иСербиа - Студент стоматологије у броби против сиромаштва

Љубомир Мићић из Бијељине је студент завршне године Стоматолошког факултета у Београду. Прошле године је волонтирао у Африци као студент, а ове ће поново посетити Црни континент, као амбасадор организације која вреднује хумани рад и помоћ угроженима.

Приредила: Кристина Đорђевић

Фото: Srbija Danas

„Био сам један од пет изабраних студената из целог света који су од 5. до 6. септембра 2016. године, водили волонтерски пројекат у Мозамбику испред Светске асоцијације студената стоматологије (ИАДС). Овај пут, са пријатељима др Бруном Валићем и др Данијелом Домићем, одлучио сам да кренем корак напред. Као амбасадор организације Дентист тхе ворлд, решио сам да помогнем волонтерски пројекат у Занзибару”, изјавио је Мићић за Србија Данас.

Навео је и да су се за овакав пројекат одлучили, јер желе своје стоматолошке ординације да изместе из свакодневне зоне комфора и упусте се у другачије услове. Циљ им је и да младим докторима понуде практичну примену знања која је у исто време у служби хуманости.

За Србија Данас је истакао да није оклевао ниједног тренутка када је чуо за стоматолошку хуманитарну мисију која се одвија у сиромашним афричким земљама.

„Сам пројекат одвијао се на три географске локације: Мапуто, Матола Рио и Матола. За 21 дан, колико сам активно провео радећи на пројекту, са тимом сам посетио две основне школе (Дјуба и Луз е Вида), два сиротишта за децу без родитељског старања и сигурну кућу за децу жртве проституције и трговине децом. Кроз пројекат је прошло око 2000 деце узраста од 5 до 15 година”, описао је Љубомир Мићић за Србија Данас и додао да је кроз пројекат едуковано 22 наставника и осам преводилаца, који ће наставити и контролисати мисију на тим локацијама.

За саме људе, којима је пружена помоћ, Мићић је за Србија Данас рекао да су провобитно били изненађени и неповерљиви, али пошто је његов тим осмислио стратегију за придобијање њиховог поверења, врло брзо су чак и постали пријатељи. Према његовим речима, у животе тамошњих житеља унели су промену која ће заувек остати у сећању свих.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с29.постимг.орг/к8еп2ареф/имаге4.пнг" />
Фото: <а хреф="хттп://ввв.србијаданас.цом/вести/инфо/студент-из-београда-који-има-велико-срце-кад-видите-ста-ради-зелецете-да-му-се-придрузите-фото-2017-03-07">Србија Данас

Мићић је за Србија Данас ову хуманитарну мисију приказао као позитивно искуство, али је говорио и о тешкоћама које су им препречиле пут: „Најтеже је било пронаћи финансијска средства, како бих покрио део трошкова за учешће на једном оваквом пројекту.

Врло емотивно сам доживео први сусрет са децом у сигурној кући, где су се налазиле жртве проституције и трговине децом. Након тога, уследио је сусрет са клинцима из сиротишта госпође Берте, који су нас дочекали цвећем и порукама добродошлице. Посебан утисак на мене оставила је искрена емоција и захвалност деце за једну четкицу, коју смо им поклонили. Импресионирала ме је вера и нада за бољим животом у условима који су незамисливи за већину људи на нашем поднебљу. Основни животни условим као што су: вода, електрична енергија и храна, о којима већина нас не размишља, за људе и децу у Мозамбику су једина животна брига”.

Мићић објашњава за СрбијаДанас.цом да у Занзибар неће кренути сам, већ са тимом од 25 људи, а да ће вође тима бити најискуснији чланови. То су према његовом мишљењу управо др Валић и др Домић.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с18.постимг.орг/8д7лцнхк9/имаге8.пнг" />
Фото: Srbija Danas

Он је навео да ће им циљ бити да, кроз импровизоване оут реацх стоматолошке кампове, обухвате што већи број пацијената. Како каже, посветиће се и едукацији деце о правилном одржавању оралне хигијене, као и едукацији локалних денталних терапеута, који углавном знају само за најједноставније методе вађења зуба, али не и њиховог очувања. „У тешким и импровизованим условима, своје знање и искуство покушаћемо да пренесемо и једни на друге”, рекао је овај млади хумани стоматолог и захвалио се свима који су га на несебичан начин подржали.


Извори: <а хреф="хттп://ввв.србијаданас.цом/вести/инфо/студент-из-београда-који-има-велико-срце-кад-видите-ста-ради-зелецете-да-му-се-придрузите-фото-2017-03-07">Србија Данас

Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ