U centru svrljiškog sela Grbavče 13. marta biće obeležena stogodišnjica Svrljiško-topličkog ustanka.

FOTO: Srvljiške novine ; Spomen kosturnica u selu Grbavče nadomak Svrljiga

Priredila: Maja Milijić

Pre tačno sto godina, 13. marta , u znaku velike odmazde zbog učešća Svrljižana u oslobađanju ovog kraja za vreme Topličkog ustanka, bugarski okupator je ubio 62 ljudi, među kojima je bilo devojaka, mladića, čak i jedna trudna žena.

Mošti nastradalih su sahranjene u spomen kosturnici u centru Grbavča koja je 1935. godine osveštena, a ove godine će se obeležiti stogodišnjica od tog tragičnog događaja.

Toplički ustanak je bio srpski ustanak, podignut u Kuršumliji, Kosanica (oblast), protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. To je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata. Ustanak je trajao od 21. februara do 25. marta 1917.

Izvor: Srvljiške novine

Maja je student žurnalistike. Kao ambiciozna, vredna, pouzdana, odgovorna i organizovana osoba željna je daljeg učenja i usavršavanja u karijeri

***

Pročitajte i:

Svrljig: Održana predstava dramske sekcije
Beograd: Zajednički koncert punk oi! bendova
Otvorena izložba Lekcije iz '91!

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI