Deset roditeljskih veština važnih za posao

Foto: Tenplay

Prevela: Milica Tolmač

Skoro 70 odsto poslodavaca koji su učestvovali u anketi sajta za pronalaženje poslova CareerBuilder u okviru novog istraživanja, izjavilo je da se veštine koje stičete kao roditelji kvalifikuju kao značajno iskustvo na radnom mestu. Naposletku, strpljenje i sposobnost obavljanja više radnji u isto vreme su dve roditeljske veštine koje poslodavci smatraju najvrednijim.

Međutim, manje od deset odsto zaposlenih roditelja je unelo svoje roditeljske veštine u svoje radne biografije ili propratna pisma, kako pokazuje ovo istraživanje.

Roditeljske veštine koje su od pomoći na poslu su sledeće:

• upravljanje vremenom
• upravljanje sukobima
• rešavanje problema
• saosećanje
• mentorstvo
• pregovaranje
• štednja i upravljanje finansijama
• projektno upravljanje

working_parents_2_1024x683.jpg

Foto: Xpartan

Oko 80 procenata ispitanika koji su učestvovali u istraživanju je reklo da je moguće biti uspešan roditelj i produktivan radnik. Međutim, istraživanje je pokazalo da majke i očevi drugačije definišu uspeh: zaposlene majke će češće ocenjivati svoj uspeh u odnosu na to koliko zarađuju, mogućnost da pruže svojoj porodici sve što je neophodno i da li uživaju u svom poslu.

Zaposleni očevi, suprotno od toga, češće definišu uspeh u odnosu na to da li je njihova porodica ponosna na ono čime se oni bave. Istraživanje je otkrilo i da, iako zaposlene majke svakodnevno provode više vremena sa svojom decom, nego što to čine zaposleni očevi, postoji veća mogućnost da će osećati kako je posao negativno uticao na njihovo roditeljstvo i na vreme koje provode sa svojom decom.

working_parents.jpg

Foto: Surveycompare

Osobeno za zaposlene majke je i to što, u odnosu na zaposlene očeve, dvostruko više njih misli da je njihov posao oštetio njihov odnos sa decom i navode da je roditeljstvo naškodilo njihovim profesionalnim karijerama. Kako bi pronašli bolju ravnotežu između roditeljstva i posla, zaposlene majke i očevi bi trebalo da provere da li su njihovi poslodavci spremni da im omoguće fleksibilno radno vreme ili rad od kuće, navodi Rozmari Hafner, glavni menadžer ljudskih resursa u CareerBuilder-u.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Još jedan način da se postigne veća fleksibilnost je ukoliko se radi manje dana ali više sati. Na primer, umesto da rade pet dana po osam sati, zaposleni roditelji treba da vide da li je moguće da rade četiri dana po deset sati, kaže Hafner.

„Poslodavci su sve više otvoreni za mogućnost dogovora u vezi sa fleksibilnim radnim vremenom za zaposlene, uz uslov da zaposleni održavaju visok nivo produktivnosti”, navodi Hafner u izjavi.
Istraživanje je bilo zasnovano na anketama 2.138 menadžera ljudskih resursa, 464 zaposlenih majki i 340 zaposlenih očeva sa decom do 18 godina koja žive u njihovim domaćinstvima.


Izvor: Businessnewsdaily

Milica voli sve što je neobično.