Ukoliko ste ljubitelji umetnosti, uživate da provodite vreme gledajući slike poznatih umetnika, ali niste u mogućnosti da posetite svetske muzeje, sada to možete uraditi i virtuelno. Sve što je potrebno je računar, internet i da se smestite udobno. Virtuelna tura može da počne.

Priredila: Biljana Vasiljević

Foto: Pixabay - Muzej Luvr

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji su poznati po najvećim svetskim remek – delima. Pomoću virtuelne ture, možete pogledati jedinstvene freske u Rafaelovim sobama ili poznati plafon u Sikstinskoj kapeli. Možete videti i Vatikansku pinakoteku, Gregorijanski svetovni muzej, Etnološki muzej i mnoge druge.

Muzej Luvr

Pored toga što je Luvr jedan od najvećih svetskih muzeja, on je jedan od najpoznatijih znamenitosti grada svetlosti. Glavni ulaz muzeja je velika staklena piramida. Pored toga što je poznat po ovoj staklenoj građevini, u Luvru se nalazi i Da Vinčijeva Mona Liza.

Nudi besplatne virtuelne ture nekih najvažnijih postavki, kao što je, na primer, Apolonova galerija. Ako kliknete na pojedine predmete, možete da se informišete i o njihovoj istoriji.

Pozorište – muzej Dali

Smeštan je u katalonskom gradu Figerasu. Posvećen slikaru Salvadoru Daliju. Onlajn tura vam pruža mogućnost da vidite neku od soba i radove koji su tamo izloženi. Takođe, možete videti i prikaz lika holivudske glumice, kojom je Salvador bio opčinjen, Me West.

Britanski muzej

Najstariji je na svetu, osnovan 1753. godine. Najbogatiji muzej koji je posvećen istoriji čovečanstva. U njemu se nalazi preko osam miliona dela. Sadrži kolekciju starog Egipta i Sudana, kolekciju Grčke i Rima, kolekciju Praistorije i Evrope i mnoge druge. Većinu možete pogledati u onlajn turi.

Foto: Vikipedia - Britanski muzej

Muzej Metropoliten

Čuveni njujorški muzej Metropoliten je među najvećim muzejima u Americi i jedan je od najpopularnijih u svetu. U njemu se nalaze najznačajnije svetske kolekcije umetnosti, kao što su: Van Gog - Arležanka, Dijego Velaskez - Huan de Pareha. Neke od njih možete i posetiti u onlajn obilasku.

Ukoliko želite sami da istražujete, sve što treba je da posetite sajt Google art project i da pronađete stvari koje vas interesuju.


Izvori: Omladinske novine

Biljana je apsolvent novinarstva, sanjar i zaljubljenik u fotografiju, knjige i životinje.

***


Pročitajte i:

Besplatne aplikacije i sajtovi za učenje jezika
Vladimir Marković: Don Kihot iz Lipnice
Najmaštovitiji studentski domovi širom sveta

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI