Da li čitanje može da izgradi uspešne lidere?
pexels

Anesa Duta je pored mnogobrojnih zanimanja kojima se bavi, ujedno i uspešna profesorka biznis komunikologije. Na Linkedinu je napisala tekst u kome savetuje lidere koja literatura može da im pomogne i zašto je bitno da lideri čitaju dovoljno.

1. Čitanje proširuje naše vidike - Knjige nam omogućavaju uvid u život uspešnih ljudi i daju nam mogućnost na postanemo uspešni lideri.


2. Čitanje nam daje inovativne ideje - Postoji čak deset načina na kojima možemo svom timu reći „Hvala“. Pomoću knjiga možemo povećati produktivnost svog tima za čak 30 posto.


3. Knjige i ideje su dobre za započinjanje razgovora - Knjige nam mogu pomoći da ostavimo dobar i snažan utisak na ljude, kao i da budemo zanimljiviji i upamćeni.


4. Čitanje umanjuje stres - Poznato je da knjiga obezbeđuje dobar i kvalitetan san. I Bil Gejts se pridržava ovog pravila, pa 15 minuta pre spavanja obavezno čita.


5. Čitanje daje različite perspektive - Liderima čitanje pomaže da se bolje razumeju i povežu sa zaposlenima, klijentima, partnerima...


6. Čitanje nas čini mislećim i činećim bićima - U eri društvenih mreža izgubili smo pojam o realnom. Čitanje nam pomaže da svoje ideje vizualizujemo, a zatim da ih sprovedemo u delo.


7. Čitanje nas čini boljim komunikatorima - Naš rečnik se čitanjem obogaćuje i do tri puta više od rečnika osobe koja ne čita.


8. Čitanje nas izaziva i navodi na preispitivanje - Čitanjem širimo fokus i na druge ljude. Manje smo egocentrični i narcisoidni. Preispitujemo svoja uverenja, misli, stavove...www.pexels.com
www.pexels.com

Ovo su neke od knjiga koje budućim liderima mogu biti od pomoći: „Managing the Mental Game“ (Džef Bos), „Start With Why“ ( Sajmon Sinek) , „The Go-Giver Leader“ ( Bob Burg I Džon Dejvid Man ), „Freakonomics“ ( Stiven D. Levit), ,„Tribes“ ( Set Godin ). 

www.pexels.com
www.pexels.com

Ulaganje u sebe I svoje znanje je najveća investicija. Uspešnost se meri našim odnosom prema drugima, kako ih doživljavamo, ali i kako oni nas doživljavaju. Sve to i još mnogo toga možemo naučiti čitajući. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj.

IZVOR: BIZLife