iSerbia - Zavirite u manje poznate kutke Beograda
Beogradske znamenitosti poput Knez Mihailove ulice, Kalemegdana i Skadarlije, već su poznata mesta. Umesto njih, predlažemo druge destinacije koje možete posetiti.

FOTO: Flickr

Priredila: Sanja Savić

Topčiderski park

Ovaj park proglašen je spomenikom prirode 2015. godine. Kada vam dosadi gradska vreva, možete odmoriti misli na nekoliko sati na ovom mestu. Zeleniš i istorijske znamenitosti poput konaka Kneza Miloša i topčiderske crkve, nateraće vas da se osećate kao da ste kilometrima daleko od Beograda.

FOTO: Wikimedia Commons

Gospodar Jevremova ulica

Ova beogradska ulica čuva mnoge istorijske znamenitosti. U njoj se nalazi Muzej Vuka Stefanovića Karadžića, zaduženog za reformu srpskog jezika i Dositeja Obradovića, prvog srpskog prosvetitelja. U istoj ulici nalazi se i Muzej pozorišne umetnosti, nacionalno kulturno dobro koje čuva predmete pozorišnih činova. Nedaleko odatle nalazi se i Bajrakli džamija sagrađena još u 16. veku. Vekovima je opstala kao muslimanska bogomolja u srpskoj prestonici.

FOTO: Politika

Česma Mehmed paše Sokolovića

Kad već budete šetali Kalemegdanom, obratite pažnju na česmu koja se nalazi na tvrđavi. Njenu gradnju je inicirao Mehmed paša Sokolović, vezir Osmanskog carstva, poznat i iz romana Na Drini ćuprija. Česma je pretrpela značajne izmene, ali njena osnova verno oslikava duh prošlog vremena.

FOTO: Beogradska tvrđava

Muzej Kralja Petra I

Ovaj muzej je spomenik kulture u znak sećanja na kralja Petra I Karađorđevića, koji se po povratku iz Prvog svetskog rata uselio u kuću koja je tada pripadala jednom trgovcu. Posle kraljeve smrti, kuća je pretvorena u muzej. Nalazi se na Savskom vencu.

FOTO: Wikimedia Commons

Voždovačka crkva

Reč je o Crkvi svetog cara Konstantina i carice Jelene. Hram je sagrađen početkom 20. veka. U njemu se sada nalaze i brojni predmeti i crkvene knjige značajne vrednosti. Nalazi se u Ulici Jove Ilića na Voždovcu.

FOTO: SPC blog

Izvor: Beograd.in


Pročitajte i:

10 knjiga koje su promenile svet
Život u 5 najboljih zemalja za emigraciju
Najmaštovitiji studentski domovi širom sveta

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar”. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI