14 karakteristika izvanrednog mentora
Pixabay

Da biste bili mentor, potrebno je da vas drugi doživljavaju kao iskusnog i uspešnog u nečemu. Mentor savetuje i vodi nekoga ko je manje iskusan i uspešan, na primer stažistu ili štićenika.

Mentorstvo je poklon i privilegija. Ako vas neko zamoli da mu budete mentor, to znači da vas ta osoba vidi kao uzora i veruje da vaša mudrost može da mu pomogne da napreduje i bude još uspešniji. Biti mentor može biti jedna od najdragocenijih i najcenjenijih stvari koje ikada možete raditi u svojoj karijeri. Ako vas je neko zamolio da mu budete mentor - nemojte biti samo dobar mentor - budite izvanredan mentor! Budite osoba koja je učinila nešto neverovatno u nečijem životu!

Šta izvanredan mentor radi? Kada zamolite ljude da opišu svoje najizvanrednije mentore, oni najčešće pominju ovih 14 karakteristika.

1. Oni su „prisutni"

Izvanredni mentori su neverovatno fokusirani i uvek prisutni. Oni se iskreno interesuju za svoje štićenike i njihovo uloženo vreme smatraju važnim. Odlažu pozive, zatvaraju vrata, isključuju mobilne telefone i posvećuju svojim štićenicima potpunu pažnju.

2. Oni slušaju

Dok možete „osetiti" kada je neko prisutan, slušanje je najvidljivija veština i najčešće se koristi da pokaže prisustvo. Aktivno slušanje nailazi na kontakt očima, pažljiv govor tela, parafraziranje i daje podstrek da se neko otvori. Odlični slušaoci su zaista zainteresovani da saznaju više i oni slušaju zbog razumevanja, disciplinujući sebe da odbace sopstvene sudove. Ponekad je to sve što nekome treba - samo da ih neko čuje i da još jednom razmisle. Slušanje je krajnji oblik poštovanja.

3. Postavljaju odlična pitanja

Izvanredni mentori ne pričaju samo ratne priče i dele savete. Pored slušanja, postavljaju odlična pitanja - puno pitanja! Oni koriste pitanja kao način da se sazna više i što je još važnije, kao način da pomognu štićeniku da razjasni i reši sopstvene probleme.

4. Oni su uzori

Izvanredni mentori su uvek svesni uticaja svog ponašanja na druge. Naučene lekcije su: „Radi ono što i ja radim, a ne samo ono što kažem".

5. Održavaju svoja obećanja i smatraju štićenika odgovornim

Sastanci sa mentorom često se završavaju listom stavki koje bi trebalo uraditi i izvanredni mentori su veoma vešti u donošenju zaključaka ko će šta da uradi i do kada. Zatim, na početku sledećeg sastanka, oni će podneti izveštaj o tome šta su uradili i zamoliti štićenika da učini isto. Na taj način, oni utiču na stvaranje lične odgovornosti i ne cene kada štićenik ne završi svoj domaći zadatak. Oni će dati do znanja da se to očekuje i da je to uslov nastavka mentorstva.-poslovna_komunikacija.gif

6. Uče od svojih štićenika

Izvanredni mentori uče od svojih štićenika onoliko koliko njihovi štićenici uče od njih - barem pokušavaju.

7. Oni su skromni

Odluka da nekome postanete mentor može predstavljati veliki problem za vaš ego, ako dopustite. Izvanredni mentori shvataju da mentorstvo ne postoji zbog njih, već zbog rasta i razvoja štićenika. Biti uzor ne znači biti savršen. Štićenici mogu da nauče iz vaših grešaka i nedostataka isto koliko i iz vaših uspeha i jačih strana. Razmenjivanje pogrešaka i naučenih lekcija, kao i onoga što radite da biste se razvijali, pomaže da se uspostavi poverenje i daje vašem štićeniku dozvolu da bude ranjiv.

8. Pričaju neverovatne priče

Pored slušanja i postavljanja odličnih pitanja, mentori mogu da podučavaju govoreći uverljive priče o lekcijama koje su savaladali. Pripovedanje je umetnost, ali je ne bi trebalo suviše koristiti - dobro pravilo je: jedna priča po sastanku, ali dobra priča.

9. Daju povratnu informaciju (Feedback)

Kada mentor nudi povratne informacije, nudi ih kao poklon sa namerom da pomogne štićeniku da nauči nešto o sebi i da napreduje. Izvanredni mentori – zbog toga što su zaista zainteresovani, što slušaju i postavljaju odlična pitanja - naučiće mnogo o tome šta odgovara štićeniku. Oni imaju sposobnost i osećaj da ponude konkretne, iskrene i pravovremene povratne informacije.

10. Oni su strpljivi

Izvanredni mentori se sećaju kako je to biti nov ili neiskusan i pružiće svojim štićenicima dovoljno vremena da razmišljaju, steknu uvid, pogreše, uče i razvijaju se sopstvenim tempom. I dok postavljaju visoke standarde i podstiču štićenike da rade više nego što oni sami misle da mogu, ne očekuju nerealna poboljšanja preko noći.

11. Poštuju i cene poverljivost

Izvanredni mentori očekuju da „ono što se kaže iza zatvorenih vrata, tu i ostane".

12. Praktikuju „situaciono liderstvo"

Ne treba na isti način prići svakom štićeniku. Neki ljudi su manje iskusni i zahtevaju više upućivanja i podrške, dok su drugi iskusniji i samo ih treba saslušati i ukazati im poverenje. Izvanredni mentori menjaju svoj pristup u zavisnosti od pojedinca i situacije.

13. Postavljaju granice

Najbolji mentori ne izlaze sa svojim štićenicima, nisu prijatelji sa njima i znaju gde treba povući granicu između pouzdanog profesionalnog odnosa i intimnog ličnog odnosa.

14. Cene različitost

Izvanredni mentori ne traže i ne čine dobro samo svojim štićenicima koji ih podsećaju na njih kada su bili mlađi. Oni su spremni da napuste zonu udobnosti i da podučavaju i one koji se veoma razlikuju od njih samih.


IZVOR: Management.about