Evo kako se pripremiti za intervju za posao

Foto: Bankar

Ponašanje tokom razgovora

Verbalne sposobnosti poput dikcije, širine vokabulara, uzrečica u govoru i termina koje koristite mogu da naprave razliku u izboru kandidata. Što jasnije i elokventnije govorite, vaši odgovori će imati „veću težinu".

Izbacite uzrečice

Uzrečice poput „ovaj", „kako se zove", „u principu", oduzimaju snagu i smisao vaših izjava. Osim toga, otkrivaju vašu nesigurnost, što može da izazove sumnju u to da li ste baš vi pravi kandidat za posao. S druge strane, ma koliko bili samouvereni i opušteni nemojte koristiti žargonski rečnik niti bilo koji drugi vid komunikacije koja nije deo formalnog govora.

Istaknite svoje uspehe, ali bez hvalospeva

Formulišite svoju rečenicu tako da ona jasno izražava vaše mišljenje umesto da bni generalnog karaktera. Takođe, izbegavajte da odete u drugi ekstrem i da sve što kažete započnete sa „ja". Često se dešava da su ljudi, koji rečenice počinju na ovaj način, neobjektivni u vezi sa svojim mogućnostima. Pronađite meru da iskažete svoje uspehe i da ih izreknete kroz prvo lice, a da pritom izbegnete „ja" kao početak svake rečenice.

Istaknite interesovanja

Interesovanja nose potencijal da se pronađete u određenoj oblasti poslovanja, pa samim tim nije loše da prilikom intervjua istaknete šta vas zanima. U tom smislu, nije pogrešno da pokažete emotivnu pristrasnost ka poslu za koji ste konkurisali. To će i vašem potencijalnom šefu dati do znanja da je pred njim neko ko će voleti posao koji radi, a to je svakako velika prednost.

10263126595_d42f3688e3.jpg
Foto: photopin

Odgovarajte celom rečenicom

Poželjno bi bilo da, na sva pitanja koja vam tokom intervjua postave, odgovarate punom rečenicom. Nije dovoljno da samo potvrdno ili odrično iskomentarišete pitanje, preporučljivo je da uz puno objašnjenje vašeg mišljenja na određenu temu, date zadovoljavajuće odgovore. Nasuprot tome, ni citiranje grčkih filozofa nije prikladno, osim ako se baš to ne traži na poslu za koji ste konkurisali. Previše „filozofiranja", nije poželjno jer time oduzimate dragoceno vreme ljudima sa kojima razgovarate. Najvažnije je da budete jasni!

Budite poslovni i nasmejani

Pozitivan stav prilikom intervjua za posao može da vam pomogne utoliko što ćete vi zračiti samopouzdanjem i pozitivnom energijom. Na sva pitanja, u granicama mogućnosti, pokušajte da odgovorite u pozitivnom kontekstu, odnosno nemojte koristiti negacije i negativnu postavku rečenice („nisam nikad", „ne znam" i slično). Poželjno je da istaknete ono što znate, volite i možete, a ne ono što nećete, ne volite i ne znate. Preporučljivo je da se ponašate u skladu sa okolnostima, dakle poslovno i ozbiljno, ali to ni u kom slučaju ne znači da treba da budete kruti i bez osmeha. Zračite pozitivno, pa ćete takav utisak i ostaviti.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Stil oblačenja

Prvo i osnovno pravilo obučenih za uspeh je da nema opuštanja! Savetnici za poslovni uspeh ističu da se svako jutro oblačite za posao koji želite, a ne za posao koji trenutno radite. Prilikom odlučivanja šta obući za poslovni intervju, morate uzeti u obzir imidž koji kompanija želi da kreira u javnosti, kao i poziciju za koju konkurišete.

Saveti za muškarce:

- Odeća mora biti čista, ispeglana i uredna;
- Potrebo je da cipele budu ispolirane;
- Preporučuje se odelo u teget i sivim bojama;
- Tamno odelo kombinovati sa svetlom košuljom;
- Poslovne cipele nositi sa tamnim čarapama;
- Nositi odgovarajuću kravatu umerenih boja.

imagebase17_46_jpg_m_1405917001.jpg

FOTO: imagebase

Saveti za žene:

- Obući jednostavan komplet ili jednobojnu haljinu;
- Nositi konzervativne boje poput plave, sive ili crne;
- Cipele sa niskom štiklom i čarape u boji kože.

IFG2my_Xj_F8_Y3_IIq8_J8g_Sy_M7_P1q_SSWR_m_IYUc0_Fm_CVx_K8s_Ry.jpg

Foto: imcreator

Frizura i modni dodaci

Bilo da se radi o muškarcu ili ženi, čista i uredna kosa će zasigurno ostaviti dobar utisak. Lepa frizura i redovna nega kose ostvaljaju utisak profesionalnog i predanog pristupa poslu. Važno je da kosa nikada nije masna, da ne prekriva lice ili je obojena u jarku boju. Takođe, kako bi ostavili utisak profesionalne i ozbiljne osobe prekrijte sve vidljive tetovaže i skinite pirsing.

Saveti za muškarce:

- Brada se ne preporučuje prilikom odlaska na intervju, osim ako je široko prihvaćena u kompaniji.

Saveti za žene:

- Nokti moraju biti čisti i doterani;
- Šminka umerena;
- Nemojte preterati sa parfemom, jer je dosta ljudi na njih alergično.


Jovana Mirković

Pročitajte i:

Poboljšajte vaše socijalne veštine i EQ
Kako se izboriti sa neodlučnošću?
Napravite i vi sjajan vlog!