iSerbia - Studentska umetnička akcija: Slavimo umetnost
Večeras u 21.00h u galeriji „Štab” će biti otvorena izložba ulja na platnu mlade umetnice Željane Stojanović. Tim povodom, razgovarali smo sa Minom Aleksić, članicom udruženja „Slavimo umetnost” i jednom od organizatora pomenute izložbe.

Autor: Kristina Đorđević

Foto: Facebook

„Slavimo umetnost” je udruženje koje se bavi organizovanjem i promovisanjem različitih vrsta umetnosti. Na taj način pomažu mladim umetnicima koji nemaju prilike da iskažu svoj talenat.

Tim udruženja čine: Željana Stojanović, studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU), zadužena za organizaciju svih izložbi u galeriji „Štab”, Anđa Brstina, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) i koordinatorka Filmskih večeri u klubu „Kenozoik” i Senka Radović, studentkinja Arhitekture, dizajner udruženja, dok glavnu reč vode Mina Aleksić, diplomirani dramaturg, pisac i predavač i Đorđe Bulajić, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Izložba Senke Radović bila je prva izložba koju je organizovalo ovo udruženje u galeriji „Štab”, sa kojom je i ostvarena dalja saradnja. Usledile su izložbe Nebojše Adamovića i Stefana Lukića sa FPU, predstavljanje kratkog filma „Draž” Mine Stamenković, te umetničkog koncepta dizajnerki Sonje Jocić i Marije Kostić, a poslednja organizovana izložba predstavila je radove više mladih slikara, odnosno studenata FPU.


Foto: Facebook

Povodom večerašnje izložbe Željane Stojanović, razgovarali smo sa jednom od organizatora Minom Aleksić.

„Ova mlada umetnica je trenutno student četvrte godine primenjenog slikarstva u klasi Nikole Božovića. Učestvovala je na više grupnih izložbi u različitim oblastima umetnosti, a ova izložba koja nosi naziv „Ин д клаб", predstavlja utisak o viđenom. Slike su beleške nastale na osnovu utiska stečenog nakon noćnih izlazaka i približavaju nam atmosferu, boje, moć i kič noći. Savremena tematika predstavljena je na tradicionalan način, uljem na platnu. Pored izložbe, biće i propratna žurka sa muzikom, koju pušta DJ Marko Bulajić. Svi su dobrodošli”, izjavila je Mina Aleksić za iSerbia.

„Slavimo umetnost” - do danas

Udruženje je uspešno realizovalo i seriju besplatnih filmskih projekcija u klubu „Kenozoik”, u Cetinjskoj ulici. Do sada su se prikazivani popularni filmovi sa zajedničkim temama, blokbasteri i filmovi koji su pobeđivali na Festu, poput: „City of God”, „Wild Tales”, „L origins”, „Lobster” itd. Projekcije će se nastaviti i ovog proleća, a Mina Aleksić je najavila i projekcije studentskih filmova.


Foto: Facebook

„Sa Akademijom umetnosti i Fakultetom dramskih umetnosti imamo mnogo saradnika i rado ćemo prikazati njihove filmove. To su filmovi koji su pokupili, ne samo dobre ocene, već i prestižne nagrade u Srbiji i Evropi. Neke od tih filmova zapravo tek čekaju još značajnije nagrade”, dodaje Mina.

Projekcije ovih filmova privukle su mnogo gledalaca. Organizatori smatraju da je bolje doći u neki iznajmljeni prostor, poput „Kenozoika” i tu uživati u kvalitetnoj filmskoj produkciji, potpuno besplatno, nego što bi sedeli kod kuće sa laptopom u krilu i gledali film na malom ekranu.


Foto: Facebook

Međutim, pored ovog kulturno-umetničkog segmenta, kojim se bavi udruženje, tu su i žurke studenata umetničkih fakulteta, koje se organizuju upravo u svrhu promocije umetnosti. Žurke se organizuju jednom mesečno u klubovima kao što su „Kenozoik”, „Dot”, „Šlep”, „Povetarac”, „Tube”, „Mladost Ludost” itd. Organizatori smatraju da njihove žurke odlikuje odlična atmosfera i sjajna muzika, pa su stoga i veoma dobro posećene i bude najmanje 300 ljudi.


Foto: Facebook

Ekipa „Slavimo umetnost” obeležila je prvih godinu dana postojanja 31. marta žurkom u klubu „Kenozoik”, a Mina Aleksić vas poziva na novu Specijal žurku, koja će se održati 28. aprila, sa početkom u 21.00 u klubu „Preduzeće”. Muziku ce puštati Me High Low i dobrodošli su umetnici, oni koji se tako osećaju, ali i svi koji su željni opuštanja posle radne nedelje.


Kristina je sanjar, u snu živi, u snu diše, a pokušava i da ih napiše.

***

Pročitajte i:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI