иСербиа - Студентска уметничка акција: Славимо уметност

Вечерас у 21.00х у галерији „Штаб” ће бити отворена изложба уља на платну младе уметнице Жељане Стојановић. Тим поводом, разговарали смо са Мином Алексић, чланицом удружења „Славимо уметност” и једном од организатора поменуте изложбе.

Autor: Kristina Đorđević

Фото: Facebook

„Славимо уметност” је удружење које се бави организовањем и промовисањем различитих врста уметности. На тај начин помажу младим уметницима који немају прилике да искажу свој таленат.

Тим удружења чине: Жељана Стојановић, студенткиња Факултета примењених уметности (ФПУ), задужена за организацију свих изложби у галерији „Штаб”, Анђа Брстина, студенткиња Факултета драмских уметности (ФДУ) и координаторка Филмских вечери у клубу „Кенозоик” и Сенка Радовић, студенткиња Архитектуре, дизајнер удружења, док главну реч воде Мина Алексић, дипломирани драматург, писац и предавач и Đорђе Булајић, студент Архитектонског факултета у Београду.

Изложба Сенке Радовић била је прва изложба коју је организовало ово удружење у галерији „Штаб”, са којом је и остварена даља сарадња. Уследиле су изложбе Небојше Адамовића и Стефана Лукића са ФПУ, представљање кратког филма „Драж” Мине Стаменковић, те уметничког концепта дизајнерки Соње Јоцић и Марије Костић, а последња организована изложба представила је радове више младих сликара, односно студената ФПУ.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с16.постимг.орг/х9ј4q05qт/17991175_449121125429969_7558383621642315836_н.јпг" />
Фото: <а хреф="хттп://ввв.фацебоок.цом/славимоуметност/">Фацебоок

Поводом вечерашње изложбе Жељане Стојановић, разговарали смо са једном од организатора Мином Алексић.

„Ова млада уметница је тренутно студент четврте године примењеног сликарства у класи Николе Божовића. Учествовала је на више групних изложби у различитим областима уметности, а ова изложба која носи назив „Ин д клаб", представља утисак о виђеном. Слике су белешке настале на основу утиска стеченог након ноћних излазака и приближавају нам атмосферу, боје, моћ и кич ноћи. Савремена тематика представљена је на традиционалан начин, уљем на платну. Поред изложбе, биће и пропратна журка са музиком, коју пушта ДЈ Марко Булајић. Сви су добродошли”, изјавила је Мина Алексић за иСербиа.

„Славимо уметност” - до данас

Удружење је успешно реализовало и серију бесплатних филмских пројекција у клубу „Кенозоик”, у Цетињској улици. До сада су се приказивани популарни филмови са заједничким темама, блокбастери и филмови који су побеђивали на Фесту, попут: „Цитy оф Год”, „Вилд Талес”, „Л оригинс”, „Лобстер” итд. Пројекције ће се наставити и овог пролећа, а Мина Алексић је најавила и пројекције студентских филмова.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с2.постимг.орг/јјп3дкјнт/16938863_422767014732047_4719393349391611481_н.јпг" />
Фото: Facebook

„Са Академијом уметности и Факултетом драмских уметности имамо много сарадника и радо ћемо приказати њихове филмове. То су филмови који су покупили, не само добре оцене, већ и престижне награде у Србији и Европи. Неке од тих филмова заправо тек чекају још значајније награде”, додаје Мина.

Пројекције ових филмова привукле су много гледалаца. Организатори сматрају да је боље доћи у неки изнајмљени простор, попут „Кенозоика” и ту уживати у квалитетној филмској продукцији, потпуно бесплатно, него што би седели код куће са лаптопом у крилу и гледали филм на малом екрану.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с1.постимг.орг/п1раоз0q7/ДСЦ_0814.јпг" />
Фото: <а хреф="хттп://ввв.фацебоок.цом/славимоуметност/"> Фацебоок

Међутим, поред овог културно-уметничког сегмента, којим се бави удружење, ту су и журке студената уметничких факултета, које се организују управо у сврху промоције уметности. Журке се организују једном месечно у клубовима као што су „Кенозоик”, „Дот”, „Шлеп”, „Поветарац”, „Тубе”, „Младост Лудост” итд. Организатори сматрају да њихове журке одликује одлична атмосфера и сјајна музика, па су стога и веома добро посећене и буде најмање 300 људи.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с22.постимг.орг/5аqд9xбе9/17630180_442062492802499_6832724300661144093_н.јпг" />
Фото: <а хреф="хттп://ввв.фацебоок.цом/славимоуметност/"> Фацебоок

Екипа „Славимо уметност” обележила је првих годину дана постојања 31. марта журком у клубу „Кенозоик”, а Мина Алексић вас позива на нову Специјал журку, која ће се одржати 28. априла, са почетком у 21.00 у клубу „Предузеће”. Музику це пуштати Ме Хигх Лов и добродошли су уметници, они који се тако осећају, али и сви који су жељни опуштања после радне недеље.


Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ