iSerbia - Trikovi za hvatanje beleški
Da li vam se dogodilo da profesor na ispitu više pita ono što je pričao na predavanjima, nego što ima u knjizi ili je knjiga nerazumno napisana, pa morate sami da shvatite šta je pisac hteo da kaže? Vreme je da savladate ove tehnike, kako na ispitu ne bi bilo iznenađenja.

Foto: Pixabay

Priredila: Biljana Vasiljević

Pitate se kako da rešite ove probleme? Rešenje je da napravite sami beleške koje će vam pomoći da učite i pripremite ispit. Ako ste stekli naviku da pozajmljujete od kolege/koleginice beleške, budite oprezni, jer nisu sve beleške – dobre beleške.

Veština hvatanja beleški se uči kao i druge veštine, a vremenom ćete postati sve bolji. Bitno je da ne treba zapisati sve što je profesor rekao, već samo suštinu. Beleške su korisne i iz razloga, jer dok zapisujete, pamtite ono što pišete.

Pišite više

Na predavanju bi trebalo da zapišete što više detalja koji će vam kasnije biti potrebni da shvatite određeni deo gradiva. Pišite smisleno i potrudite se da ima neku strukturu, jer će vam to olakšati kasnije učenje.

Foto: Pixabay

Ako imate plan predavanja, informišite se o predavanjima koja slede. Na taj način ćete biti upućeni u materiju koju će profesor predavati i lakše ćete pratiti izlaganje. Treba da se upoznate sa materijom, ne da učite unapred ono što ćete slušati. Na taj način ćete shvatiti šta je od suštinske važnosti da bude zapisano.

Koristite skraćenice

Da biste brže pisali, koristite skraćenice. Ako ne možete brzo pisati, možete snimati predavanje telefonom.

Osim beleški možete da napišete svoje mišljenje, pitanje, kako biste na koristan način kasnije približili neki pojam. Ovde je bitno da razgraničite profesorove reči i svoja razmišljanja. Ukoliko profesor koristi stručne termine, nemojte prepričavati njegove reči, već zapisujte nove termine, da biste ih lakše usvojili.

Fokusirajte se na ključne reči i koncepte.

Nije potrebno zapisivati svaku reč, dovoljne su najbitnije informacije, za dopunu - koristite knjigu. Fokusirajte se na strukturu, pokušajte da prepoznate šta je centralna tačka, a šta su pomoćne stavke.

Bitno je i da slušate ključne napomene profesora, jer često imaju običaj da naglase najvažnije delove predavanja. To rade frazama: „Ključna stvar u ovome je...“, „Treba imati u vidu da...“ i slično. Ovo vas može spasiti na ispitu.

Foto: Pixabay

Budite aktivan slušalac

Ovo je jedna od najvažnijih stvari. Ne dozvolite da vam misli odlutaju i da bez razmišljanja zapisujete reči. Tako propuštate priliku da naučite dok pišete.

Poslušajte savete i budite najbolji u hvatanju beleški. Ne zaboravite, ako vam nešto nije jasno, slobodno postavite pitanje profesoru.


Izvori: Prijemni ispiti / Najstudent

Biljana je apsolvent novinarstva, sanjar i zaljubljenik u fotografiju, knjige i životinje.

***

Pročitajte i:

Najmaštovitiji studentski domovi širom sveta
Vladimir Marković: Don Kihot iz Lipnice
Besplatne aplikacije i sajtovi za učenje jezika

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI