5 najčudnijih poslova na svetu
Pexels

1. Mirisanje

Ako ste pretpostavili da se ovim poslom bave uglavnom žene - u pravu ste. Upravo žene su te koje imaju istančano čulo mirisa, pa se pripadnice lepšeg pola u zemljama zapada trude da unovče ovu prednost.


Navodno su sposobnije da primete nijanse mirisa koje razlikuju dve određene stvari. Kako bi se inače utvrdilo koji je dezodorans delotovorniji  od konkurentskog proizvoda? Ništa ne može ispitati to kao ljudski nos, otuda ovo neobično zanimanje. 

Pixabay
Pixabay

2. Degustator hrane za pse

Da li ste se nekada zapitali kakvog je ukusa hrana za pse? Verovatno i ne tako lošeg jer njen ukus testiraju ljudi! Kada malo bolje razmislimo, najbolji čovekov prijatelj i ne može dati povratne informacije o tome da li je to što je pojeo lepog ukusa, da li se mrvi i kakvog je kvaliteta. 


Jako je važno da hrana za pse odgovara i njihovim vlasnicima. Naročito je bitan oblik, struktura i postojanost hrane. Vlasnik će uvek odabrati ono što je najpraktičije. Ipak, da li biste se usudili da probate hranu za pse?

Pixabay
Pixabay

3. Profesionalni čuvar mesta u redu

Verovatno ste pomislili da bi bilo sjajno da neko drugi čeka u redu umesto vas. Od sada možete platiti profesionalca da stoji umesto vas dok vi sedite. U SAD-u oni nedeljno mogu zaraditi i do 1000 dolara! Sve što je neophodno da posedujete da biste se bavili ovim poslom jesu jaki mišići nogu i puno strpljenja. Na našim prostorima ovo i nije tako razvijen biznis, ali eto ideje za one koji ne znaju čime bi se bavili, možda je ovo čudno zanimanje posao iz snova. 

4. „Pecanje“ loptica za golf

Neko mora izvaditi sve one loptice za golf koje su upale u jezero ili reku. Postoje ljudi koji se bave i time, pa nedeljno „upecaju“ i do 25.000 loptica za golf! Oni koji se bave ovim neobičnim zanimanjem uglavnom koriste ronilačka odela, a sa sobom moraju poneti nešto čime bi najlakše mogli da skupe loptice sa dna reke ili jezera, kao i torbu u koju bi spakovali sve te loptice.  Na našim prostorima bi bilo teško razviti ovaj biznis jer golf nije zastupljen. 

Pixabay
Pixabay

5. Smišljanje imena

Postoji rešenje i za parove koji se ne mogu složiti oko davanja imena za svoje dete. Na internetu postoji sajt koji nudi pomoć u pronalaženju unikatnog imena za dete. Ovo i nije tako lak posao jer je njihov zadatak da provere ogromnu bazu podataka kako bi bili sigurni da ime koje osmišljavaju ne postoji nigde. 


U obzir uzimaju kulturne odlike i nacionalnost roditelja kako bi bili sigurni da ime nema dvostruko značenje ili negativnu konotaciju na 12 najpopularnijih svetskih jezika. Stručnjaci koji se bave ovim zanimanjem su uglavom istoričari i poliglote. Jedno originalno ime roditelje bi koštalo od 21.000 do 30.000 dolara. 

Pixabay
Pixabay

Bez obzira na to što su ovi poslovi čudni, mnogi bi  zarad dobre zarade pristali da ih obavljaju. Međutim, nijedan od ovih poslova nije razvijen na našim prostorima, pa ukoliko tražite ideju za nov biznis, možda su ova zanimanja baš za vas.