnim.

Vizualizujte svoje ciljeve

Isto tako se možete redovno podsetiti svojih ciljeva tako što ćete ih držati vidljivim na vašem radnom mestu. Napravite listu ili ih postavite na tablu u vašoj kancelariji, kako bi vas stalno podsećali zašto radite to što radite.


Izvor: Small Business Trends


Ivan je romantik koji traga za novim idejama.