6 Saveta za pregovore o plati
Picjumbo

Mnogi kandidati nisu ni svesni toga da mogu da pregovaraju o plati, jer su firme često spremne i na veća ulaganja da bi popunile važno radno mesto.

Jedna studija iz 2013. godine pokazala je da većina kvalifikovanih kandidata koji prihvate prvu ponudu time propušta priliku za veću zaradu. Od svih menadžera koji su učestovali u anketi, više od 60 odsto njih je reklo da bi bili spremni da pregovaraju o plati u okviru ponude za posao.

Prilikom ugovaranja plate, kandidati su neretko u prednosti, a da to i ne shvataju. Kad firme ulože vreme i trud da nađu najboljeg kandidata, to im pruža motivaciju da daju bolju ponudu kako bi baš taj kandidat prihvatio posao.

Razgovor o plati je delikatan i lako može doći do nesporazuma, pa zato najviše uspeha imaju oni kandidati koji se dobro pripreme. Najbitnije je da budete informisani i iskreni. Evo šest saveta kako da dobijete platu kakvu zaslužujete:

Pripremite se za pregovore

Saznajte kakva plata može da se očekuje za vaše radno mesto, s obzirom na vaše obrazovanje i iskustvo. Nemojte tražiti povišicu samo na osnovu toga koliko biste voleli da zarađujete. Ako započnete razgovor o plati pripremljeni i obavešteni, sa razumnim očekivanjima, ostavićete daleko bolji utisak na poslodavca i od početka ćete biti u boljoj poziciji.


Istražite kako se vaše radno mesto plaća na tržištu rada, ali prilagodite računicu uslovima samih kompanija gde se prijavljujete za posao. Na primer, ako se pozicije razlikuju po oblasti rada, lokaciji ili veličini kompanije, sve to može da utiče na platu.

Pixabay
Pixabay

Ne spominjite lične probleme

Možda vam je povišica potrebna da biste otplatili hipoteku ili račune, ali ne spominjite to u razgovoru o plati. Poslodavac može samo da saoseća s vama, ali ne i da to uvaži kao razlog za povišicu. Umesto toga, naglasite u čemu je vaša vrednost za firmu – jedinstvene kvalifikacije, iskustvo, obrazovanje i drugi kvaliteti kojima doprinosite ciljevima i viziji firme.

Budite spremni na kompromis

Kako se ophodite u toku razgovora, jednako je važno kao i šta kažete. Budite ljubazni, ali odlučni; samouvereni, ali spremni na kompromis. Vaš ton i ponašanje odlučiće da li se razgovor nastavlja ili prekida. Ultimatum uglavnom ne daje rezultate, a čak i kad uspe obično stvara neprijatnu atmosferu za buduće susrete.

Budite iskreni

Uvek je najbolje biti iskren. Ako vas pitaju kakva vam je ranije bila plata, recite istinu. Iako vam se može učiniti da time slabite svoj položaj u pregovorima, iskrenost u stvari pomaže da se udari zdrav temelj za buduću saradnju. Povrh svega, poslodavac lako može da proveri taj podatak, a ako otkrije da niste bili iskreni verovatno će sasvim povući ponudu.

Setite se da novac nije sve

Ponuda za posao osim plate podrazumeva i beneficije kao što su plaćeni odmor i bolovanje, a ponekad i mogućnosti kao što su fleksibilno radno vreme i rad od kuće. Sve te stavke takođe podležu pregovorima. Sve zavisi od toga šta je vama važno. Dodatna sedmica godišnjeg odmora možda je vredna malo niže plate. Razmotrite celu ponudu i obratite pažnju i na druge aspekte pored novca.

Ne spuštajte sebi cenu

Poslodavci često pitaju koji vam je očekivani opseg plate, ponekad na samoj prijavi, prilikom razgovora ili u trenutku kada vam ponude posao. Odlučite koji je najniži iznos na koji biste pristali i saopštite opseg plate koji je barem malo viši od toga (naravno, u razumnim granicama zasnovanim na vašim istraživanjima). Ako otvorite pregovore najnižom prihvatljivom ponudom, ni konačna cifra verovatno neće biti daleko od toga.

IZVOR: Business News Daily