CookNSoul restoran sprema pravu hranu za dušu

FOTO:CookNSolo/

Prevela: Milana Vračar

Prema mišljenju gostioničara, Stiva Kuka, baviti se ugostiteljstvom zahteva odgovornost. ,,Ako se svakog dana budite i uslužujete ljude, morate u to da verujete, a ne da lažirate", rekao je Kuk, suvlasnik CookNSolo restorana, filadelfijske grupe restorana koja obuhvata i ,,Federal Donuts" i ,,Zahav". ,,Morate da budete iskreni. Ako se zaista bavimo ugostiteljstvom, trebalo bi da budemo gostoprimivi prema svima, bilo da oni za to plaćaju ili ne".

output_6cz6ud.gif

Kako da pokažete da to zaista mislite? Kuk je to učinio otvorivši neprofitni restoran, ,,Rooster Soup Company" (Petlova supa). Ideja za ,,Petlovu supu" nastala je nakon što je CookNSolo otvorio svoj četvrti ,,Federal Donuts" restoran piletine u Filadelfiji. Na novoj lokaciji, gde je otvoren restoran veći od drugih, koristili su cele piliće, što je prouzrokovalo više otpada nego očupani pilići, a bacali su i leđa i kosti.

U CookNSolou, prvobitno su planirali da od ostataka piletine prave supe za ,,Broad Street Ministry" (Svešenstvo široke ulice), neprofitnu organizaciju koja se koristi ,,radikalnim ugostiteljstvom" da nahrani i pomogne ugroženima, objašnjava Bil Golderer, sveštenik Broad Streeta, koja hrani gladne ljude Filadelfije.

,,Kako smo se upoznavali sa radom ,,Broad Street Ministrya" u Filadelfiji, tako se rađala naša ideja, a spoj organizacije koja nalazi novi način da ugosti ljude u našem gradu koji drugačije ne bi imali priliku za isto i našeg rešenja pitanja viška proizvodnje ,,Federal Donutsa", izrodio je nešto čarobno", ispričao je Kuk.
Slično se radii u ,,The Kings'sKitchenu" (Kraljevoj kuhinji), jednom priznatom restoranu iz Šarlote u Severnoj Karolini, gde služe ono što je ,,Charlotte Magazine" jednom nazvao najboljom južnjačkom hranom u gradu, a od 2010. takođe pomažu ugroženima.

Sav profit ,,Kraljeve kuhinje" namenjen je toj misiji. Restoran ne samo da hrani gladne, već je tu i ,,Ugostiteljski program Kraljeve kuhinje", petodelni trening program koji zapošljava, obučava i pomaže beskućnicima, siromašnima, mladima u nevolji, diplomcima na rehabilitaciji i drugima.

Photo_by_Julie_Ruble.jpg
FOTO: WillowBirdBaking

,,Trenutno imamo šestoro njih u programu, a pridružiće se još njih sedmoro. To je skoro pa previše", rekao je kuvar i vlasnik, Džim Noble. ,,Prilično je teško imati 25 - 35 % osoblja bez skoro ikakvog iskustva". Nobl je rekao da u budućnosti planira da proširi program.

Učesnici programa se obučavaju u Kraljevoj kuhinji godinu dana, nakon čega im Nobl pomaže da pronađu posao u ,,drugim istomišljenim restoranima". Restoran je duplo posećeniji nedeljom, kada je crkva, a sveštenstvo uz Bibliju održava časove i tokom nedelje organizuje crkvene skupove za ugrožene.

incomeinequality.jpg
FOTO: TheDianerehmShow.org

,,Ovo nije narodna kuhinja, ali kada podučavamo Bibliju i održavamo grupe, hranimo ljude koji dođu", objašnjava Nobl. Kako kaže, Kraljeva kuhinja, kao i drugi Noblovi restorani, tokom nedelje priprema i pakuje od 100 do 125 obroka za dobrotvorne svrhe, uz obroke koje služi na licu mesta.

Petlova supa će se pridružiti Kraljevoj kuhinji u svetu neprofitnih restorana u narednih šest do dvanaest meseci, što je, prema Kuku, ,,scenario u najboljem slučaju". ,,Čim se period finansiranja završi, posvetićemo se nekretninama i pravnim pitanjima. Pregovaramo sa nekim zakupodavcima i mislimo da smo pronašli potencijalni prostor", rekao je.

Što se tiče Golderera, on smatra da neprofitne organizacije, poput Petlove supe, mogu poslužiti kao primer drugima. ,,Ono što je ovde novo je anatomija veze između određene profitne grupe restorana i određene neprofitne organizacije", smatra on. ,,Načela te grupe su se poklopila sa načelima Široke ulice i zajedno imamo dinamičnu sinergiju".

IZVOR: CNBC

Milana je rekla ,,ne" sistemu, pravilima i stereotipima.