иСербиа - Угасимо светла 25. марта!

Светски фонд за природу (Ворлд Виде Фунд фор Натуре) основан је 1961. године, а од 2008. године спроводи акцију „Сат за нашу планету“. ВВФ има представништво у преко 90 земаља света, а Република Србија се овој акцији прикључила 2009. године.

Autor: Ana Kotur

ФОТО: WWF

Сваке године у марту месецу, током једног дана, у трајању од сат времена градови широм света угасе светла и тиме пошаљу јасну поруку да свако може нешто да предузме поводом климатских промена.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с18.постимг.орг/дyам2049л/оззаниљиво.јпг" />
ФОТО: Zanimljivo

Проблем климатских промена се више не може игнорисати, јер је у Европи највећи ризик загађење ваздуха за становништво. Према Светској здравственој организацији, у 2015. години, десило се преко 500 хиљада прераних смртних случајева. Контаминација расте, а глобално загревање може да узрокује већу оскудицу воде, што директно може да утиче на производњу електричне енергије.

Ове године, ВВФ нас подсећа на овај проблем и акцију „Сат за нашу планету“, те 25. марта у периоду од 20.30х до 21.30х позива све градове и општине да се укључе овој акцији и искључе јавну и декоративну расвету. Прошле године, у Београду, осветљење је било искључено на свим мостовима, као и на Скупштини Србије, Скупштини града Београда, на Храму Светог Саве, црквама и палатама. Учествовало је преко 170 школа, 91 град и општина и преко 100 организација цивилног друштва.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с24.постимг.орг/ц6енив99x/Тан2015_3_28_21932716_0.јпг" />

ФОТО: N1 info

Сваке године, Удружење ученика „Мисли плаво, мисли зелено“ обележава Сат за нашу планету. То је још једна прилика да се ученици подсете на значај одрживости, односно, одрживог развоја. Питање одрживости мора бити кључни део система вредности у процесу образовања и васпитања у времену у којем живимо и за време у којем ће млади живети.

Удружење „Мисли плаво, мисли зелено“ је посвећено одрживости развоја, односно очувању животне средине као једном од ослонаца одрживог развоја и прикупља средњошколце који похађају Економску школу „Нада Димић“ у Земуну.

Координатор и ментор друштва је професор мр Вукашин Б Васић, који истиче да је проблем климатских промена после распада глобалног финансијског система 2008. године потиснута у други или трећи план. Такође, истиче да је глобална привреда још увек у великој рецесији и да је у таквим условима, пажња усмерена на нарастајуће текуће проблеме и да је хоризонт у којем се оптимизују одлуке све ближи и све краћи.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/хв140фбв3/Климатске_промене123.јпг" />

ФОТО: Politika

На питање да ли постоји боље решење за планету, професор наглашава да решење увек постоји, међутим, та решења захтевају радикалне промене пре свега у економској науци.

„Економска наука је пала на испиту 2008. године. Старе економске школе без успеха покушавају да реше, не толико нове, већ пре свега нагомилане проблеме из времена када је мејнстрим економска наука „давала исправне одговоре на сва економска питања“. Дакле, козметика ту не помаже. Нажалост, оно мало економиста који указују куда треба трасирати пут цивилизацији остају по старни, а чини ми се да и сами губе дах у борби против ветрењача ортодоксије“, говори Вукашин Васић за iSerbia portal.

Ана, дружељубива и радознала студенткиња; воли да пише, води интервјуе, истражује и похађа разне едукативне курсеве.

***

Прочитајте и:

Navike koje će poboljšati vaše finansije
Kako da napišem CV?
Koliko su promene važne za kompanije?

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ