Da li je koncept upravljanja vremenom stvarno efikasan?
Pixabay

Imamo utisak da, kada bismo napokon savladali tu veštinu upravljanja vremenom, napokon bismo imali više vremena za porodicu, svoje hobije kao i sve one stvari koje stalno odlažemo. Iako su svi koncepti upravljanja vremenom osmišljeni da bi nam pomogli da umanjimo stres i prevaziđemo prokastinaciju, preterano vezivanje za te savete može dovesti do kotnraefekta.


Činjenica da ne možemo da ispoštujemo svako pravilo koje pročitamo, često u nama zna da izazove velike frustracije, pa čak i depresiju i žrtvovanje sna, što onda može da dovede do niza različitih zdravstvenih problema.


Autor i istraživač Majo Ošin izjavljuje: ‚‚Upravljanje vremenom može biti odličan sistem za mašinu, ali mi, ljudska bića upravljana emocijama – mi moramo da uzmemo u obzir i naše rezervoare energije. Pritom, naša snaga volje i samokontrola opadaju pri svakom izboru koji napravimo tokom dana.“

Pixabay
Pixabay

Neki od korisnih saveta koji se često navode kako se obnavlja energija kada smo umorni i iscrpljeni su sledeći:

  • San od minimum sedam sati
  •  Zdrava i pravilna ishrana u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, da bi krv što bolje procirkulisala
  •  Potpuno se isključiti iz svega na kratko da bismo se odmorili i osvežili
  • Prođemo još jednom kroz svoju listu obaveza za danas i ukoliko je pretrpana, razmislimo koje su stvari prioritetne, a druge odložimo sa sledeći dan 
  •  Postavimo realistične ciljeve, umesto što se konstantno iscrpljujemo, pokušavajući da dostignemo nemoguće

Na prvi pogled sve deluje lako izovdljivo, međutim realnost je malo drugačija. Teško da ćemo moći mirno da spavamo čak sedam sati ako nam na poslu gori pod nogama i već smo probili sve rokove. Teško da ćemo moći da pazimo na pravilnu ishranu ako je posao takav da jednostavno moramo non-stop da sedimo u kancelariji za računarom.

PIxabay
PIxabay

I zaista, organizam svakog čoveka je drugačiji, kao i njegov mentalni sklop. Samim tim svako u različitom trenutku u toku dana ima najbolji nalet inspiracije, maksimalnu skoncentrisanost i najveću produktivnost. Nekima je to ujutru kada je organizam osvežen posle spavanja, dok nekima jutro ne odgovara, jer ima treba vremena da se razbude. Neki najviše energije dobiju posle ručka, dok su mnogi posle ručka pospani i totalno neupotrebljivi.


Metode upravljanja vremenom nisu baš stvar koja se može tako lako generalizovati u neki opšti slučaj, ali svakako postoji dosta korisnih saveta, među kojima svako može pronaći nešto za sebe. U svakom slučaju je najbitnije da malo pažljivije oslušnemo i obratimo pažnju na to kako naš organizam funkcioniše da bi smo izvukli svoj maksimum.


Izvori: Manilatimes, Entrepreneur