иСербиа - Судбина Амелије Ерхарт на пустом острву

Појавиле су се нове претпоставке о мистериозном нестанку познате авијатичарке из Северне Америке која је 1937. године спровела лет око света.

ФОТО: Peoples

Превела: Тијана Мирић

Амелија Ерхарт (Амелиа Еархарт) заузима посебно место у историји авијације, у свету који се традиционално везује за мушкарце: браћу Рајт, Хуана де ла Сјерву, Чарлса Линдберга, Хауарда Хјуза и друге. Амелија је свој први лет остварила 28. децембра 1920. изнад Лонг Бича (Калифорнија) заједно са пилотом Франком Хоксом. „Када сам се уздигла на око 60 или 90 метара знала сам да то мора бити летење“, признала је касније. Ерхартова је желела да лети и научила је да лети, упркос противљењима своје породице.

Северноамеричка авијатичарка рођена је у Ачинсону (Канзас) 1897. и поставила је неколико рекорда двадесетих и тридесетих година двадесетог века: као жена која је летела на највећим висинама, прва која је прелетела Атлантик, жена која је достигла највећу брзину и, између осталог, прва особа која је сама летела између Хонолулуа и Окланда и између Лос Анђелеса и Мексико Ситија.

Заједно са Фредом Нунаном, преузела је 1937. подвиг летења око света, уз неколико слетања. Летелица „Електра“ је направила први у историји лет између Црвеног мора и Карачија у Пакистану. Последњи пут сигнали су примљени 2. јула 1937. када се летелица налазила изнад острва Хауланд у Пацифику. Напори за потрагом резултирали су неуспехом. Авион је нестао без трага и догађај је покренуо све врсте теорија.

Скоро 80 година након тога појавили су се нови докази који потврђују једну од теорија: „Електра“ није пала и потонула у море, већ је принудно слетела на острво Никумароро (или острво Гарднер), а двоје пилота су живели као „бродоломци“ све до своје смрти. Фондација ТИГХАР, посвећена авијацијској археологији, наводи у свом саопштењу из октобра прошле године „да је пронађена нова сличност између Амелије Ерхарт и делимичног скелета једног бродоломца који је пронађен на острву Никумароро 1940. године“.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с10.постимг.орг/азyуци1рд/4593_оригинал.јпг" />

ФОТО: Alex Mandel Dreamwidth

Кости сакупљене пре више деценија биле су занемарене од стране британских власти након тврдње једног специјалисте који је истицао да припадају мушкарцу. Посмртни остаци су изгубљени и случај је остао неразјашњен све док фондација ТИГХАР 1998. године није открила оригиналне британске архиве које су укључивале и медицинска испитивања вршена на скелету у то време. Још једно медицинско мишљење потврдило је да се остаци поклапају са „женом истог етничког порекла и висине као Амелија Ерхарт“.

Нови докази које је открио антрополошки форензичар Ричард Јанц сугеришу да „је бродоломац био особа средњих година, жена и белкиња са подлактицама доста дужим него што је уобичајено“, што је била физичка карактеристика Ерхартове, коју је после потврдио Джеф Гликман, специјалиста форензичке медицине, при проучавању старих фотографија ове авијатичарке.

Ови антрополошки докази сумирани су са материјалним доказима пронађеним на острву: остаци ципеле, сличне оној коју је носила Ерхартова када је нестала, дугмад и рајсфершлус авијатичарске јакне, као и алуминијумске плоче авиона. Истраживачи верују да је авион пао баш у области гребена и онда нестао дубоко у мору. Екипа Пројекта Ерхарт вратиће се ове године на острво Никумароро да обележи 80. годишњицу смрти познате авијатичарке и да потражи нове доказе.


ИЗВОР: National Geographic

Веруј у сунце!

***

Прочитајте и:

Grejs Keli: od glumice do kneginje
Nesvakidašnji svet Milene Pavlović Barili
Žene Henrija VIII: Pitanje naslednika

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ