iSerbia - Studentska ishrana: preko menze do punih stomaka
Studentima koji dolaze iz različitih gradova kako bi se školovali u Novom Sadu, najveći problem predstavlja ishrana. Studentski restorani, odnosno menze, omogućavaju im da se hrane po veoma povoljnim cenama, tako da oni najčešće koriste takve usluge. Budući da se najviše novca potroši na hranu, menza predstavlja pravo osveženje za studentski budžet. Evo šta studenti misle o svemu tome...

Autor: Aleksandra Mišković

Foto: Privatna arhiva

Uslugu ishrane u studentskim restoranima u Novom Sadu u ovom trenutku koristi oko 12.000 studenata. Oni, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, imaju pravo na regresiranu ishranu, odnosno ishranu po povoljnijim cenama. Studenti koji sami finansiraju svoje školovanje, nemaju tu mogućnost, već se hrane po ekonomskim cenama.

U restoranima Studentskog centra Novog Sada, dnevno se pripremi i posluži oko 8.000 obroka. Jela koja se služe su raznovrsna, ali među studentima, najpopularniji obroci su pljeskavica i bečka šnicla. Termini služenja obroka, osmišljeni su tako da budu dostupni većem broju studenata.

Foto: Privatna arhiva

Trenutno u Novom Sadu rade dva restorana, što većem broju njihovih korisnika, predstavlja veliki problem najviše zbog gužve, jer im oduzima dosta vremena.

„Zadovoljan sam hranom u menzi, koristim njene usluge i mislim da je kvalitet hrane odličan. Međutim, najveći problem je gužva, zbog toga što u ovom trenutku rade samo dva restorana”, kaže Aleksa, student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (DIF) u Novom Sadu.

Studenti su uglavnom zadovoljni ishranom u menzi. „Hranim se u menzi već dve godine i zaista sam zadovoljna. Studiram prava, tako da mi odgovara to što je menza blizu kampusa. Ne bi bilo loše kada bi još jedan restoran bio otvoren, mislim da bi to u velikoj meri smanjilo gužvu”, kaže Tatjana.

Naravno, ima i onih koji ponekad nisu zadovoljni hranom. „Ponekad bude više povrća u odnosu na glavni deo, meso. To je nešto što mi smeta, kada sam baš mnogo gladan. Ali, u principu sam zadovoljan”, kaže Jovan.

Menza predstavlja veoma bitnu stvar u životu svakog studenta. Novosađani bi bili još zadovoljniji kada bi se otvorili novi restorani. Ostaje nam da sačekamo i vidimo da li će se u tom pogledu, nešto promeniti.


Aleksandra studira žurnalistiku, voli novinarstvo i jednog dana bi želela da postane ratni reporter.

***

Pročitajte i:

Studenti osmislili platformu za učenje
Centar studentskog žiota je pred gašenjem!
Kakvi su studenti bili nekada, a kakvi su sada?

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI