iSerbia - Šta znači biti normalan? Obavezno razmislite!
Da li ste vi normalni i da li živite u normalnom svetu?

Autor: Marija Mitrovanov

Šta uopšte znači izraz ,,normalan"? Ko postavlja standarde, takozvane, normalnosti i u čemu se ogleda njegova (ili njihova) kompetentnost? Zašto je normalnost toliko bitan faktor u našim odlukama i koji su kriterijumi normalnosti?

Izgleda da je jedan od značajnih problema saznajno-terminološke prirode. Naime, zbog čega mi normalno u statističkom smislu izjednačavamo sa normalnim u normativnom smislu? Uostalom, da li je termin ,,normalno" adekvatan za ono što mi hoćemo da kažemo, budući da on najčešće znači ,,uobičajeno", ,,regularno" itd. Uostalom, da li to što mi, kao društvena zajednica, uspostavljamo kriterijume normalnosti ujedno znači da su oni adekvatni? I ne samo to, da li je kriterijum društvene konvencije jedini kriterijum normalnosti? Često ga uzimamo kao jedini, a do kakvih potencijalnih posledica bi to dovelo?

Master filozof Marija Mitrovanov i polaznica programa za individualnog filozofskog savetnika, Aleksandra Aleksić, pozivaju vas na zajedničku analizu teme ,,Šta znači biti normalan". Ova tema biće obrađena na filokafeu u organizaciji Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA), čiji su Marija i Aleksandra stručni saradnici i koordinatori filokafea. Tema koju su odabrale za ovo okupljanje na neki način će objediniti zaključke sa dosadašnjih filokafea i time adekvatno zaokružiti priču iz ovog filokafeovskog ciklusa, kome sledi letnja pauza, do septembra.

Neka od pitanja kojima ćemo se baviti su:

- Koji su kriterijumi normalnosti i kako se oni uspostavljaju?
- Ko određuje normalnost?
- Da li je normalno ,,dobro"?
- Šta ako moje normalno nije njihovo normalno?

Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu, tehnički podaci koji su za vas značajni su:

Mesto i vreme: nedelja, 2. jul u 12.00h u kafiću Arte Suave, u Kajmakčalanskoj 63 u Beogradu.
Kotizacija: 700 dinara, u šta su uključena dva pića po izboru, materijal za rad i učešće u filokafeu uz koordinaciju stručnih saradnika.
Postupak prijave: Slanje mejla na office@etika.edu.rs

Vidimo se!

*****

Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe, jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu.
Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”.

Više informacija o SPPA pogledajte ovde.


***

Pročitajte i:

Zašto (te) volim?
Svet naših glava
Ja i ne-ja


***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI