иСербиа - Зашто одгледати Путујуће позориште Шопаловић?

У недељу, 21. маја са почетком у 20 часова премијерно ће се одиграти представа „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића. О представи, која ће бити премијерно изведена у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“ у Београду (сцена Александар Аца Поповић), за иСербиа говорили су Игор Весовић, редитељ и глумац и Марина Павловић, глумица представе.

Autor: Marija Planić

Фото: Bufonerija

Иако су глумци део студентске организације „Буфонерија“ са Факултета организационих наука (ФОН), нису сви студенти поменутог факултета. Како каже Игор Весовић, редитељ и глумац представе и студент ФОН-а, екипу чине студенти различитих факултета Универзитета у Београду, који се глумом баве аматерски. Наводи и то да су представу спремали поприлично дуго (више од годину дана), али да се нада да су после толико времена спремни за премијеру.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/7гкјцлпкз/18485359_10211462252303918_2223555249208150275_н.јпг" />

Фото: Војкан и Алекса Гостиљац, обрада: Славиша Репац и Игор Весовић - Игор Весовић у улози Василија

„Просто ми некада делује невероватно колико је дуго спремамо, али опет, као што кажу: једно уметничко дело (поготово то важи за представу) не излази док није спремно. Са окупљањем смо почели у јануару прошле године, а озбиљније смо почели да је спремамо почетком марта. Од тада се и екипа поприлично променила. Раније су све улоге имале и алтернацију, а сада смо фактички једна постава“, објашњава Весовић за портал iSerbia.

Марина Павловић, глумица и студенткиња Факултета политичких наука је, са друге стране, прокоментарисала атмосферу у тиму:„Како смо, са неким прекидима, спремали представу од прошле године, доста смо се заволели међусобно. Поготово током последња два месеца, када смо интензивно радили. Једноставно смо једни другима постали свакодневица. Мислим да ће нам свима бити чудан тај дан након премијере када не буде било пробе“.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с15.постимг.орг/цтмм14тмј/18424028_10211476573663559_3834029040957554822_н.јпг" />

Фото: Саша Кнежевић, обрада: Славиша Репац и Игор Весовић - Марина Павловић у улози Гине

Будући да поставу чине студенти са различитих факултета и интересовања, занимало нас је да ли су раније имали искуства у глуми. „Поред мене, има људи који су имали искуства, али има и оних који нису имали. Оно што ми се много допада је колико су се неки од њих отворили, развили кроз рад на овој представи и то је нешто чиме се ја лично поносим, јер верујем да сам, на одређен начин, допринео том њиховом отварању и да им је ова организација помогла да открију неке своје таленте и да их искористе и усмере на нешто позитивно“, коментарише Игор.

Павловићева пак каже да је једна од оних која је раније имала доста глумачког искуства и да јој је то помогло при сналажењу на сцени и савладавању текста. „Сличну улогу нисам имала и Гина би била моја најозбиљнија улога до сада. Чини ми се да је тако и са остатком екипе, јер су ликови које Љубомир Симовић изграђује у овом делу специфични и комплексни. Он је на изванредан начин успео да ослика људске судбине“, додаје.

Флеш моб у Кнез Михајловој као најава представе

Пре неколико дана, екипа представе се досетила да у Кнез Михајловој улици у Београду направе флеш моб (промоцију, перформанс) којим су, на несвакидашњи начин, најавили представу. Марина нам је описала како је то изгледало.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с18.постимг.орг/4оду5yопл/18556805_10208486342622473_7138865160703898425_о.јпг" />

Фото: Facebook - Учесници флеш моба: Марина Павловић, Никола Драгашевић, Маја Младеновић, Илија Терзић, Наташа Лазић и Милица Кузмановић са остатком екипе и пролазницом из Кине

„Пре неколико дана смо извели тај чувени флеш моб у Кнезу, тачније сцену свађе Гине и Јелисавете. Људи у првом маху нису знали шта се догађа заиста, а када су схватили да се ради о промоцији представе, чини ми се да нико није остао равнодушан. Ми смо дали све од себе да тако и буде, а реакције су биле позитивније него што смо очекивали. Како смо сви студенти и аматери, желели смо да покажемо људима да смо на један озбиљан начин приступили овоме, што се види кроз нашу промотивну кампању и организационе активности. Надам се да ћемо, у складу са тим, очекивања потврдити и на премијери у недељу.“

Игор истиче зашто је важно да публика види ову представу: „Важно је да је одгледају, не само из разлога што је то једно врло питко, поетично и невероватно естетично дело, већ што, поред тога, поставља нека питања која верујем да се сви, који се баве уметношћу, у неком тренутку запитају. И не само то, ова представа има и шири контекст: из разлога што је ово представа коју у потпуности формирају млади људи, који се образују за различите струке, а ово је нешто што воле“.

Он се нада да ће ова представа бити својеврстан подстицај онима који се на неки начин још увек снебивају или нису сигурни да ли да се упусте и „појуре“ неке своје уметничке аспирације. Ова представа је управо показатељ да људи, када се окупе и заједно раде на нечему, могу да остваре велике резултате.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с14.постимг.орг/кб10цебм9/17854923_1675737979401965_2095992247391822794_о.јпг" />

Фото: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок - Део глумачке поставе: Тијана Евтов, Марина Павловић, Милица Кузмановић,
Данијела Сарапа, Тијана Милошковић, Маја Младеновић и Илија Терзић

Са друге стране, Марина објашњава да је ово једна од ретких представа која говори о глуми и позоришној уметности. Представа која испитује границе позоришта и бави се местом глумца у том свету. Симовић поред тога сјајно осликава људске судбине, патње и страхове.

„Иако позиционирана у Други светски рат, драма Путујуће позориште Шопаловић бави се свевременским питањима, а нажалост, садашњост је сведок да се није много тога променило. Тако су притисци и проблеми са којима се суочава глумачка трупа у Ужицу данас упаковани у нешто другачију форму. И дан-данас имамо борбу против паланачког менталитета и незнања. Исто тако, у српском друшву, нажалост, има много Благоја и много Гина. Мислим да ће публика моћи да се поистовети са тим“, каже Марина и позива све заинтересоване да дођу у недељу да погледају представу.

Премијера ће се одиграти 21. маја у 20.00 часова у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“, на сцени Александар Аца Поповић. Цена улазнице је 200 динара и сав приход од купљених карата ићи ће у хуманитарне сврхе и биће прослеђен на рачун хуманитарне фондације „Подржи живот”. Вашу карту можете резервисати кликом на следећи link.

У представи играју: Стефан Марковић, Милош Обреновић, Александар Стевић, Илија Терзић, Марина Павловић, Милица Кузмановић, Тијана Милошковић, Данијела Сарапа, Игор Весовић, Маја Младеновић, Силвиа Đогани, Никола Драгашевић, Ксенија Гачић, Тијана Евтов, Сунчица Арсенијевић и Маја Глигорић. Режију потписује Игор Весовић.


Марија је заљубљеник у позориште, која кроз сваку своју улогу покушава, најпре да разуме поступке људи у појединим ситуацијама, а потом да своје сазнање пренесе на гледаоце.

***

Прочитајте и:

Dan slobode medija: Internet je rešenje
Ups! Ništa od ovoga ne valja!
Zašto bih opet izabrala novinarsto?

***

Овај текст је настао нашом акцијом да млади постану дописници из свог краја. Уколико желиш да и ти будеш део нашег младог тима и пишеш о догађајима и успесима својих младих суграђана, пријави се попуњавањем ovog кратког формулара. Важни су нам искључиво твој ентузијазам и жеља да се прошири глас омладине из свих крајева! Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових дописника врши се до сваког првог дана у месецу

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ