иСербиа - Жарко Стевановић: Ипак се исплати бити паметан

Саговорник Студентске рубрике био је Жарко Стевановић, победник „Супер Слагалице“, посебне категорије у којој се такмиче победници из последњих 40 циклуса. Жарко има 23 године, живи у Београду и студира Информационионе системе и технологије на Факултету организационих наука.

Autor: Kristina Đorđević

Фото: Facebook

О свом учешћу у „Супер Слагалици“ и другим квизовима, као и о начину припремања за њих и усклађивању факултетских обавеза, говорио је Жарко за iSerbia, коментаришући данашњу медијску ситуацију у којој образовни програм бива свргнут на маргине друштва.

Какав је осећај бити шампион „Супер Слагалице“?

Прилично је ласкаво признање које сам добио, а, искрено, нисам га ни очекивао. Просто, имао сам много среће која је била неопходна за победу у оваквој конкуренцији и оваквом систему такмичења. Уживам у својих 15 минута славе док још трају.

Први пут си учествовао у овом квизу када си имао 16 година и тада си стигао до трећег места, те тако био званично један од најмлађих високопласираних такмичара у историји квиза. Како се родила идеја за учествовањем у квизу?

То ми није било прво учешће у неком квизу, пре тога сам се појавио у „Тајнама обичних ствари“ 2005. године. То је било такмичење основних школа и у јединој емисији кад смо се појавили ‒ победили смо. Што се саме „Слагалице“ тиче, никад нисам био посебно заинтересован да се појавим баш ту, сматрао сам да квизови где се поред знања тражи и логика нису мој фах и да не бих прошао добро, па сам више желео да учествујем у квизовима чистог знања. Како су у том периоду готово сви били укинути, решио сам да се опробам у најпопуларнијем квизу и направио сам добар резултат.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с1.постимг.орг/в8улмидин/20134825_1760992110582224_556574939_н.јпг" />
Фото: Приватна архива

На који начин се спремаш за учестовање у квизу и колико се твоје знање развило од првобитног учествовања до сада?

Што се саме припреме тиче, мислим да не постоји неки посебан начин. Неки читају енциклопедије по цео дан, неки гледају квизове па се труде да запамте податке, неки иду на паб квизове итд. Никада се нисам наменски припремао за неки квиз, већ сам увек ишао сигуран у себе и са оним што до тада знам.

Искуство уме да буде пресудно, па сматрам да сам много напредовао откад сам први пут учествовао у квизу. Оно што је пресудно за мој напредак били су шампионати и турнири у квизингу који се одржавају неколико пута годишње, где се окупљају најбољи квиз такмичари не само из Србије него и из целог света. Самим решавањем тих питања се изузетно подиже ниво знања, јер касније може врло лако да се препозна нешто што се појавило на таквом такмичењу, па да, наизглед претешка питања, буду „као добар дан“.

Поред „Слагалице“, учествовао си у квизовима као што су „Златни круг“ и „Потера“. Који је твој мотив за учешће у квизовима и које резултате си остварио у њима?

Мотив ми је пре свега доказивање самом себи. Квизови ми представљају својеврсни тест да видим како тренутно стојим са знањем у односу на друге, али најважније ми је да видим колико сам напредовао од претходног пута. Једино код „Златног круга“ је био другачији мотив, јер то није квиз знања колико међусобног познавања и тактике, као и добра забава, па нам је то последње и било главни мотив. Наравно, награде су посебан мотив, али не и пресудни. Што се тиче резултата, било је добрих, као нпр. победа у „Супер Слагалици“, регуларној „Слагалици“, победа у „Потери“ и „Лавиринту“, финале суперфинала „Златног круга“, али и оних мало слабијих, попут учешћа у „Великом изазову“ и „Путу око света“.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с2.постимг.орг/сли2дт261/20120855_1760994063915362_1558527715_н.јпг" />
Фото: Приватна архива

Како усклађујеш факултетске обавезе са учествовањем у квизовима, да ли ти знање са факултета помаже при спремању за квиз и у којој мери?

Што се факултета тиче, један од његових слогана је „све је у доброј организацији“, што је прилично тачно. Никад ми није био проблем да ускладим факултетске, па ни школске обавезе са учешћима у квизовима и на шампионатима, као што ми није био проблем ни док сам се бавио спортом. Сматрам да увек може да се нађе времена за нормалан живот поред силних обавеза. Што се тиче факултетског знања, мислим да оно није баш примењиво што се мог факултета тиче, јер питања из тих области готово никада не долазе за разлику од нпр. књижевности, медицине, историје итд.

Планираш ли да учествујеш у још неком квизу или ћеш се посветити студијама и проналажењу посла у струци?

Покушаваћу да се уклопим у све као до сада. Већ сада радим као квизмастер на једном паб квизу у Београду и то ми не представља проблем, јер дајем испите као и иначе. Само учествовање у квизовима изискује далеко мање времена него припремање и вођење једног паб квиза.

Недавно су медији објавили чланак под насловом „Да ли се исплати бити паметан у Србији", где се пореди твоје учешће у квизу и вредност награде са вредношћу награде победника ријалитија „Парови“, које је твоје мишљење о томе, исплати ли се бити паметан?
<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с13.постимг.орг/г4кптгдвб/20030684_1760992203915548_201354008_н.јпг" />
Фото: Приватна архива

Свакако се исплати, само је питање начина на који ће се исплатити. Што се саме разлике у наградама тиче, сматрам да је сразмерна тежини задатка који се обавља. Мислим да је знатно теже живети пола године под будним оком јавности него се појавити у десетак емисија квиза. На страну то што су такве емисије прилично дегутантне и никада у животу не бих учествовао у таквом такмичењу. Просто, мислим да је тако нешто лака забава и занимљивије је просечном гледаоцу, него квизови или било какав образовни програм. Мислим да свакако може томе да се стане на пут давањем више медијског простора „паметнијим“ вестима и репортажама него ријалити емисијама. То не важи само за нас, већ је свуда у свету тако.

Имаш ли нешто да поручиш онима који би волели да истакну своје зање као и ти, али нису довољно смели да га поделе са широм јавности?

Само напред, страх је победив непријатељ. Заборавите да постоји могућност да се „обрукате“ и наоружајте се знањем и самопоуздањем, кад-тад ће се то исплатити.


Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ