Epidemija nezaposlenih - iskustva mladih

Foto: mycity-web.com

Prevela: Tereza Dimitrijević

Ksenija Kasteljtort (26), sekretarica, Španija

„Ne očajavajte i budite spremni da radite i one poslove koji nisu usko vezani za vaše zanimanje“.

Završila sam Fakultet dramskih umetnosti u Barseloni, a potom sam otišla na dve godine u London na postdiplomske studije. Po završetku, shvatila sam da će mi, uprkos krizi, biti lakše da se vratim u Barselonu i tamo tražim posao. Shvatila sam da ako želim da napredujem u svojoj oblasti moram da nađem neki posao koji nudi mogućnost usavršavanja. Tražila sam posao sa nepunim radnim vremenom da bi mi ostalo vremena da se bavim pozorištem. Našla sam jednu neprofitnu organizaciju koja je tražila sekretaricu. Bilo je neophodno da ta osoba govori engleski, budući da se radilo o međunarodnoj organizaciji i trebalo je da se kontaktiraju klijenti iz Sjedinjenih Američkih Država. Kako sam pre toga već imala iskustva sa administrativnim poslovima, prijavila sam se na konkurs i primili su me.

Ne gledam na ovaj posao kao na nazadovanje u karijeri. Naprotiv. Iz svega se u životu nešto nauči, a ja sam na ovom mestu povezana sa katalonskom vladom. Osim toga, naučila sam mnoge stvari koje nisam znala, od pravljenja faktura do vođenja računa. To će mi u nekom trenutku koristiti, između ostalog, i u produkciji u mojoj pozorišnoj trupi.

Moj savet je da ne očajavate. Ima posla, samo treba da budete spremni da radite i stvari koje niste nikad radili ili one koje nisu deo vašeg zanimanja. Stečeno iskustvo je samo plus koji će vam služiti u budućnosti.

Ksenija.jpg

Foto: BBC

Laura Hoskins (24), zamenik direktora, La Libertad, Peru

„Biti istrajan je ključ“.

Imala sam sreću da, odmah nakon završetka studija, dobijem neplaćenu praksu od šest meseci u kancelariji kompanije Oksfam (Oxfam) u Mančesteru u Velikoj Britaniji. San mi je bio da radim u nekoj nevladinoj organizaciji u Peruu, pa sam tako odlučila da odem na master studije za međunarodni razvoj. Ispostavilo se da moj prvi posao nije bio toliko težak kao što sam mislila da će biti. Zapravo, dobila sam posao o kome sam sanjala nakon samo jednog konkursa. Mnogo sam radila spremajući se za svoje razgovore za posao i evo me danas ovde, u malom selu na severu Perua gde radim u svojoj struci.

Mislim da je vredelo to što sam stekla veliko iskustvo na fakultetu i što sam bila spremna da krenem od nule. Zbog svega toga, potraga za mojim poslom iz snova nije bila toliko stresna. Iskoristite bilo koji poslovni kontakt koji ima veze sa vašim zanimanjem a koji bi vam pomogao u potrazi i jednostavno konkurišite na sve oglase za posao koji vam se nude. Istrajnost je ključ.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Kristin Korne (23), medijski analitičar, Virdžinija, SAD

„Budite istrajni, odlučni i sigurni u sebe“.

Nakon završetka studija, devet meseci sam tražila posao, dok mi jedan porodični prijatelj nije ponudio stažiranje sa nepunim radnim vremenom. Odmah sam ga prihvatila i preselila se, bez razmišljanja. Konkurisala sam na oglase za poslove širom sveta i bila sam sigurna da ću biti srećna ako budem radila na nekom drugom mestu. Mnoge kompanije mi nikad nisu ni odgovorile, uprkos tome što sam ih konstantno zvala i slala mejlove. Sada radim u jednom malom timu analitičara, gde se bavim društvenim medijima i pišem izveštaje koji se tiču zapadne Afrike.

Istrajnost je ono što vam treba. Budite istrajni, odlučni i sigurni u sebe. Konkurišite čak i za one poslove za koje niste baš zainteresovani. S obzirom na to da ste tek na početku karijere, imate mnogo potencijala. Ne predajte se i ne klonite duhom!

Kristin.jpg

Foto: BBC

Entoni Kogi (23), tehnička služba, Najrobi, Kenija

„Nikada ne odustajte i ako budete u prilici da radite neku praksu, prihvatite je da biste stekli iskustvo“.

Nakon završetka studija poslao sam mnogo biografija firmama u čitavom Najrobiju. Takođe, napravio sam svoju mrežu poslovnih kontakata. Uprkos tome što Kenija ima visoku stopu nezaposlenosti, nikada nisam pomišljao da dignem ruke od potrage za poslom.

Jednog dana došao sam kod mog sadašnjeg poslodavca i predao sam mu svoju biografiju, u slučaju da mu nekad zatreba. Sutradan me je pozvao. U početku sam radio kao asistent u istraživanjima, a sad radim u tehničkoj službi. Ovo je mala kompanija koja tek počinje da se razvija, ali meni je bitna zbog sticanja iskustva.

Savetujem vam da nastavljate da pokušavate i da, ukoliko vam ponude praksu, odmah je prihvatite, jer ćete kroz istu steći neprocenjivo iskustvo.

ENtoni.jpg

Foto: BBC

Bahruz Nagijev (25), službenik za finansije u trezoru, Baku, Azerbejdžan

„Budite spremni da prihvatite nove izazove i preuzmete rizik. Tako ćete otkriti koliko daleko zaista možete da odete“

Počeo sam da radim još dok sam studirao u Sjedinjenim Američkim Državama. Nažalost, stvari se nisu odvijale onako kako sam planirao. Naime, investiciona društva su počela da otpuštaju strane državljane, pa su se tako smanjile i moje šanse da ostanem tamo. Vratio sam se u Azerbejdžan, gde sam prošao kroz nekoliko testova i razgovora dok nisam dobio svoj prvi posao sa punim radnim vremenom u Paša banci, gde radim kao službenik za finansije.

Bahruz.jpg

Foto: BBC

Mislim da uspeh ne prati snaga, već istrajnost. Ono što odlikuje svakog uspešnog čoveka je istrajnost, upornost i odlučnost. Ključ uspeha je da razvijete ove osobine, da težite ka ostvarivanju svojih ciljeva i da preuzmete rizik kada je to potrebno. Ako želite da dobijete svoj posao iz snova, morate konstantno da radite na sebi i da budete spremni za nove izazove jer ćete tako videti dokle dosežu vaše granice.


Izvor: BBC


Tereza je optimistični zvrk pun nade u novo sutra.