iSerbia - Ustanimo protiv online seksizma!
Ako zanemarimo plate i mogućnosti koje su niže u svakom pogledu od muškaraca, postoji još nešto što muči žene. Uvrede i mržnja koje vrebaju iza svakog ugla, veoma lako postaju nevidljive u patrijarhalnom obojenom društvu.

Autor: Sara Velaga

Foto: pixabay

Kris Ričards, muzički kritičar Vošington Posta, reagovao je putem tvitera o člancima koje je pisala njegova žena, ali i on. Imali su priče na istoj stranici. Njegova je bila o dodjeli Gremija, a njegova žena Kejtlin pisala je o sedmogodišnjoj djevojčici iz Sirije koja je primjer istrajnosti i borbe za vrijeme užas u Alepu. Ubrzo su uslijedile poruke u inboks njegovoj ženi, rasista koji su čitali tekst. Nazivali su je raznim imenima, što se nikako ne bi moglo desiti njemu. Samim tim odlučio je reagovati, jer vjeruje da ne postoji razlog zbog kojeg se žene smije vrijeđati, a muškarce ne.


Foto: Lola Magazin

Njegova žena se kasnije oglasila na tviteru, zahvaljujući mu se na podršci, za koju smatra da je ključna prilikom borbe za jednaka prava muškaraca i žena. To su nevidljivi problemi, dok muškarci ne pričaju o njima. Žene koje rade u medijima suočavaju se svakodnevno sa seksizmom, uvredama i diskriminacijom iz jednog jedinog razloga. Zato što su žene.


Foto: Lola Magazin

Istraživanje objavljeno u Gardijanu, ističe kako od deset novinara koji dobijaju uvrede u svoj inboks osam bude žena, dok dva budu muškarci crne rase. Međutim, sve dok to muškarci odobravaju, što rade i prećutno, stanje se neće mijenjati, jer se neće smatrati da postoji potreba. Zato kolege, prijatelji, supružnici, braćo, očevi, sinovi, podržite žene. Ne postoji razlog da to ne uradite, dok sa druge strane postoje milioni zbog kojih biste trebali.

Izvor: Lola Magazin

***

Pročitajte i:

Knjižare su hram kulture
Najistaknutija od svih žena
Grejs Keli: od glumice do kneginje

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za mlade gde mogu da pišu o svim onim temama koje smatraju važnim, iskreno i bez ograničenja! Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! Nije potrebno iskustvo, već samo želja i ideje! CV i jedan tekst sa validnog mejla pošaljite na ifemin@iserbia.rs CC office@iserbia.rs, sa naznakom "Prijava / o ženama". Prijem novih dopisnika vrši se najkasnije svakog prvog dana u mesecu. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI