иСербиа - Знате ли где се налази споменик јајној ћелији?

Куршумлијска бања постоји још од античког доба. У њој су се лечили чак и војници римске легије. У питању је, веровали или не, бања у којој је подигнут споменик јајној ћелији.

Autor: Posmatračica

ФОТО: Wikipedia

Куршумлијска бања се налази 11км југозападно од Куршумлије, на 442 метра надморске висине. Статус бање стекла је 1922. године за време владавине Александра Карађорђевћа. Позната је по томе што има више врста лековитих вода. Ово је једна од бања са најумеренијом климом у Србији. Некада је била популарни рекреативни центар. У њој, поред лековитих вода, природно богатство чине и густе шуме.

Споменик јајној ћелији је једини ове врсте у свету и посвећен је зачећу новог живота, јер је бања раније углавном служила лечењу стерилитета и помагала нероткињама да затрудне.

Позната је по лековитим термалним водама температуре 14 - 63°Ц, као и по лековитом блату. Куршумлијска бања је и својеврсна ваздушна бања и помаже у излечењу широког спектра болести. Посебан значај овога места, ипак, лежи у лечењу стерилитета код жена и разних гинеколошких проблема, али и болести локомоторног система, неуролошких болести и болести метаболизма.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с28.постимг.орг/нв4лпзјјх/Кур_умлијска_Бања_мала_слика.јпг" />

ФОТО: Turistička organizacija opštine Kuršumlija


У Куршумлијској бањи, примећен је пад становништва у последњих пар година, као и у већини домаћинстава у јужној Србији. Углавном је насељена Србима. Људи привучени богатством које ова бања поседује, долазе радо на лечење из свих других крајева Србије.

Ипак, данас је ова бања пуста, што се догодило једино током турске купације Србије.

Житељи околних села и они који живе у њеној близини верују да још има наде да се врати у функцију. Објекти као и фасаде још су у добром стању, и могу се уз мало улагања реновирати и опет користити. За оне посетиоце које занима и ова информација, она има око 240 лежајева, и 250 места у ресторану.

Посматрачица, и сама реч каже, посматра свет. Она је особа која се увек води реченицом верба волант, сцрипта манент - речи лете, оно што је написано остаје, она је увек ту са Вама да подели макар неко ново искуство које је стекла до сада и своје погледе на свет.

ИЗВОР: Telegraf

***

Прочитајте и:

Kako more utiče na Vaš mozak?
Umetničko delo koje mogu da vide i vanzemaljci
10 mitova o spavanju


Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле!ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц office@iSerbia.rs са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDEOdricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ