иСербиа - Стижу нови Мајстори програмирања!

Управо је стартовала бесплатна онлајн школа „Мајстори програмирања”, коју реализује удружење иСербиа уз помоћ иАкадемије, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Чак 1200 полазника, узраста од 12 до 19 година, са територије целе Србије, добило је упутства за учење и приступило еУчионици, где ће уз помоћ ментора постати „мајстори програмирања”.

Приредила: Марија Планић

Циљ пројекта је подизање компјутерске писмености полазника едукацијом из основа кодирања, после које се полазници опредељују за курс из Веб девелопмент–а или Развоја Андроид апликација.

Већ првог дана школе програмирања, преко 200 полазника завршило је први задатак. Интересовање деце је плануло, а посебно им је подстицајно што је курс осмишљен тако да их кроз игру и такмичење научи програмирању. Полазници прикупљају поене и одликовања током похађања курса својим радом и трудом, такмиче се да уђу у ранг листу од 10 најбољих у разллчитим категоријама. Маскота iAkademije је робот Паја, који координира елекронским форумом и шаљиво се обраћа полазницима у паузама, док ментори прегледају задатке.

Како каже Ана Ранитовић, идејни творац пројекта:„Желели смо да полазници кроз интеракцију и игру, у пријатељској атмосфери стекну знање - да ово не буде још једна едукација коју ће уз много напора пратити и из ње мало шта научити. Из тог разлога, осмислили смо систем у којем подстичемо и награђујемо активност, солидарност, предузимљивост и креативност”.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с10.постимг.орг/дце6в47нт/06132016_Цомпутер_Программинг_баннер.јпг" />

Фото: Houston Community College

Програмер пројекта Станко Арсенијевић, је изјавио за портал iSerbia:„Моје задовољство је што имам прилику да радим на оваквом пројекту који је изазован и иновативан. Ова платфома је осмишљена тако да учење учини занимљивим и да понуди нову перспективу образовању. Полазници, пролазећи нивое различите тежине, прикупљају поене и тако се такмиче са осталим полазницима. Имају прилику да међусобно дискутују и заједно проналазе решења. Кроз цео тај процес води их наша маскота робот Паја, који је задужен да цело то искуство учини пријатнијим.

Врло смо задовољни и наша замисао је оживела и имамо велики одазив од стране ученика. Тренутно на платформи имамо регистрованих преко 1000 полазника, чије је напредак свакодневно праћен, у циљу побољшања платформе у складу са жељама и потребама полазника”.

<а хреф="хттп://ввв.исербиа.рс/">иСербиа је веома задовољна реакцијама деце, која су целом пројекту дала посебну енергију и подстицај да буду још бољи. Полазници су веома активни на курсу - једни другима помажу и одговарају међусобно на питања како решити задатке, тако да се на одговор чека свега неколико минута. Након отварања платформе, преко 100 полазника се бацило одмах на посао, увелико су прелазили лекције и решавали тестове са врло добрим резултатима. Кренули су и задаци да пристижу који су за прва три дана достигли број од преко 1000+. Ко то каже да млади нису вредни?


Марија је заљубљеник у позориште, која кроз сваку своју улогу покушава, најпре да разуме поступке људи у појединим ситуацијама, а потом да своје сазнање пренесе на гледаоце.

***

Прочитајте и:

Postanite „Majstori programiranja“
Najboljim mladim programerima dodeljene nagrade
Kako da postanem frilenser u Srbiji?

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ