Figura čoveka dugačka 4 kilometra naziva se geoglif i predstavlja ogroman crtež domoroca koji lovi ptice ili valabije kopljem. Toliko je veliki da ga možete videti čak i iz svemira!

FOTO:ancients-bg

Priredila:Jovana Ljevnaić

Geoglif je umetničko delo koje je stvoreno na zemaljskom tlu. Najčešće se pravi od prirodnog materijala, kao što je kamen, glina i šljunak.

Činjenica da se vidi iz aviona objašnjava to da ga je 1998. godine slučajno otkrio pilot Trevor Rajt. On je, leteći preko Australije, zapazio geoglif u blizini grada Mari.

Nazvan je po istoimenom gradu u čijoj se blizini nalazi. Ovaj geoglig predstavlja najveću figuru čoveka ikada napravljenu. Vidi se čak i iz svemira.

Za razliku od ostalih geoglifa pronađenih u različitim delovima sveta koje su napravile drevne civilizacije, veruje se da jeMari čovek napravljen pre samo 16 godina.

Međutim, njegova pojava predstavlja jednu od najvećih misterija Australije, s obzirom na veličinu, ali i nepostojanje dokaza, niti svedoka koji bi mogao da ukaže na to kada je geoglif nastao i ko ga je napravio.Pretpostavlja se da je ga je napravio Badijas Goldberg, koji je želeo da napravi umetničko delo koje se vidi iz svemira. Nažalost, ova misterija nikada nije razjašnjena s obzirom na to da je Goldberg umro par dana posle otkrića.


FOTO:Thefishbowlnetwork

Veruje se i da su ga napravili piloti koji su želeli da zarade, organizujući mnogobrojne obilaske ove atrakcije, ali postoje teorije koje tvrde da su ga napravili vanzemaljci. Pojedini ljudi veruju da je to upozorenje vanzemaljaca političarki Paulin Hanson povodom rasističkih komentara na račun australijskih Aboridžina.


FOTO: thelivingmoon

Ono što doprinosi misterioznosti jesu čudni predmeti pronađeni u maloj rupi na nalazištu zajedno sa satelitskom fotografijom crteža, teglom sa malom zastavom SAD i porukom povezanom sa okultnom grupom Branša Davidovaca.

Danas je ovaj geoglif ogromna turistička atrakcija, ali delovanjem erozije počinje da bledi i da nestaje zajedno sa misterijom koja će uvek ostati nerazjašnjena.

Izvor: National geographic


Pročitajte i:

Istorija muzičkih formata
10 knjiga koje su promenile svet
Male firme i produktivnost u Španiji

***
Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI