10 pitanja pre prihvatanja posla

Foto: JSR Center

Prevela Tanja Marić

Uzbudljivo je kada vam ponude posao. Neko želi da radite za njega. Ako vam posao treba da biste platili kiriju za sledeći mesec, možda ćete pomisliti: ,,Poslednja stvar koju želim je da učinim da poslodavcima bude neprijatno postavljajući previše pitanja!”

Svako može da razume taj stav, ali naučićete bolnu lekciju ako propustite da pitate ovih 10 pitanja pre nego što prihvatite poslovnu ponudu.

Vi morate da znate uslove zadatka koji prihvatate. Ako prihvatite poziciju i tek kasnije saznate da od vas očekuju da radite neplaćeno svake subote i da ako zakasnite na posao 2 minuta, nećete dobro proći, poželećete da ste ranije postavili ova pitanja!

Ako vam vaš uplašeni mozak kaže da ne talasate i vi prihvatite ponudu za posao, a da ne postavite ova pitanja, sve će vas to sačekati negde usput. Dok dođete do prve prepreke, već ćete biti udobno smešteni na svom radnom mestu.

Da li ćete biti spremni da date otkaz samo zbog toga što ste shvatili nakon nekoliko nedelja ili meseci da vam jedan ili više uslova za rad ne odgovara ili vas vređa? Možda poželite da ste duže tražili posao, posebno ako ste prihvatili prvu ponudu koju ste dobili.

-poslovna_komunikacija.gif

10 pitanja koje morate da postavite pre nego što prihvatite posao:

1. Koje je radno vreme?

2. Koliko ima fleksibilnosti u radnim satima ili lokaciji (da li je rad od kuće moguć?) u ovom odseku/ovoj službi?

3. Šta se smatra normalnim radnim danom?

4. Koliko moram da budem dostupan, posebno tokom večeri i vikendima?

5. Kako funkcionište plaćeni odmor, uključujući odmor, lično vreme i bolovanje u vašoj kompaniji?

6. Koja su vaša očekivanja što se tiče komunikacije? Da li više volite komunikaciju preko mejlova, lične razgovore, preko telefona ili poruka? Koliko brzo se očekuje odgovor od mene, pogotovo kada je reč o vremenu nakon radnog vremena?

7. Da li se od mene očekuje da nosim posao kući, i ako da, koja su očekivanja od posla koji je urađen noću i vikendom?

8. Koje kriterijume ćete uzimati u obzir pri proceni mog rada?

9. Koliko poslovnih putovanja mogu da očekujem?

10. Koji je moj nivo odgovornosti i koliko ću odlučivati na ovoj poziciji? Da li ću imati budžet, i ako da, kako se upravlja tim budžetom?

Verovatno nećete imati priliku da postavite sva ova pitanja tokom jednog intervjua. Postavljajte ova pitanja kad god stignete tokom intervjua sa menadžerom, a sve što propustite da pitate, pozovite ili pošaljite mejl.

Moramo imati na umu da prihvatanje ponude za posao nije ništa drugačije od ulaska u bilo kakvu poslovnu saradnju. Morate da znate uslove saradnje pre nego što prihvatite ponudu.

Izvor: Forbes


Tanja smatra da šta zračiš, to i privlačiš!