10 novih ideja za zarađivanje dodatnog novca

Svake godine donosimo iste odluke, kao što su gubljenje težine ili da prestanemo da pušimo. Šta je sa zarađivanjem još novca?


Iako postoje dokazani načini da dodatno zaradite novac, čak i ako imate posao sa punim radnim vremenom, ako se oni nisu isplatili za vas ranijih godina, onda razmislite o ovih 10 novih ideja za zarađivanje nešto dodatnog novca.

Pixabay
Pixabay

1. Pridružite se privredi deljenja

„Privreda deljenja raste eksponencijalnom stopom", kaže Najdžel Vilson, generalni direktor Hitvajza (Hitwise). Hiljade preduzeća privrede deljenja su iznikla širom sveta i potrošači aktivno učestvuju u zajedničkoj potrošnji.

Prema PvK (PwC), 44% svih odraslih osoba u SAD-u svesni su privrede deljenja i 19% su učestvovali u transakcijama privrede deljenja. Od suštinske je važnosti da brendovi razmotre kako da podrže i učestvuju u zajedničkoj potrošnji, umesto da se nadmeću s njom".

Privreda deljenja raste brzo i najveća demografija u zemlji, milenijalci, prigrlili su je. Za 2017. godinu, gledajte dalje od Ubera (Uber), Lifta (Lyft) i ErBienbija (AirBnb) kada gledate da se uključite u ovo tržište. Možete da izdate svoj auto na Turu (Turo), opremu za kamere na Kameralendzu (Cameralends), snoubord ili bicikl na Spinlisteru (Spinlister) i, ako ga posedujete, svoj jedrenjak na Sejlu (Sailo). Osim izdavanja stvari koje već posedujete, možete da dostavljate jela kuvana kod kuće sa Jumi-Kuhinjom (Umi-Kitchen).

2. Pokrenite službu za pretplatničku dostavu

businessman-2108029_640.jpg

Foto: Pixabay

Ako želite da se uključite u svoje lokalno ili nišno tržište, počnite od osnivanja službe za pretplatničku dostavu. Tokom poslednjih par godina, videli smo nagli porast u službama za pretplatničku dostavu u nišama koje se kreću od lepote do hrane do kockanja do neuobičajenih poklona. Pošto se roba ili usluge dostavljaju mušterijama svakog meseca i imaju ponavljajući model naplate, može brzo postati unosan i pasivan izvor zarade.

3. Preuzmite pokretni kamion sa hranom

Sve više ljudi, posebno onih koji imaju između 18 i 34 godina, kupuju sa kamiona sa hranom i zato se očekuje da će industrija kamiona sa hranom prevazići 985 miliona dolara do 2019. godine. Za pametne preduzetnike, kamioni sa hranom su privlačni za poslovanje jer je jeftino da se započnu, nisu vezani za jednu lokaciju, mogu biti sporedni posao sa nepunim radnim vremenom i ne morate da ih započnete od nule. Svakog dana hiljade ljudi rođenih posle Drugog svetskog rata se penzionišu. Ako poznajete nekog od njih ko želi da izađe iz prehrambene industrije, razmislite o kupovini njihovog uspostavljenog preduzeća, koji bi trebalo da obuhvata u najmanju ruku mušterije, recepte i opremu.

Kit Krosli je uspeo da kupi nekoliko kamiona sa hranom i nedavno je otvorio nekoliko restorana. Trebalo mu je skoro četiri godine, ali je tokom vremena uspeo da izgradi uspešan biznis za sebe. Sve je počelo tako što je pokušavao da zaradi dodatnog novca i pretvorilo se u njegov uspešni posao sa punim radnim vremenom. I vi možete da uradite isto. Njegova originalna investicija je bila manje od 35 hiljada dolara.

4. Zaradite novac preuzimanjem aplikacija

Da budemo iskreni, nećete se obogatiti preuzimanjem sledećih aplikacija, ali možete zaraditi nešto dodatnog keša svakog meseca radeći veoma malo. Evo nekoliko primera:

- Svegbaks (Swagbucks) aplikacija plaća vam za odgovaranje na pitanja na jednostavnoj anketi.
- Medija Insajders (Media Insiders) plaća vam da gledate televiziju.
- Steš (Stash) vam daje pet dolara da počnete da ulažete.
- Klink (Clink) vam daje pet dolara da počnete da štedite.
- Kada šetate, Bitvoking (Bitwalking) će vam plaćati u virtuelnoj valuti koja se zove Bitvoking dolari (Bitwalking Dollars).
- Nilsen Houmsken (Nielsen Homescan) daje vam novac da skenirate svoje račune od kupovine namirnica.
- Dostignuće (Achievment) vam plaća za ispunjavanje zdravih aktivnosti.
- MobajlEksprešn (MobileXpression) će vam dati novac, poklon kartice i robu za surfovanje na mreži.
- Ajbota (Ibotta) aplikacija plaća vam da slikate svoje račune.
- Paribas (Paribus) skenira vaše imejlove za račune i izvršiće povraćaj novca ako se desi pad cene.

5. Pišite Kongresu

Pisanje je ljudima već dugobio omiljeni sporedni posao. Međutim, posle predsedničkih izbora 2016. godine, nemojte se iznenaditi da vidite priliv pisama Kongresu. Možda ćete moći i da zaradite na ovom trendu. DiDiSi Javni poslovi (DDC Public Affairs) i NekstVejv (NextWave) su dvostranačke grupe za javno zastupanje koje pokreću narodne političke kampanje o pitanjima koja se kreću od energije, zdravstva, poreza i odbrane.

Sve ove zapošljavaju ljude da zovu sve birače ili zastupnike i da zatim prebace njihova mišljenja u pisanu formu. Kampanje su dodeljene, ali možete ih odbiti ako želite. Očekuju od vas da radite 20-25 sati nedeljno i početna zarada je između 12 i 15 dolara na sat.

6. Uložite u nekretnine

stockvault-the-villas117709.jpg

Foto: Stockvault

Ako ne radite punim radnim vremenom ili već nemate novca, onda verovatno nije najbolja ideja da postanete posrednik. Ali, ako želite da zaradite nešto dodatnog novca, onda biste mogli da uzmete u obzir ulaganje u nekretnine. Zašto? Stambeno tržište izgleda jako u doglednoj budućnosti.

Najbolje od svega, sajtovi kao što je Mogul nekretnina (Realty Mogul) puštaju vas da ulažete u komercijalne nekretnine za samo pet hiljada dolara.

7. Postanite konsultant za Instagram

Instagram je imao odličnu 2016. godinu i očekuju da 2017. bude još bolja. Zahvaljujući Fejsbukovoj platformi koja postaje ozbiljna u pogledu privlačenja preduzeća i lansira svojstva kao što su video uživo i Instagram Priče, mnogi brendovi će početi da se promovišu na „gramu". Ako ste učestali korisnik Instagrama, strasni ste fotograf i ekspert za društvene medije, onda možete da pokrenete svoj posao konsultanta za Instagram sa strane.

8. EMV konsultant za bezbednost

Trenutno postoje oko 300 miliona kartica sa čipovima koje koriste klijenti i 1,2 miliona trgovaca koji prihvataju čipovane kartice. Iako je prelaz na EMV u punom toku, očekuje se da će doći do povećanja prevara.

Ako imate iskustva u bezbednosti ili ste upoznati sa EMV-om, onda možete da pokrenete sopstveno EMV konsultantsko preduzeće za bezbednost gde možete da obučavate vlasnike malih preduzeća i njihove radnike kako pravilno da koriste EMV čitače i obaveštavate ih o najnovijim merama bezbednosti.

9. Uložite u bitkoine (bitcoin)

bitcoin-2512026_640.jpg

Foto: Pixabay

Bitkoin je imao odličnu 2016. godinu, to bi trebalo da se prenese u 2017. godinu i dalje. Zapravo, neki stručnjaci veruju da će cena bitkoina dostići hiljadu dolara u toku sledeće godine, što bi bio porast od 40 procenata. To je zbog porasta upotrebe, više usvajanja, porasta u ulaganjima i doznaka na tržištima u razvoju poput Indije.

10. Brinite se o životnoj sredini

Milenijalci imaju izrazito razvijenu svest o životnoj sredini. Na primer, 61% milenijalaca želi da se prijavi za digitalnu aplikaciju koja može da im dozvoli da prate koliko energije troše i da kontrolišu klimu svog domaćinstva. To znači da postoji ogromna potražnja za „zelena" preduzeća u bliskoj budućnosti.


Izvor: Entrepreneur