iSerbia - Svrljig: Održana predstava dramske sekcije
Urnebesna komedija „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“ dobila je u subotu, 4. februara, zaslužene ovacije u punoj bioskopskoj sali Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig. Predstava je bila ispraćena uz gromoglasan smeh publike i pozdravljena velikim aplauzom.

Autor: Maja Milijić

FOTO: Maja Milijić

Istorijsko-ekološka komedija, koja je u subotu, 4. februara u 18h održana u Svrljigu, samo delimično se oslanja na osnovnu ideju narodne epeske pesme „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“. Kao i u narodnoj pesmi, tako i u ovoj predstavi, sačuvano je istorijsko sećanje na vazalstvo Marka Kraljevića i na njegov zadatak otklanjanja problema turskog cara, jer carevina zavisi od Markove snage. Ekološka nit koja prožima ovu predstavu je upravo ono što je razlikuje od same narodne epske pesme. Marko Kraljević polazi na megdan kako bi spasio prirodnu okolinu od najvaćeg zagađivača u carevini, Muse Kesedžije.

FOTO: Maja Milijić

Predstavu koja je namenjena deci, a pomalo i odraslima, u sedam slika i pet međuslika, spremila je dramska sekcija srednje stručne škole „Dušan Trivunac Dragoš“ iz Svrljiga po tekstu Miroljuba Nedovića-Rikija iz Niša. Pre toga, premijerno je bila prikazana pred publikom povodom svetosavske proslave u holu srednje stručne škole.

„Pošto smo za Svetog Savu, predstavu odradili u našoj školi, odlučeno je da, zbog velikog interesovanja, bude ponovo održana u Centru za turizam, kulturu i sport. Sve je bilo fino odrađeno, sala je bila puna, ljudi su, videvši po osmesima, bili zadovoljni. Probe smo imali od prošle nedelje svakog dana, ali smo sa vežbanjem počeli još u novembru. Uz puno truda i dosta rada došli smo dovde“, za iSerbia portal poručuje Filip Savić, član dramske sekcije.

Publika je bila oduševljena zalaganjem i glumom srednjoškolaca koji su profesionalno izveli ovo delo, te su gromoglasnim aplauzom iskazali zahvalnost učenicima koji su preuzeli veliku odgovornost pripremivši ovu predstavu.

„Zanimljivo odrađena, pohvala za trud i inicijativu dramske sekcije srednje škole. Imaju dobar sluh i veliki talenat za komediju. Nadamo se narednim predstavama“, izjavila je Tijana Savić koja je svog brata bodrila iz publike.

Cena ulaznice nije bila određena, a prikupljen novac namenjen je dramskoj sekciji srednje škole u Svrljigu.


Maja je student žurnalistike. Kao ambiciozna, vredna, pouzdana, odgovorna i organizovana osoba željna je daljeg učenja i usavršavanja u karijeri.

***

Pročitajte i:

Održan 9. „Božićni festival” u Svrljigu
Igor M: Znanje i kvalitet su najbolji brend
Saška Sokolov: Nikad ne odustajte!

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu.

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI