iSerbia - Ugasimo svetla 25. marta!
Svetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature) osnovan je 1961. godine, a od 2008. godine sprovodi akciju „Sat za našu planetu“. WWF ima predstavništvo u preko 90 zemalja sveta, a Republika Srbija se ovoj akciji priključila 2009. godine.

Autor: Ana Kotur

FOTO: WWF

Svake godine u martu mesecu, tokom jednog dana, u trajanju od sat vremena gradovi širom sveta ugase svetla i time pošalju jasnu poruku da svako može nešto da preduzme povodom klimatskih promena.


FOTO: Zanimljivo

Problem klimatskih promena se više ne može ignorisati, jer je u Evropi najveći rizik zagađenje vazduha za stanovništvo. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2015. godini, desilo se preko 500 hiljada preranih smrtnih slučajeva. Kontaminacija raste, a globalno zagrevanje može da uzrokuje veću oskudicu vode, što direktno može da utiče na proizvodnju električne energije.

Ove godine, WWF nas podseća na ovaj problem i akciju „Sat za našu planetu“, te 25. marta u periodu od 20.30h do 21.30h poziva sve gradove i opštine da se uključe ovoj akciji i isključe javnu i dekorativnu rasvetu. Prošle godine, u Beogradu, osvetljenje je bilo isključeno na svim mostovima, kao i na Skupštini Srbije, Skupštini grada Beograda, na Hramu Svetog Save, crkvama i palatama. Učestvovalo je preko 170 škola, 91 grad i opština i preko 100 organizacija civilnog društva.

FOTO: N1 info

Svake godine, Udruženje učenika „Misli plavo, misli zeleno“ obeležava Sat za našu planetu. To je još jedna prilika da se učenici podsete na značaj održivosti, odnosno, održivog razvoja. Pitanje održivosti mora biti ključni deo sistema vrednosti u procesu obrazovanja i vaspitanja u vremenu u kojem živimo i za vreme u kojem će mladi živeti.

Udruženje „Misli plavo, misli zeleno“ je posvećeno održivosti razvoja, odnosno očuvanju životne sredine kao jednom od oslonaca održivog razvoja i prikuplja srednjoškolce koji pohađaju Ekonomsku školu „Nada Dimić“ u Zemunu.

Koordinator i mentor društva je profesor mr Vukašin B Vasić, koji ističe da je problem klimatskih promena posle raspada globalnog finansijskog sistema 2008. godine potisnuta u drugi ili treći plan. Takođe, ističe da je globalna privreda još uvek u velikoj recesiji i da je u takvim uslovima, pažnja usmerena na narastajuće tekuće probleme i da je horizont u kojem se optimizuju odluke sve bliži i sve kraći.

FOTO: Politika

Na pitanje da li postoji bolje rešenje za planetu, profesor naglašava da rešenje uvek postoji, međutim, ta rešenja zahtevaju radikalne promene pre svega u ekonomskoj nauci.

„Ekonomska nauka je pala na ispitu 2008. godine. Stare ekonomske škole bez uspeha pokušavaju da reše, ne toliko nove, već pre svega nagomilane probleme iz vremena kada je mejnstrim ekonomska nauka „davala ispravne odgovore na sva ekonomska pitanja“. Dakle, kozmetika tu ne pomaže. Nažalost, ono malo ekonomista koji ukazuju kuda treba trasirati put civilizaciji ostaju po starni, a čini mi se da i sami gube dah u borbi protiv vetrenjača ortodoksije“, govori Vukašin Vasić za iSerbia portal.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.

***

Pročitajte i:

Navike koje će poboljšati vaše finansije
Kako da napišem CV?
Koliko su promene važne za kompanije?

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI