20 biznis ideja sa radom od kuće
Bruce Mars (Pexels)

1. Usluge pisanja biznis plana

Ukoliko već imate nekog poslovnog iskustva i ekspertize u pravljenju biznis planova, možete pomoći drugim preduzetnicima da lansiraju i održe svoje poslovanje, nudeći im svoje usluge u izradi biznis plana i savetovanju u pisanju pomenutog. Pomozite svojim klijentima da definišu ideje, ciljeve i finansije za svoje firme i sve ih zajedno složite u jednu dobro organizovanu mapu poslovanja. 


Možete im, takođe, pružiti pomoć u sprovođenju istraživanja tržišta, tako da oni mogu da odrede koliko zaista njihovo poslovanje može biti uspešno, da naprave neke promene ako je potrebno ili odu drugim pravcem, pre nego što okončaju svoj poslovni plan.

2. Recikliranje elektronskih uređaja

Iako potrošači stalno kupuju nove telefone, tablete, laptopove i druge elektronske uređaje, mnogo ljudi i dalje ne razume koliko je važno reciklirati stare. Prema istraživanju sajta DoSomething.org, 20 do 50 tona elektronskog otpada se izbaci širom sveta svake godine, a samo 12,5% se reciklira. 


Omogućite ljudima da svoje stare uređaje donesu vama ili ih vi skupljajte od njih kada vas pozovu. Pored toga, možete pomoći kupcima da sačuvaju i premeste svoje fajlove, kao i da obrišu osetljive podatke iz starih uređaja.

3. Maser

Da biste postali maser, potrebni su vam adekvatni treninzi i licenca, ali ako jurite dobru karijeru, koja može da se pretvori i u kućni posao, onda je možda baš terapija masažom dobar izbor za vas. Takođe, i sa masažama imate izbora u pogledu pružanja usluge: možete pozivati klijente u svoj dom i zakazivati terapije ili na poziv odlaziti kod svojih klijenata kući.

4. Dizajner enterijera

Pexels
Pexels

Ako se razumete u dizajn i imate veliku strast za dekorom, karijera u dizajnu enterijera može biti odlično ostvarenje za vas. Iako vam, tehnički, nije potrebno formalno obrazovanje da biste postali dizajner, posedovanje diplome završene više škole ili bečelor stepena obrazovanja bi vam ipak bilo od velike pomoći u ovoj oblasti. Ukoliko vam se rad za kompaniju iz ove branše ne čini pravim, probajte da otpočnete sopstveni biznis u dizajnu enterijera iz svog doma.

5. Prevodilac

Ako tečno govorite više jezika, ovu prednost možete pretvoriti u posao prevodioca. Kompanije koje sarađuju sa stranim klijentima moraju da se osiguraju da će njihova dokumenta biti tačna i ispravna. Stoga, ponudite im svoje jezičke veštine za prevođenje datih dokumenata za njih, a ovo takođe možete činiti i u udobnosti vaše kućne fotelje.

6. Prodavac rukotvorina

Imate li talenta za pletenje, pravljenje nakita ili stvaranje drugih sitnih zanata? Ukoliko možete napraviti veliku količinu stvarčica u kratkom vremenskom periodu, razmislite o prodavanju svojih radova širem krugu ljudi. Za samo nekoliko minuta, možete napraviti onlajn prodavnicu i početi sa promocijom svojih proizvoda.

7. Učitelj muzike

Pixabay
Pixabay

Za muzički nadarene, davanje časova onima koji žele da nauče da sviraju neki instrument, može biti odličan izvor dodatnih prihoda. Osim ako ne predajete klavir, učenici svakog časa mogu donositi svoje instrumente kod vas kući. 


Opremite se kompozicijama i pesmaricama različitih žanrova i nivoima znanja, kako biste svojim potencijalnim učenicima ponudili širok izbor. Časovi pevanja takođe mogu doneti dobru zaradu, ako se oglasite u lokalnoj srednjoj školi ili gradskoj pozorišnoj grupi.

8. Veb/grafički dizajner

Da li ste ikada ušli na neki poslovni sajt i prosto se postideli u njihovo ime zbog veoma lošeg i generisanog dizajna ili logoa? Ako imate dobro oko za dizajn, možete stvoriti vrlo unosan posao pravljenja atraktivnih i lakih za korišćenje veb-sajtova za mala preduzeća. Tako ćete svoje veštine usmeriti u dobre svrhe i za vlasnike firmi, koji na ovaj način žele podići svoje prisustvo na internetu na viši nivo. 


Izgradite svoj portfolio radova sa manjim honorarnim ili volonterskim poslovima na internetu, a onda napravite i sopstveni veb-sajt, kako biste se predstavili javnosti i postepeno pravili svoj krug klijenata.

9. Predavač na onlajn kursevima

Nije vam potrebno formalno obrazovanje da biste učili ljude kako da urade nešto, ako ste to već sami naučili nekada negde. Prema istraživanju, učenje preko onlajn kurseva je u porastu, tako da i vi možete pomoći drugima da obogate svoje živote nečim u čemu ste odlični ili veoma volite, dajući im časove, kao npr. joge ili kuvanja. 


Napravite pakete instrukcija i video snimke koje mogu skinuti sa vašeg veb-sajta ili napravite raspored skajp lekcija sa svojim klijentima za učenje u realnom vremenu.

10. Trener za softver

Oleg Magni (Pexels)
Oleg Magni (Pexels)

Ukoliko ste stručnjak za neki visoko specijalizovani softver, možete biti dobro plaćeni za uslugu da prenesete svoje znanje amaterima ili profesionalcima koji žele da prošire svoje veštine. Tehnički priručnici su dostupni samo za programe kao QuickBooks i Final Cut Pro, ali oni su uglavnom veoma skupi i teški za razumevanje prosečnim korisnicima. Organizujte manje grupne radionice ili privatne časove i naplaćujte ih po satu za ceo vodič kroz program. Strpljenje i ljubaznost su neophodni.

11. Čuvar kućnih ljubimaca

Volite životinje i dobri ste sa njima? Proširite vest u komšiluku i među prijateljima da ste voljni i slobodni da im pazite kućne ljubimce, dok su oni na odmoru ili kratkom putovanju. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju više poverenja da svoje dlakave prijatelje ostave pojedincima, nego nekoj ustanovi, tako da dobijanje preporuka ne bi trebalo da bude teško. Ako ne možete da obezbedite smeštaj za životinje u svom stanu, razmislite o započinjanju posla šetanja pasa.

12. Lokalni savetnik za internet marketing

Mala preduzeća znaju da moraju da se probiju i na internetu, ali pronalaženje vremena u otkrivanju i shvatanju kako to da učine, pored glavnog posla, predstavlja pravi izazov za njih. 


Ako ste baš vi dobar poznavalac interneta i znate kako male firme iz vašeg okruženja mogu upravljati prednostima lokalnog pretraživanjasajtova sa prodajom kupona i društvenim mrežama, mogli biste raditi za njih od svoje kuće, pomažući vlasnicima u onlajn promociji i oglašavanju. Kako bi baza vaših klijenata bila upravo u vašem okruženju, obilaženje i sastajanje sa njima vam ne bi bilo daleko od kuće.

13. Dizajner aplikacija

Cottonbro (Pexels)
Cottonbro (Pexels)

Istraživanja i dalje dokazuju da sumobilne aplikacije ili mobilni veb pretraživači neophodni u današnjem poslovanju svake vrste. Ipak, mnoge kompanije nemaju svoje IT timove koji bi ih napravili. Manje, takođe, nemaju ni finansijskih sredstava da zaposle skupu softversku kompaniju, koja bi pravila aplikacije za njih. Popularni „slobodno zaposleni“ honorarni (freelance) dizajner aplikacija, koji radi od kuće, mogao bi se specijalizovati u pravljenju aplikacija za jednu ili dve vrste industrija i time privući dosta klijenata.

14. Savetnik za ekologiju

Potrošači vole da kupuju od kompanija, koje ulažu snage i napore da svoje proizvodne procese učine ekološkim. Činjenica je, kako istraživanja pokazuju, da su potrošači spremniji da plate više za ekološke proizvode. Velike kompanije uglavnom imaju čitavo osoblje ili kompaniju kojoj poveravaju brigu o ekološkim pitanjima. 


Vlasnici manjih kompanija nemaju takve mogućnosti i izvore, ali bi i oni želeli da pronađu načine kako da budu više ekološki odgovorni i energetski efikasni. Jedan kućni kosultantski posao u ekologiji omogućio bi vam da ne putujete daleko do svojih klijenata u okruženju, pratite njihov ekološki uticaj na okruženje i preporučite kako bi mogli uštedeti energiju, a smanjiti otpad i troškove. Pritom, nije vam potrebna kancelarija van vaše kuće za ovaj posao.

15. Čuvanje dece van radnog vremena

Da li ste ikada pokušali da nađete nekoga ko bi vam pričuvao decu u subotu popodne? Osim ako nemate već dobar i postojan odnos sa bebisiterom/-kom, ali čak i tada, može biti teško.


Postoji samo nekoliko mesta na koja možete da računate i ostavite svoju decu na čuvanje uveče ili ceo vikend. Mnoge države (u SAD-u), dozvoljavaju da pokrenete posao čuvanja dece u svojoj kući. Pored toga, konkurencija je mala, a potreba za čuvanjem dece van radnog vremena velika. Zahtevi za licencom se razlikuju od države do države, ali mnoge ne insistiraju, ako se pridržavate određenog minimuma koliko dece možete imati u svojoj kući.

16. Skladištenje i otpremanje robe u elektronskoj trgovini

Pexels
Pexels

Biće vam potreban dodatni prostor u kući ili dvorištu ako biste želeli da vodite ovaj posao, ali sa dobro organizovanim podrumom ili garažom, moći ćete sigurno. E-trgovina je ogromno poslovanje, i vrlo je pogodno za male preduzetnike, koji ne mogu priuštiti otvaranje ili iznajmljivanje prostora za svoju prodavnicu. Problem je, naravno, pakovanje i isporuka porudžbina, koji mogu praviti nevolje. 


Mnoge firme elektronske trgovine bi htele da ovu funkciju prepuste trećim licima, tj. drugoj firmi, koja bi za njih skladištila proizvode i otpremala kada stignu porudžbine. Nema mnogo sličnih kompanija koje bi svoje usluge pružale manjim prodavcima. Ovo može biti dobar posao koji biste započeli kao mali u svojoj kući, a onda vremenom širili i premestili u veći prostor, ako budete uspešni.

17. Usluge fakturisanja

Tokom recesije, mnoge kompanije, pogotovo preduzetnici, morali su da otpuste svoje kancelarijske radnike. Dok se privreda oporavljala, mnogi i dalje nisu mogli da zaposle asistenta u kancelariji na puno radno vreme. Ovo daje šansu drugim preduzetnicima, koji bi hteli da pružaju usluge fakturisanja, knjigovodstva, upravljanja ljudskim resursima i drugih administrativnih poslova vlasnicima kompanija, na ugovoreno vreme. Samo sa laptopom i nekoliko klijenata, možete vrlo brzo pokrenuti posao od kuće.

18. Savetnik u bezbednosti poslovanja

Uglavnom, svaka firma poseduje svoj veb sajt koji ima mogućnost prikupljanja podataka o svojim klijentima. Pored toga, mnoge skladište sve ove privatne podatke o klijentima, čak i brojeve njihovih kreditnih kartica, u računarima kompanije. 


Međutim, koliko malih firmi može iskreno reći da znaju da su ti podaci bezbedni od napada internet kradljivaca identiteta i hakera? Mnoge firme nemaju sredstava da zaposle na puno radno vreme jednog stručnjaka za bezbednost podataka. Upravo ovde stupa na scenu vaša konsultantska firma. Ako imate iza sebe stečeno znanje i iskustvo u ovoj oblasti IT-a, možete pomagati manjim kompanijama da sačuvaju bezbednost svojih podataka.

19. Organizator žurki

Iako živimo u recesiji, mnogi roditelji su i dalje spremni da potroše dosta para na pravljenje velike rođendanske žurke svojoj deci. Premda bi mogli napraviti i u svojoj kući, mnogi nemaju dovoljno energije ili vremena da to iznesu. Ovde postoji potencijal za razvoj jednog unosnog posla organizovanja dečijih žurki. 


One se mogu održavati u lokalnim spotskim centrima, dok su igraonice nešto skuplje. Postoji tražnja za organizatorima proslava, koji mogu prirediti ceo događaj, obavestiti sve pozvane, skladištiti poklone i ugovoriti popuste sa izdavaocima prostora. Roditelji su obično vrlo velikodušni u plaćanju ovakvih usluga.

20. Popravka tableta

U ovim vremenima, čini se da svi poseduju tablet, a da li ste ikada pokušali da popravite jedan? Nije tako lako kako se čini. Štaviše, istraživanja pokazuju da više košta sama popravka od kupovine novog. Ako ste obučeni za servisiranje i popravku ovakvih vrsta uređaja, prognozira se velika potražnja za ljudima koji bi bili vrlo razumno plaćeni za ove vrste usluga - pogotovo ako biste dolazili po pozivu.

Izvor: Bussiness news daily


Marija je zaljubljenik u brojeve, umetnost, putovanja i kulturu, a plesom obnavlja svoju energiju.