iSerbia - Znate li gde se nalazi spomenik jajnoj ćeliji?
Kuršumlijska banja postoji još od antičkog doba. U njoj su se lečili čak i vojnici rimske legije. U pitanju je, verovali ili ne, banja u kojoj je podignut spomenik jajnoj ćeliji.

Autor: Posmatračica

FOTO: Wikipedia

Kuršumlijska banja se nalazi 11km jugozapadno od Kuršumlije, na 442 metra nadmorske visine. Status banje stekla je 1922. godine za vreme vladavine Aleksandra Karađorđevća. Poznata je po tome što ima više vrsta lekovitih voda. Ovo je jedna od banja sa najumerenijom klimom u Srbiji. Nekada je bila popularni rekreativni centar. U njoj, pored lekovitih voda, prirodno bogatstvo čine i guste šume.

Spomenik jajnoj ćeliji je jedini ove vrste u svetu i posvećen je začeću novog života, jer je banja ranije uglavnom služila lečenju steriliteta i pomagala nerotkinjama da zatrudne.

Poznata je po lekovitim termalnim vodama temperature 14 - 63°C, kao i po lekovitom blatu. Kuršumlijska banja je i svojevrsna vazdušna banja i pomaže u izlečenju širokog spektra bolesti. Poseban značaj ovoga mesta, ipak, leži u lečenju steriliteta kod žena i raznih ginekoloških problema, ali i bolesti lokomotornog sistema, neuroloških bolesti i bolesti metabolizma.

FOTO: Turistička organizacija opštine Kuršumlija


U Kuršumlijskoj banji, primećen je pad stanovništva u poslednjih par godina, kao i u većini domaćinstava u južnoj Srbiji. Uglavnom je naseljena Srbima. Ljudi privučeni bogatstvom koje ova banja poseduje, dolaze rado na lečenje iz svih drugih krajeva Srbije.

Ipak, danas je ova banja pusta, što se dogodilo jedino tokom turske kupacije Srbije.

Žitelji okolnih sela i oni koji žive u njenoj blizini veruju da još ima nade da se vrati u funkciju. Objekti kao i fasade još su u dobrom stanju, i mogu se uz malo ulaganja renovirati i opet koristiti. Za one posetioce koje zanima i ova informacija, ona ima oko 240 ležajeva, i 250 mesta u restoranu.

Posmatračica, i sama reč kaže, posmatra svet. Ona je osoba koja se uvek vodi rečenicom verba volant, scripta manent - reči lete, ono što je napisano ostaje, ona je uvek tu sa Vama da podeli makar neko novo iskustvo koje je stekla do sada i svoje poglede na svet.

IZVOR: Telegraf

***

Pročitajte i:

Kako more utiče na Vaš mozak?
Umetničko delo koje mogu da vide i vanzemaljci
10 mitova o spavanju


Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle!CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc office@iSerbia.rs sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDEOdricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI