iSerbia - Student stomatologije u brobi protiv siromaštva
Ljubomir Mićić iz Bijeljine je student završne godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Prošle godine je volontirao u Africi kao student, a ove će ponovo posetiti Crni kontinent, kao ambasador organizacije koja vrednuje humani rad i pomoć ugroženima.

Priredila: Kristina Đorđević

Foto: Srbija Danas

„Bio sam jedan od pet izabranih studenata iz celog sveta koji su od 5. do 6. septembra 2016. godine, vodili volonterski projekat u Mozambiku ispred Svetske asocijacije studenata stomatologije (IADS). Ovaj put, sa prijateljima dr Brunom Valićem i dr Danijelom Domićem, odlučio sam da krenem korak napred. Kao ambasador organizacije Dentist the world, rešio sam da pomognem volonterski projekat u Zanzibaru”, izjavio je Mićić za Srbija Danas.

Naveo je i da su se za ovakav projekat odlučili, jer žele svoje stomatološke ordinacije da izmeste iz svakodnevne zone komfora i upuste se u drugačije uslove. Cilj im je i da mladim doktorima ponude praktičnu primenu znanja koja je u isto vreme u službi humanosti.

Za Srbija Danas je istakao da nije oklevao nijednog trenutka kada je čuo za stomatološku humanitarnu misiju koja se odvija u siromašnim afričkim zemljama.

„Sam projekat odvijao se na tri geografske lokacije: Maputo, Matola Rio i Matola. Za 21 dan, koliko sam aktivno proveo radeći na projektu, sa timom sam posetio dve osnovne škole (Djuba i Luz e Vida), dva sirotišta za decu bez roditeljskog staranja i sigurnu kuću za decu žrtve prostitucije i trgovine decom. Kroz projekat je prošlo oko 2000 dece uzrasta od 5 do 15 godina”, opisao je Ljubomir Mićić za Srbija Danas i dodao da je kroz projekat edukovano 22 nastavnika i osam prevodilaca, koji će nastaviti i kontrolisati misiju na tim lokacijama.

Za same ljude, kojima je pružena pomoć, Mićić je za Srbija Danas rekao da su provobitno bili iznenađeni i nepoverljivi, ali pošto je njegov tim osmislio strategiju za pridobijanje njihovog poverenja, vrlo brzo su čak i postali prijatelji. Prema njegovim rečima, u živote tamošnjih žitelja uneli su promenu koja će zauvek ostati u sećanju svih.


Foto: Srbija Danas

Mićić je za Srbija Danas ovu humanitarnu misiju prikazao kao pozitivno iskustvo, ali je govorio i o teškoćama koje su im preprečile put: „Najteže je bilo pronaći finansijska sredstva, kako bih pokrio deo troškova za učešće na jednom ovakvom projektu.

Vrlo emotivno sam doživeo prvi susret sa decom u sigurnoj kući, gde su se nalazile žrtve prostitucije i trgovine decom. Nakon toga, usledio je susret sa klincima iz sirotišta gospođe Berte, koji su nas dočekali cvećem i porukama dobrodošlice. Poseban utisak na mene ostavila je iskrena emocija i zahvalnost dece za jednu četkicu, koju smo im poklonili. Impresionirala me je vera i nada za boljim životom u uslovima koji su nezamislivi za većinu ljudi na našem podneblju. Osnovni životni uslovim kao što su: voda, električna energija i hrana, o kojima većina nas ne razmišlja, za ljude i decu u Mozambiku su jedina životna briga”.

Mićić objašnjava za SrbijaDanas.com da u Zanzibar neće krenuti sam, već sa timom od 25 ljudi, a da će vođe tima biti najiskusniji članovi. To su prema njegovom mišljenju upravo dr Valić i dr Domić.


Foto: Srbija Danas

On je naveo da će im cilj biti da, kroz improvizovane out reach stomatološke kampove, obuhvate što veći broj pacijenata. Kako kaže, posvetiće se i edukaciji dece o pravilnom održavanju oralne higijene, kao i edukaciji lokalnih dentalnih terapeuta, koji uglavnom znaju samo za najjednostavnije metode vađenja zuba, ali ne i njihovog očuvanja. „U teškim i improvizovanim uslovima, svoje znanje i iskustvo pokušaćemo da prenesemo i jedni na druge”, rekao je ovaj mladi humani stomatolog i zahvalio se svima koji su ga na nesebičan način podržali.


Izvori: Srbija Danas

Kristina je sanjar, u snu živi, u snu diše, a pokušava i da ih napiše.

***

Pročitajte i:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI