иСербиа - Свет се припрема за међународни штрајк жена

Око 30 земаља најавило је прекид рада жена предстојећег 8. марта. Удружења попут „Ни једна мање“ (Ни уна менос) у Латинској Америци или америчког „Женског марша“ (Вомен'с марцх) предводници су нове ере феминистичких протеста.

ФОТО: Pixabay

Превела: Лидија Кнежевић

„Ако наш рад не вреди, производите без нас“ – на тај начин Сесилија Палмеиро, једна од портпаролки удружења „Ни једна мање“, укратко објашњава зашто удружење жена организује предстојећег 8. марта национални женски штрајк у Аргентини. Оне неће бити једине које ће добровољно напустити своје радно место како би „протестовале против убијања жена (фемицида), економске експлоатације женског рада, дехуманизације и дехијерархизације жена.“ То планирају да ураде и жене из још 30 земаља па се очекује да овај Дан жена остане упамћен као историјски. Феминистичке групе из Аустралије, Боливије, Бразила, Чилеа, Костарике, Чешке, Еквадора, Енглеске, Француске, Немачке, Гватемале, Хондураса, Исланда, Севене Ирске, Републике Ирске, Израела, Италије, Мексика, Никарагве, Перуа, Пољске, Русије, Ел Салвадора, Шкотске, Јужне Кореје, Шведске, Тогоа, Турске, Уругваја и Сједињених Америчких Држава, потврдиле су да прихватају позив да напусте канцеларије, продавнице, фабрике или било које друго место запослења, да би протестовале против родних неједнакости и насиља над женама.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с23.постимг.орг/туендргпн/1476947836_албум_нормал.јпг" />

ФОТО: El Pais

„Идеја је да се штрајк употреби као политички инструмент како би се чуле наше притужбе и да би се на конкретан начин утицало на процесе производње“, пише у имејлу ова академкиња са докторатом из области латиноамеричке књижевности. Објашњава да је штрајк за 8. март почео да се планира после масовног штрајка жена у Аргентини 19. октобра – такозване Црне среде – поводом насиља над женама које резултира са 200 убијених жена годишње, и 3. октобра – Црног понедељка – када су у Пољској хиљаде жена ступиле у штрајк и протестовале против рестриктивног закона о абортусу који је предложила пољска Влада а који је касније, под притиском протеста, Парламент одбио да усвоји. „Контактирале смо колегинице из Пољске и Кореје, које су такође ступиле у штрајк, како бисмо се организовале на међународном нивоу“, појашњава Сесилија.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с7.постимг.орг/ј507yq3мј/1476947836_262548_1476948394_албум_нормал.јпг" />

ФОТО: El Pais

Овакав међународни протест је инспирисан Даном слободе жена на Исланду 1975. године, када је 90% држављанки ове земље напустило своје радно место 24. октобра како би учествовале у масовним манифестацијама на улицама широм земље и на тај начин означиле прекретницу у борби за једнака права. „Овим штајком скрећемо пажњу на неплаћени рад жена у кући и на чињеницу да су оне плаћене у просеку 30% мање него мушкарци за исти посао. Радом који је код куће учињен невидљивим, а на тржишту потцењен, ми жене одржавамо капиталистичку светску економију. Прекид рада нам омогућава да преузмемо контролу над нашим временом. То је прилика да покушамо да успоставимо праведнију поделу рада“, истиче Сесилија.

Британке, инспирисане овим подухватом, такође су одлучне у својој намери. Анђела Дејвис и друге активисткиње, претежно из академских кругова, потписале су пре неколико недеља у Гардијану писмо (Вомен оф Америца: ве'ре гоинг он стрике. Јоин ус со Трумп вилл сее оур повер) у којем се позива на акцију како би се „организовао генерални штрајк против насиља над женама и у одбрану репродуктивних права“. Циљ овог писма је да „покрене и уједини жене, укључујући и трансродне жене“ у стварању „једног новог међународног феминистичког покрета са проширеном агендом: од борбе против расизма и империјализма, до борбе против хетеронормативности и неолиберализма“.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с30.постимг.орг/лк2лрмвxд/воменс_марцх_2001559_960_720.јпг" />

ФОТО: Pixabay

Активисткиње желе да се дистанцирају од маркетинга лажног оснаживања жена и доминације феминистичког корпоративизма, који су обележили протекли период. Ова струја је доминирала културним дискурсом, подржавана и од стране медија и решена да производи жене лидере путем медијских објава следећи ставове идеолошкиња попут Шерил Сандберг и других жена на руководећим позицијама или конзервативних политичарки које су, одевене у своје мајице са натписима „Ово овде је феминисткиња“, примењивале правила слободног тржишта на политике које се односе на права жена. Као што британска хумористкиња Бриџит Кристи духовито сумира у својој књизи „Књига за њу“ (А Боок Фор Хер), „конзервативни феминизам би могао да се резимира на следећи начин: Ја сам успела, па зашто не би и све друге успеле? А да, када стигнем горе, прво што ћу да урадим јесте да учиним све да спречим оне које покушају да следе мој пример“.

Дубоко разочаране овим тенденцијама су и америчке активисткиње, које су након огромног успеха „Женског марша“ протеклог 21. јануара (само у Вашингтону је улицама града прошетало око 500.000 људи) охрабрене у намери да поставе темеље једне нове ере у борби за једнакост. „Леан ин феминизам (мото Шерил Сандберг) и његове варијанте су изневериле највећи део нас, све нас које немамо прилику за самопромоцију и чији се услови живота могу побољшати једино путем политика које штите и обезбеђују репродуктивна права и гарантују права на рад. Онако како ми то видимо, овај нови талас женских покрета треба да се суочи са тим питањима директно“, стоји у њиховом писму.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с23.постимг.орг/сx3хм8мрф/васхингтон_марцх.јпг" />

ФОТО: El Pais

Американке, експерткиње у давању имена свему, назвале су овај нови глобални талас „Феминизам 99%“. Овај термин се дистанцира од капиталистичких корена протеклих година и ставља нагласак на социална права, уз симболику који преузима од протеста „Окупирајмо Вол Стрит“ (Оццупy Валл Стреет) организованих против 1% становништва у чијим је рукама готово читаво светско богатсво.

„Јасно је да ће отпор Трамповој радикалној политици предводити храбре жене које ће се борити за нашу будућност“, твитовала је недавно сенаторка из Калифорније, Камала Херис. Овог 8. марта жене широм света ће напустити своје радно место како би то и потврдиле.


ИЗВОР: <а хреф="хттп://смода.елпаис.цом/мода/ел-диа-син-мујерес-ел-мундо-се-препара-пара-уна-хуелга-интернационал-феменина/"> Ел Паис

Лидија Кнежевић

***

Прочитајте и:

Razgovor sa rubrikom godine - iFemin
One su latinoameričke predvodnice nauke!
Nadežda Petrović: Slikarka i humanista

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ