иСербиа - Зашто неки људи увек касне?

Кашњење скоро свима смета. Сви имамо тог једног пријатеља коме увек треба рећи да дође пола сата пре уговореног времена. Ипак, могуће је да тај наш пријатељ једноставно није егоиста. Они који долазе касно нису нити неваспитани, нити лењи. Можда сте им баш ви потребни да би они превазишли ту лошу навику која вероватно и њих оптерећује. Уколико желите да се изборите са тим, прочитајте текст који следи.

ФОТО: Yellow Pages

Превела: Петровић Александра

Прво мишљење о овим људима је често негативно или погрешно. „Лако је дефинисати их као неорганизоване, хаотичне, неваспитане и као оне којима није стало до других“, тврди Харијет Мелот, когнитивно-бихевиорална терапеуткиња која се обучава за клиничког психолога у Лондону (Британија).

Многи људи који касне су у одређеној мери организовани и не желе да наљуте своје пријатеље, чланове породице или своје шефове. „Иако постоје они који воле да их људи чекају, ако сте једна од 'типичних' особа која не долази на време, ни ви не волите то што касните“, говори Дијана Делонсор у својој књизи „Никада више нећете каснити: 7 лекова за оне који касне“ (Невер Бе Лате Агаин: 7 Цурес фор тхе Пунцтуаллy Цхалленгед). „Међутим, сат је и даље ваш највећи непријатељ“, додаје она.

Изговори, изговори

Неки изговори, посебно када неко много закасни, су генерално прихватљиви. Неки пак нису тако уверљиви. На пример, особе које касне објашњавају своје понашање тиме што кажу да се више брину за неке битније ствари, а не за проток времена. Они, на пример, кажу да могу боље да одраде нешто ако су под притиском или да је њихов биолошки сат сличнији ноћној птици, а не ранораниоцу. Джоана, професорка из Лондона која није желела да се наведе њено презиме, каже да је често долазило до неспоразума јер касни. „Договорим се са неким пријатељима да се видимо и кажу ми 'Дођи било када од 7', али ако дођем у 8 или касније, они се наљуте“, објашњава.

<имг срц="хттп://орадио.рс/филес/уплоадс/2015/04/каснитии.јпг" />

ФОТО: O Radio

Можда нисте ви криви што касните, можда сте једноставно таква особа. Људи који касне имају заједничке особине, као што су оптимизам, низак ниво самоконтроле, анксиозности или потребе да траже јака осећања, наводе експерти. Разлике у личности такође могу диктирати како доживљавамо проток времена. Джеф Конте, професор психологије на Државном универзитету Сан Дијего (САД), водио је 2001. године истраживање у коме је учеснике раздвојио у две групе: група А (амбициозни, такмичарски настројени) и група Б (креативни, рефлексивни). Замолио их је да без сатова одреде колико је времена прошло током једног минута. Ученици из групе А су рекли да је прошло 58 секунди, а учесници из групе Б да је прошло 77 секунди.

Сами сте себи највећи непријатељ

Људи који касне често имају „чудну потребу да сами изазову своју пропаст“, навео је Тим Урбан, говорник ТЕД-а и, како сâм за себе каже, особа која често касни. Урбан је овим напаћеним људима дао назив „клипс“ (ЦЛИПс) од скраћенице за „будаласти људи који хронично касне“ (Цхроницаллy Лате Инсане Пеопле). Наравно, постоје и други разлози за кашњење, али многе разлоге сами себи проузрокују они који касне.

За почетак, постоји антиципација кашњења или чак давање велике важности детаљима. За Джоану, најстреснији пример је писање школских извештаја: „Никада не испоштујем датум предаје и онда делује као да ми то није важно. Размишљам о томе недељама и уложим велики труд приликом оцењивања сваког детета посебно, али чињеница да ћу закаснити упропасти све“. За неке је кашњење „последица менталног здравља или забрињавајуће неуролошко стање“, каже Мелот. Она додаје да: „Људи којима је дијагностификована анксиозност обично избегавају одређене ситуације. Такође, они који имају низак ниво самопоштовања обично сумњају у своје способности, па им због тога треба више времена да провере оно што су урадили“.

Средите своје мисли

Линда Сападин, приватна психолошкиња у Њујорку и ауторка дела „Како победити одуговлачење у дигиталној ери“ (Хов то Беат Процрастинатион ин тхе Дигитал Аге), каже да хронично кашњење долази од „проблема опсесивних мисли“. Укратко, она наводи да су они који све раде у последњем тренутку опседнути страхом од датума предаје и да зато закасне. Уместо да покушају да ово превазиђу, они свој страх претворе у изговор и реченицу са много „али“, као на пример „Желела сам дођем на време, али нисам знала шта да обучем“. „Рачуна се само оно што долази након везника 'али'“, наводи Сападин. Ова психолошкиња предлаже људима да везник „али“ претворе у везник „и“. „'Али' означава супротност и блокаду, док 'и' представља спајање и решење“, објашњава.

Делонсор је започела свој пут ка тачности тако што је открила које ствари чине да касни. Схватила је да осећај да касни чини да се осећа нервозно и да је то требало променити како би напредовала. „Када сам радила на томе да будем тачна, почела сам да схватам колико је важно бити неко коме људи верују“, каже Делонсор и додаје да јој је „развијање тога убрзо постало приоритет“.

<имг срц="хттпс://адриатицмедианетхр.филес.вордпресс.цом/2015/07/кац5а1њење.јпг?qуалитy=100&стрип=алл&в=670&х=400&цроп=1" />

ФОТО: Net.hr

За оне који чекају остаје да одреде колико могу да трпе овакве ситуације. „Уместо што се љутите, направите ограничења“, каже Сапари. „На пример, реците вашем пријатељу који обично касни да ћете, ако сада не дође на време, отићи без њега да одгледате филм. У мом случају, кључни моменат је био када ми је једна добра пријатељица поставила ограничења. Ја сам каснила сат времена на наш састанак у парку и она је само изјавила – 'Ово је последњи пут'. Више није желела да са мном организује виђања. Тако ми је у ствари учинила највећу услугу. Следећи пут ако ја будем морала да чекам некога, анализираћу своје мисли и покушаћу да их променим барем мало“, закључује Сапари.


ИЗВОР: BBC

Александра, вечни борац за правду и слободу

***

Прочитајте и:

Do kakvih problema dovode napadi panike?
Vašem umu je potreban kapetan, a ne vojnik
Sedam tipova toksičnih osoba

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ