иСербиа - Зашто је важно учити језике током студија?

Страни језици су увек били на цени, а нарочито данас у савременом добу. Развој технологије омогућава њихово лакше усвајање и усавршавање. За време студирања треба доста пажње посветити страним језицима. Ево зашто...

Приредила: Наташа Нинковић

Фото: Parade

На сваком факултету, било државном или приватном, се учи барем један, а на некима и по два - три језика. Ниво знања који се може стећи би требало да буде довољан за успешну комуникацију са саговорницима и разумевање језика.

Млади имају проблем са учењем језика из више разлога: убеђеност у немогућност савлађивања, страх од туђих реакција на грешке у изговору, лош приступ предавача и стварање одбојности према одређеном језику. Да би се проблеми решили, неопходни су жеља, труд и подстицај.

Зашто је добро знати стране језике?

1. Имаћете веће шансе за запослење

Све чешће се приликом запошљавања траже радници који познају већи број језика. Сматра се да на тај начин могу лакше одговорити на захтеве околине, јер је добра комуникација велика олакшица и предност у пословању.

2. Упознаћете нове културе

Језик је неодвојиви елеменат културе, њен саставни чинилац, а уједно и најбољи начин да се зађе у свет једног друштва. Тако се, најпре, могу сазнати детаљи о животу друштва, историји, обичајима, традицији...

3. Стећи ћете нова познанства и пријатељства

Без обзира на то имате ли или не тренутних могућности да негде отпутујете, друштвене мреже вам пружају могућност да се повежете са људима из читавог света. Уколико путујете, бићете у прилици да се лакше споразумете са локалним становништвом.

4. Развићете когнитивне вештине

Учење језика је сложен процес који захтева доста повезивања, размишљања и упоређивања. Тиме развијате своју меморију, памћење и лакше приступање проблемима у свакодневном животу.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с17.постимг.орг/5ппгзз2вф/суццесс-390309_960_720.јпг"/>

Фото: PIXABAY

5. Обновићете знање матерњег језика

Да би се усавршио страни језик, мора се добро познавати матерњи. Граматичка правила и логичности су прожете у свим језицима, а њиховим поређењем са различитим језицима ће вас довести до бољег усвајања и трајнијег знања.

6. Лакше ћете се сналазити са онлајн садржајима на страним језицима

Често можемо доспети у ситуацију да су нам неопходне информације дате само на страном језику. Треба их што боље превести, како би такви садржаји били од користи. Зато су прилично корисна онлајн издања једнојезичних и вишејезичних речника са додатним објашњењима, како би се добили потпунији и исправнији преводи текстова.

7. Уживаћете у музици, филму, серијама и осталим забавним програмима

Само слушање језика је корисно, нисмо ни свесни да овако усвајамо нека од правила изговора и обогаћујемо сопствени речник. Притом нисмо изложени сувопарном, досадном учењу које води у одбојност према језику, већ се развија интересовање и жеља за учењем.


Извор: St. Nicolas School

Наташа много воли књижевност, изласке, кафу и сликарска ремек-дела.

***

Прочитајте и:

Kako da naučite bilo koji jezik?
Kako da savladam veštine internet marketinga?
7 zanimljivih studentskih pronalazaka

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ