иСербиа - Вања Грбић: Предаја је гора од пораза

Владимир Вања Грбић је најбољи српски одбојкаш. Вања има 47 година, супруг и тата четворо деце. Добитник је награде за најбољег одбојкаша Европе, награде за животно дело, добитник фер-плеј награде и две награде за најбољег одбојкаша Југославије.

Autor: Ana Kotur

ФОТО: Sport DC

Највећи успех Вања је постигао у Сиднеју 2000. године на Олимпијским играма. Између осталог, тада је спречио свађе и несугласице у екипи и допринео томе да упркос поразима на првим одиграним утакмицама, репрезентација Југославије освоји злато.

Славног одбојкаша, а и искусног инспиративног говорника имала сам прилику да слушам на ЦЕО конференцији, највећем каријерном догађају за младе. Вања ме је одушевио својим говором, те бих истакла најважнију поуку коју је изнео, а то је „Предаја је гора од пораза“. То је нешто што баш сваког треба да покреће у животу када му се дешавају лоше ствари.

Да ли сте понети тиме што се Ваш отац бавио спортом одлучили да се и Ви бавите или је тај процес ишао спонтано?

Мало сам био и понет, али је то ипак ишло спонтано од малих ногу.

С обзиром на то да Вам је већ донекле била „утабана стаза“ и да сте имали најбоље могуће услове да се бавите спортом, да ли мислите да Вам је то помогло или одмогло у смислу што се од Вас увек очекивало највише?

Нисам имао најбоље могуће услове, већ жељу да се докажем и упорност да истрајем. То ми је помогло да стигнем докле сам стигао, а посвећеност и свест за кога играм и кога представљам ми је помогла да превазиђем несигурност и страх и учиним људе поноснима.

Колико сте још, као клинац, мислили да је одбојка нешто чиме бисте Ви желели професионално да се бавите?

Одувек. Као мали сам се пео на столицу са очевом медаљом и замишљао себе на олимпијском постољу. Пробао сам и друге спортове, али је овај проклети спорт био једини прави изазов.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с3.постимг.орг/исј39мyвз/Вања-_Грби.јпг" />

ФОТО: Hot Sport

Да ли сте некада осећали да немате подршку блиских људи у ономе што радите и да ли су Вам људи генерално, у то време замерали што се формално не образујете?

Важно је оно у шта верујете и шта осећате. Тако пратите своје снове.

На ЦЕО конференцији сте рекли да сте спасили екипу репрезентације на ОИ у Сиднеју, јер сте имали несугласице између чланова тима. Да ли је разговор, такође, кључан фактор функционисања једног тима?

Имали смо након два пораза несигурност и сумњу - међу собом. Морали смо да се подсетимо где смо дошли и зашто. Без искреног разговора ниједан тим не може да буде зрео.

Тренутно радите веома лепу и корисну ствар за децу. Организовали сте одбојкашки камп који прима преко 450 деце. Какав је одазив и шта може да се очекује?

Одазив је феноменалан. Једва чекам да почне.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/гуараq6н7/Камп-_Владимира-_Вање-_Грбица-фб.јпг" />

ФОТО: Kamp Vanje Grbića

Такође, оно што ме је највише занимало током Вашег излагања на конференцији јесте да ли сте ожењени, јер „не верујте женама-оне лажу“. Затим, поменули сте Вашу Сару и то колико је она битна у Вашем животу, као и четворо деце које имате. Да ли сматрате да сте се касно одлучили на корак брака и деце и да ли бисте нешто по том питању променили да можете да вратите време?

Добро ја сам рекао да жене лажу у другом контексту, није сад баш за причу (хаха). Нисам се касно оженио, ЈЕР НИСАМ НАИШАО ПРЕ НА САРУ. Она је мој највећи критичар и моја највећа подршка. Даје ми сигурност која ми је потребна да истрајем, а то нема цену.

Сада, када сте скоро при завршетку формалног образовања, да ли имате савет за младе који би желели професионало да се баве спортом? Да ли мислите да је паметно запоставити школовање и пропустити непроценљиву вредност ђачког доба?

Нема врхунског спорта без образовања као и образовања без физичке активности, јер иду заједно!

Ана, дружељубива и радознала студенткиња; воли да пише, води интервјуе, истражује и похађа разне едукативне курсеве.

***

Прочитајте и:

Milica Stefanović: Obrazovanje pre sporta
Život je jedan, otplešimo ga!
Svetislav - Bule Goncić: Jezik ne može umreti

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ