иСербиа - Шта значи бити нормалан? Обавезно размислите!

Да ли сте ви нормални и да ли живите у нормалном свету?

Autor: Marija Mitrovanov

Шта уопште значи израз ,,нормалан"? Ко поставља стандарде, такозване, нормалности и у чему се огледа његова (или њихова) компетентност? Зашто је нормалност толико битан фактор у нашим одлукама и који су критеријуми нормалности?

Изгледа да је један од значајних проблема сазнајно-терминолошке природе. Наиме, због чега ми нормално у статистичком смислу изједначавамо са нормалним у нормативном смислу? Уосталом, да ли је термин ,,нормално" адекватан за оно што ми хоћемо да кажемо, будући да он најчешће значи ,,уобичајено", ,,регуларно" итд. Уосталом, да ли то што ми, као друштвена заједница, успостављамо критеријуме нормалности уједно значи да су они адекватни? И не само то, да ли је критеријум друштвене конвенције једини критеријум нормалности? Често га узимамо као једини, а до каквих потенцијалних последица би то довело?

Мастер филозоф Марија Митрованов и полазница програма за индивидуалног филозофског саветника, Александра Алексић, позивају вас на заједничку анализу теме ,,Шта значи бити нормалан". Ова тема биће обрађена на филокафеу у организацији Српског удружења за филозофску праксу (СППА), чији су Марија и Александра стручни сарадници и координатори филокафеа. Тема коју су одабрале за ово окупљање на неки начин ће објединити закључке са досадашњих филокафеа и тиме адекватно заокружити причу из овог филокафеовског циклуса, коме следи летња пауза, до септембра.

Нека од питања којима ћемо се бавити су:

- Који су критеријуми нормалности и како се они успостављају?
- Ко одређује нормалност?
- Да ли је нормално ,,добро"?
- Шта ако моје нормално није њихово нормално?

Уколико сте заинтересовани за ову тему, технички подаци који су за вас значајни су:

Место и време: недеља, 2. јул у 12.00х у кафићу Арте Суаве, у Кајмакчаланској 63 у Београду.
Котизација: 700 динара, у шта су укључена два пића по избору, материјал за рад и учешће у филокафеу уз координацију стручних сарадника.
Поступак пријаве: Слање мејла на оффице@етика.еду.рс

Видимо се!

*****

Концепт филокафеа омогућава структурирану дискусију и анализу појмова са којима се сви у свакодневном животу сусрећемо, који на неки начин имају значај у нашем животу, али чију суштину нисмо довољно разматрали. Филокафе води филозоф–практичар, који је упознат са правилима појмовне анализе и аргументације, међутим, филозоф практичар није говорник, већ координатор групе, јер он помаже учесницима да сами боље анализирају појмове и да рационализују своје субјективне утиске, а све то у циљу достизања увида који учесницима практично користе у свакодневном животу.
Лу Мариноф, аутор светског бестселера ,,Платон, а не Прозак”, говори о филозофском кафеу као начину ,,враћања филозофије њеној првобитној функцији обезбеђивања мисаоне хране и охрабривања људи да преиспитују сопствене животе”.

Више информација о СППА погледајте ovde.


***

Прочитајте и:

Zašto (te) volim?
Svet naših glava
Ja i ne-ja


***

Овај текст је настао нашом акцијом да млади постану дописници из свог краја. Уколико желиш да и ти будеш део нашег младог тима и пишеш о догађајима и успесима својих младих суграђана, пријави се попуњавањем ovog кратког формулара. Важни су нам искључиво твој ентузијазам и жеља да се прошири глас омладине из свих крајева! Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових дописника врши се до сваког првог дана у месецу


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ