Da li uzimanje kratkoročnog zajma ima smisla?

FOTO: Money mart Pawn & Jewelry

Prevela: Milica Barać

Ljudi prihvataju uslove koji se čine odgovarajućim, a pritom ne shvataju kako će to uticati na novčani tok njihovog poslovanja ili na kredit. Isplata koja bi trebalo da služi za brz oporavak može se lako pretvoriti u stalan i neodrživ teret. Međutim, to ne znači da će vas svi kratkoročni zajmovi dovesti do bankrota. Ukoliko ste oprezan i vredan dužnik, kratkoročni zajam može biti baš ono što vam je potrebno da pogurate svoj mali biznis u pravom smeru.

Šta su kratkoročni zajmovi za male biznise, zašto su oni uopšte opasni i kada zaista ima smisla da ih uzmete za svoj mali biznis?

1. Šta je kratkoročni zajam?

Kao što možete da pogodite, kratkoročni zajam je manji zajam sa kraćim rokovima i bržim vremenom do finansiranja u odnosu na druge zajmove. Oni su generalno veoma svestrani, sve dok su proizvodi za koje se diže kredit traženi. Neke vrste zajmova mogu da se koriste samo u određene svrhe, poput finansiranja opreme ili kupovine imovine, ali kratkotrajni zajmovi obično ne nameću takva ograničenja. Najčešće se upotrebljavaju zbog potrebe za većom količinom obrtnog kapitala, kako bi se iskoristile neočekivane poslovne prilike ili kako bi se pokrile štete u vanrednim situacijama.

1.png

FOTO: Financial money tips

Kratkoročni zajmovi su obično manji od dugoročnih zajmova, ali njihovi rokovi su kratki, često između tri i 18 meseci, i oni su lako dostupni. Dok odobrenje Administracije za male poslove za kredit možete da čekate mesecima, za mnogo kratkoročnih zajmova vam je potrebno samo nekoliko dana, a možda ni toliko. Caka je u tome što ćete u zamenu za ove ogromne prednosti, skoro uvek vraćati kratkoročni kredit u dnevnim ratama, sa visokom kamatnom stopom.

2. Kratkoročni zajam, dugoročna opasnost

Kod uzimanja kratkoročnih kredita postoje dve glavne zamke - njihove cene i raspored plaćanja. Ukoliko shvatite kako one funkcionišu, onda ćete moći da izbegnete probleme pred kojima biste možda poklekli. Prvo, kratkoročni zajmovi su strašno skupi. Ne postoji način da se ovo zaobiđe. Brz novac je skup novac i to je održiv model za zajmodavce, pošto će ljudima uvek biti potreban novac neočekivano brzo.

Recimo da uzmete zajam od 100 hiljada dolara na godinu dana, sa faktorom stope 1.18. Kratkoročni kreditori često ovde uračunaju i svoju proviziju, ali ovo možete da posmatrate i kao kamatnu stopu, takođe. U ovom slučaju, vratićete ukupno 118 hiljada dolara do kraja godine. Ukoliko dnevno uplaćujete novac, možete očekivati 264 isplate od 446.96 dolara. U tom slučaju, godišnja procentna stopa vašeg kratkoročnog zajma bila bi 33.98 odsto.

quick-short-term-loans.jpg

FOTO: Schulman finances

Ovo i nije baš najpametnija promena. U stvari, mogli biste da pronađete srednjoročne zajmove sa upola manjom godišnjom procentnom stopom (ukoliko ste zvanični dužnik) i kredite Administracije za male poslove koji su jeftiniji za 90 odsto (ali se za njih kvalifikujete veoma teško i sporo). Iako uslovi deluju pošteno, trebalo bi da se setite da je sve važno.

Drugo, tu je taj dosadni dnevni raspored isplate kojeg morate da se pridržavate. Ukoliko ste vlasnik restorana ili upravljate maloprodajnim objektom, onda ćete verovatno imati dnevni priliv novca koji možete da iskoristite za isplatu kredita. Međutim, ukoliko se vaš posao oslanja na manje i sporadične isplate, onda će vam tako redovan raspored možda predstavljati problem. Dnevno plaćanje može lako ometati fleksibilnost protoka novca i ograničavati vaše opcije, a to je možda i bio razlog zašto ste uopšte odlučiti da zatražite zajam.

3. Kada uzimanje kratkoročnog zajma ima smisla?

Znate šta je kratkotrajni zajam i kako vas može uhvatiti u zamku ukoliko ste nespremni. Razmislite dobro o svom poslu, potrošačkim navikama i razlogu zbog kojeg vam je potreban kredit. Izvagajte stavke za i protiv, obavite analizu isplativosti, i postarajte se da znate hoće li taj određeni zajam pomoći ili naškoditi napretku vašeg posla.

juhuzuke.jpg

FOTO: Loan solo

Evo nekoliko opštih stvari o kojima treba razmisliti:

• Povećanje prihoda - Da li tragete za prilikom da povećate prihode? Ukoliko želite da uzmete kratkoročni kredit kako biste ispunili veliku porudžbinu ili ščepali sjajnu pogodbu onda bi vaš povraćaj uloženih sredstava trebalo da bude vredan plaćanja tih kamata. S druge strane, ukoliko uzimete kratkoročni zajam kako biste isplatili zaposlene, niste baš u idealnoj situaciji. Ta kamata će biti skupa bez obzira na sve, ali njeno plaćanje će vas više pogoditi ukoliko ne zarađujete ništa dodatno kako biste je nadoknadili.

• Protok novca - Kao što je već pomenuto, dnevno vraćanje kredita može da poremeti protok novca brže nego što vi mislite da je moguće. Ukoliko vaš posao može da pretrpi takav raspored dugovanja, onde će sve biti u redu. Međutim, ukoliko će tako često plaćanje, ograničiti vaše opcije ili se čak pokazati i kao nemoguće za vaš model, onda kratkoročni kredit nije za vas. Ukoliko imate samo nekoliko klijenata, dobijate prihode retko ili imate dosta dnevnih troškova, onda razmotrite neke druge opcije.

PP%20GIF.gif

• Ranije vraćanje - Uzimanje kratkoročkog zajma znajući da možete da ga isplatite ranije je znatno manje rizično. Ranija isplata kratkoročnog zajma može biti složena tema, ali glavna stvar koju treba izbeći je zaglavljivanje u ciklusu kratkoročnih zajmova koje uzimate kako biste vratili druge kratkoročne zajmove. Ukoliko se odlučite za rano plaćanje, samo shvatite da vam kamata verovatno neće biti oproštena i da ukoliko želite da refinansirate taj zajam to ne treba da radite tako što ćete uzeti drugi kratkoročni zajam.

• Vanredne situacije - Oluja uništi vašu opremu, radnik vam se razboli ili vam možda inventar padne sa kamiona. Bez obzira na to koja vanredna situacija vas zadesi, ponekad vam se kratkoročni zajam čini kao jedina opcija. Budite 100 odsto sigurni, bez ikakve sumnje, da imate plan kako ćete vratiti zajam, ukoliko ga uzmete. Ne sležite ramenima i ne prepuštajte rešenje sreći - to je razlog zašto poslovi propadaju.

Alternativno, pripremite se za slučaj nepredvidive nesreće i uzmite kreditnu liniju za svoj posao unapred. Možete se izvući iz kreditne linije kad god poželite, a moraćete da platite samo ono što ste potrošili.


IZVOR: Entrepreneur

Milica je kreativna, u dubini duše je i dalje dete, voli da putuje, da priča i da se smeje