22 načina da sve radite brže

Foto: El Salvador

1. Odredite šta je zaista važno. U suprotnom, 80% od onoga što ćete uraditi tokom dana neće imati primetan rezultat.

2. Kvalitetan san, zdrava hrana i fizička aktivnost pomoći će vam da ostanete u fizičkoj i mentalnoj formi, a to je veoma važno za ispunjavanje ciljeva koje sebi postavite.

3. „Pravilo dva minuta“. Ako nešto možete da uradite za dva minuta, na primer da odgovorite na imejl poruku ili da sredite svoje radno mesto, uradite to istog trenutka! Ako ostavite to za kasnije, onda će vam ta ista aktivnost oduzeti mnogo više od 2 minuta, ili je na kraju možda ne biste ni završili.

4. „Pravilo pet minuta” je odličan način da se izborite sa teškim i dosadnim zadacima. Ne postavljajte sebi cilj da zadatak rešite istog trenutka, samo mu posvetite pet minuta u toku dana. Moguće je da ćete u nekom trenutku potrošiti više od pet minuta, ali to će značiti da ste ga već dobro shvatili i taj zadatak više neće biti problem.

EU%20GIF.gif

5. Ako želite da budete najbolji u nečemu, radite to svakog dana. Nije važno da li se radi o prazniku, vikendu ili Sudnjem danu. Nema izgovora.

6. Uključite dobre navike u „pravilo pet minuta”. To će vam pomoći da brže usvojite navike koje želite da imate. Zaista radi!

7. Vaša memorija nije hard disk! Zapisujte ono najvažnije, nije bitno gde: u svesku, podsetnik, dnevnik, mobilni telefon. Važno je da zapisujete jer će tako biti manje mogućnosti da zaboravite, čak i ako ne vidite ponovo taj papir.

8. Koristite onoliko alatki koliko vam je potrebno. Na svetu postoji mnogo programa i elemenata koji su napravljeni da olakšaju proces rada (i sve uopšte). Odaberite ono što vam najviše odgovara, čak i ako se radi o papiru i olovci. Svako ima svoje potrebe.

9. Rutina ne ubija samo ljubav, takođe ubija i posao. Da ne biste pali u njene šake, potrebna vam je disciplina. Svaki dan počnite planiranjem onoga što želite da radite. To će vam pomoći da budete u „dobroj mentalnoj formi“ tokom dana. Odredite prioritete, izbacite nepotrebne zadatke i uradite ono što je zaista važno.

10. Tehnika efektivnog planiranja vremena. Odredite sebi vremensko ograničenje za izradu nekog zadatka, to mogu biti 25 minuta. Neka vas za to vreme ništa ne ometa. Napravite kratku pauzu od pet minuta i nastavite sa poslom. Nakon četiri radne seanse od 25 minuta, odmorite 15 ili 30 minuta.

11. Koristite slušalice. Nije obavezno da slušate muziku, ali to će biti znak da druge osobe shvate da nije dobar trenutak da vas bespotrebno prekidaju.

pesma_muzika_slusalice.jpg
Foto: Večernje novosti

12. Prestanite da proveravate prijemno sanduče vašeg imejla. Ne isplati se početi dan čitanjem elektronske pošte, niti se isplati završiti ga na taj način. Odredite optimalan broj puta za to. Na primer u 11.00, 14.00 i 17.00. Setite se da vaše prijemno sanduče nije spisak zadataka. Pokušajte da ga rasteretite brisanjem onoga što je nepotrebno i raspoređivanjem onog bitnog. Ne mešajte poslovni imejl sa privatnim.

13. Isto važi i za telefonske pozive. Nema svrhe biti dostupan sve vreme. Stavite telefon na nečujni režim. Ako je nekome potrebno nešto hitno, zvaće vas ponovo, a ostali neće moći da vam smetaju.

14. Odradite sve male zadatke odjednom. To su zadaci kao što su proveravanje elektronske pošte, telefonski razgovori, proveravanje društvenih mreža...

15. Pravilo tri najvažnija zadatka. Započnite dan radeći ono što smatrate najvažnijim.

16. Vaša snaga volje nije beskonačna. Pokušajte da rešite važne poslove ujutru. Ostavite za popodne zadatke koji ne zahtevaju veliku snagu volje.

17. Ono najvažnije. Zapitajte se šta je ono najvažnije što možete da uradite istog trenutka. Zatim upotrebite savet broj četiri.

18. Ne vredi da trošite vreme pokušavajući da dostignete potpuno savršenstvo. Da postignete „da se sve cakli“ potrebno je mnogo napora. Bolje je raditi sve dobro, ali ne preterivati.

19. Pritisak čini čuda. Strah od kazne ili sreća da dobijete nadoknadu su, zapravo, dobri načini za stimulisanje produktivnosti na poslu kada je vreme ograničeno. Ipak, ne treba sve ostavljati za poslednji trenutak.

20. Isplanirajte i svoj odmor. Malo odmora nikome ne škodi. Pošto završite neku stresnu i tešku aktivnost, uradite nešto drugačije. Ideje dolaze kada postoji raznovrsnost.

21. Nemojte se plašiti da kažete „ne“. Ako ste već odlučili i isplanirali šta želite da radite, izbegavajte da menjate tok svog dana ako promena nije vredna.

22. Posvetite vreme sebi. Ne morate da radite ništa posebno, samo se opustite i uživajte u onome što najviše želite (a da nije spavanje). Spavanje je dobro, ali to je nesvesna aktivnost, zato je bolje da posvetite vreme nečemu u čemu uživate i što ćete moći da radite otvorenih očiju.


Izvor: Genial


Anđela Gašić