Devet automata posebne namene
Pixabay

Skoro 95% prihoda od automata u SAD (oko 42 milijarde dolara) i dalje dolazi od tradicionalnih proizvoda kao što su grickalice. Prema izveštaju Nacionalnog udruženja za promociju automata, industrija automata je poslovala stabilno tokom poslednjih nekoliko godina. Ali predsednica udruženja NAMA, Karla Balekgi veruje da bi inovacije poput ekrana osetljivog na dodir, kao i jedinstveni proizvodi mogle dati još veći podsticaj ovoj industriji.

Na automatima možete kupiti umetnička dela od pet dolara pa i zlatne poluge ili kolačiće za pse – to su samo neki od pet jedinstvenih automata.

Cipele iz automata RollaSole

Svako ko zna šta su bolna stopala nakon noćnog izlaska provedenog u visokim potpeticama, može samo da ceni RollaSole automat. Par baletanki od dvadeset dolara može se zamotati i ubaciti u torbicu, a uz njih se dobija vrećica u koju posle možete da stavite svoje štikle. Ako vam je potreban jedan takav par udobne obuće, potražite automat na najboljim mestima za žurke.

U SAD trenutno ima četiri Rolla automata. Ova kompanija, koja takođe prodaje svoje ravne cipele preko interneta, nada se da će uskoro postaviti nove mašine.

Majušna umetnička dela iz Art-o-Mata

Još od 1997. godine umetnik Klark Vitington redizajnira zastarele automate za cigarete prilagodivši ih za prodaju džepnih umetničkih dela. Ovom radu na mašinama, takozvanim Art-o-matima, doprinelo je oko 400 umetnika stvarajući sićušne predmete od gline pa i minijaturne slike i nakit.

Širom SAD postavljeno je više od 100 mašina na mestima kao što su umetničke galerije, muzeji, biblioteke pa čak i barovi i piljarnice. Dela se prodaju za oko pet dolara i samo polovina svote ide umetnicima, ali zato mašine nude uvid u njihov rad, a kupci za male pare dobijaju parče kulture.

Buketi iz cvećara koje rade 24 sata

stockvault-flower-shop187187.jpg

FOTO: Stockvault

„Nek cveće govori umesto vas" veoma je teško postići kada želite da uručite buket cveća a cvećara više ne radi. Srećom, automatizovani kiosci 24-Hour Florist u gradu Roli, u Severnoj Karolini snabdevene su sveže sečenim cvetnim aranžmanima. Lokalni cvećari plasiraju svoju robu preko kioska kako bi došli do kupaca koji ne mogu da stignu do svojih omiljenih cvećara.

Kupci mogu da preuzmu poklon zajedno sa vazom i posvetom i to na najprometnijim lokacijama, uključujući tržne centre, bolnice i aerodrome. Kiosci su u SAD dostupni od 2006. godine, a ih ima desetak.

Lekovi na recept iz MedBox automata

Lekovi na recept verovatno nisu nešto što želite da dobijete iz automata, ali MedBox je smislio bezbedan način distribucije lekova koristeći mere obezbeđenja poput uzoraka otiska prstiju.

Ovakve mašine postoje od 2010. godine i većinom ih koriste zaposleni u farmaciji, zatim službe koje vode brigu o kvalitetnom životu, potom lekarske ordinacije i klinike kako bi se bolje rukovodilo time kako zaposleni dolaze u posed određenih lekova.

Zlatne poluge na Gold to Go automatima

Pronalaženje zlata je nekada asociralo na besomučno ispiranje zemlje i snove o bogatstvu. Danas, međutim, samo je potrebno ubaciti gotovinu ili kreditnu karticu i odabrati zlatnu polugu, grumenčiće ili novčiće na touchscreen mašini na automatu sa zlatom. Prvi automat sa zlatom pojavio se u lobiju Emirates Palace hotela u Abu Dabiju 2010. godine.

Nekad tek zamisao nemačkog preduzetnika, a danas vrlo traženih 20 mašina možete naći u Las Vegasu, Njujorku ili u nekoliko evropskih gradova. Automati se svakih deset minuta ažuriraju najsvežijim informacijama sa tržišta.

Potrepštine za plažu u Sandboxovoj prodavnici na plaži

Pakovanje stvari za samo jedan dan na plaži može biti veoma naporno a pri tom je vrlo moguće da će se zaboraviti nešto zaista važno. Na plaži u Južnom Voltonu na Floridi vodi bračni par Greg i Loren Olsobruk vodi prodavnicu čiji je cilj da turistima i lokalnim posetiocima olakšaju odmor tako što će im iznajmiti sve od stolice za plažu do suncobrana i ventilatora.

Za manje potrepštine kao što su krema za sunčanje, naočare, igračke za vodu i peškiri, bračni par je uveo Beach Shop in a Box, automat na plaži koji kupcu omogućava da dobije sve te male stvari kad god poželi. Jedna ovakva pilot-mašina prošle godine je postavljena u Destinu, na Floridi.

Seme za cveće iz Greenaidovih automata za Seedbombe

Sadržaj ovih automata možda samo podseća na žvakaće gume a u stvari to su Seedbombs (semene bombe) napravljene od mešavine gline, komposta i semena. Stvorila ih je kompanija iz Kalver Sitija iz Kalifornije kako bi podstakla građane da „zaboravljene sive zone“ na napuštenim mestima i parking centrima pretvaraju u bujnije, zelenije površine.

Automati su dostupni svakome ko bi želeo da ih kupi i postavi na neku lokaciju. Prolaznici mogu da kupe za samo jedan dolar i to na više od 167 mašina u 68 gradova širom sveta. <>

Slatko zadovoljstvo iz Sprinklesovog automata za keks

Odabir kolačića iz automata može pretvoriti obično poručivanje u navalu poslastica. Poslastičarnica u Sprinklesu, u Los Anđelesu postavila je Cupcake automat (automat za keks) pored svog lokala na Beverli Hilsu. Mašine nude većinu poslastica koje se mogu naći u radnji, uključujući i kolačiće i kekse za pse za od oko četiri dolara.

Na ekranu možete videti sebe kako preuzimate kolač iz automata a koji radi 24 sata. Zasada postoji samo jedan automat blizu vodeće prodavnice u Sprinklesu, ali je planirano da se postave i druge mašine u Njujorku i na drugih osam lokacija širom SAD u kojima posluje ova firma.

nail-polish-1351933_640.jpg

FOTO: Pixabay

Nova nijansa laka za nokte iz Nailmatic automata za lak za nokte

Ako preko automata možete da kupite cipele, keks i zlatne poluge, odabiranje nijanse laka za nokte dok pešačite ulicom deluje savršeno normalno. Nailmatic automat za lak za nokte može se naći na pet lokacija u Parizu a svojim kupcima puža izbor od 63 različite nijanse za pet evra, odnosno oko sedam dolara.


IZVOR: Entrepreneur

Ljupka vas informiše o svetu oko vas da bi ga bolje sagledali i snašli se u njemu.