Da li ste čuli za biznis inkubator?

FOTO: Intera

Biznis inkubator je izum koji podržava “bebe” preduzeća, tj. novonastala preduzeća kojima je pomoć u početku potrebna. Ovi inkubatori im pomažu da se razviju i pružaju im stručnu uslugu i podršku da bi se što brže prilagodila i napredovala.

Nastali su još 80-ih godina u Engleskoj i Nemačkoj i ubrzo se proširili i na Evropsku Uniju. Danas postoji preko 900 različitih modela biznis inkubatora i postaju sve značajniji za razvoj preduzetništva, pogotovo u zemlji kao što je Srbija.

Centri koji pružaju usluge biznis inskubatora kod nas nalaze se u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Užicu, Boru, Prokuplju, Knjaževcu, Boljevcu, Vranju i Novom Sadu .

-preduzetnistvo.gif

Biznis inkubatori žele da podrže kreativne i inovativne ideje mladih preduzetnika koji nemaju sredstava za početnički kapital. Oni ustupaju neophodan prostor i opremu koja je potrebna za obavljanje poslova tog preduzeća.
Pored ove tehničke podrške, biznis inkubatori pružaju i administrativnu pomoć.

Tokom prve godine rada, korisnik biznis inkubatora, besplatno koristi poslovni prostor, a pokriva deo troškova kao što su struja, internet i telefon. Kako vreme prolazi pomoć za pokrivanje troškova se postepeno smanjuje i uvodi se plaćanje poslovnog prostora.
Ovakav sistem traje sve dok korisnik “ne stane na noge” i počne samostalno da izmiruje svoje troškove i plaća punu cenu poslovnog prostora.

Osnovni i jedini cilj biznis inkubatora jeste da se podržavanjem preduzetništva smanji nezaposlenost i osnuje što veći broj novoosnovanih preduzeća.


Sara je direktna, uporna i orginalna, vašu pažnju i interesovanje zadobija sasvim spontatno na nenametljiv način.