iSerbia - Svetlana Vnučec: studentkinja u penziji
Razmišljate o tome da će vaše studiranje trajati večno i da ćete u studentskim klupama dočekivati sve novije i novije generacije? Ta misao vam se ne sviđa, jer zaboga ko još studira pod stare dane kad stisnu druge obaveze. Znate li kako se sa studentskim danima nosi najstarija studentkinja u Beogradu? Ona ima 63 godine i odlučna je da sada dobije indeks.

Priredila: Kristina Đorđević

Foto: PrintScreen - RTS

Svetlana Vnučec je najstariji student u Beogradu. Ona studira Fakultet muzičkih umetnosti, instrument – orgulje. Na pitanje zašto studira pod stare dane, Svetlana odgovara za RTS da je ljubav prema muzici, orguljama i trideset godina sviranja u crkvi podstiče na to. Kaže da nikada nije bila loš student. Na ovom fakultetu stekla je već dva indeksa. Posle 37 godina pauze, a s prvim penzionerskim danima, dobila je i treći indeks.

Međutim, Svetlana objašnjava da ima razlike u njenom stavu prema studijama sada i pre. Kaže da joj je sada teže zbog odgovornosti koju nosi, jer joj se čini da se u njenim godinama na greške drugačije gleda, nego kod mlađih. Međutim, to je, kako kaže, podstiče da bude uvek najbolja.


Foto: Naj Student - Svetlana Vnučec

U indeksu ima šarenolike ocene. Profesori su joj kolege sa kojima je studirala pre skoro četiri decenije, ali priznaje da zbog poznanstava iz ranijih studentskih dana nema privilegija. Tremu pred ispite još uvek ima, iako joj ocene ne znače baš kao nekada. Ali, ona marljivo uči i vežba svakoga dana bar po šest sati.

„Više se ništa ne dešava u smislu nekog očekivanja, dokazivanja nekog uspeha. Ja ovo što radim, ne radim da bi iza toga sledio neki uspeh. Radim ovo iz ljubavi i iz zadovoljstva. To neki nazivaju hobijem, mada mislim da ne može baš da se nazove hobi, jer zahteva mnogo truda, mnogo rada, mnogo provedenih sati, mnogo vežbanja“, izjavila je Snežanaza RTS.

Foto: PrintScreen - RTS - Svetlanin prvi indeks

Svetlana je možda jedina studentkinja koja željno iščekuje penziju da bi platila ratu za školarinu. Kaže da je plaćanje izvodljivo i od penzije. Ona je napravila detaljan plan oko plaćanja, pre nego što se vratila na studije.

Predavala je muzičko tri decenije, a u šali kaže da ima slobodne još tri decenije za studiranje. Zato planira da nastavi studije i usavršava violončelo, čim diplomira na orguljama.


Izvor: RTS

Kristina je sanjar, u snu živi, u snu diše, a pokušava i da ih napiše.

***

Pročitajte i:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI