иСербиа - Служи ли чему розе - плави рат?

Више пута сам у протеклих неколико година чула погрдне коментаре за мушкарце који носе розе и црвену гардеробу, а коментари су се највише тицали сексуалне оријентације. Где год да се окренем, родитељи форсирају девојчице да позирају, купују им све што је окарактерисано као „женско“, у розе варијанти, шминку, посуђе за кухињу... Веома ретко оно што подстиче интелект, форсира на истраживање и критичко поимање стварности. Како сам постала мајка девојчице, почело је додатно да ме погађа. Каква се то битка води између розе, црвене и плаве боје у мушком и женском свету и да ли су у питању само боје?

Autor: Milica Janković

Фото: At peace with pink

Ова прича достигла је врхунац, бар у мојој глави, када је недавно постао виралан клип који рекламира следећи „изум“: лепак за машнице који дефинише пол бебе, јер мајкама, побогу, смета што народ не схвата да оне имају девојчицу. Дакле, мајке су почеле да лепе туфнасте машнице својим бебама на главу да би тачно дефинисале пол!

Почетком ове године, у Натионал Геограпхиц-у (броју који се тицао родног идентитета) изашао је одличан текст који је у први план истакао баш тај проблем око мушко-женских боја и обојеног света девојчице и дечака. Корејска фотографкиња Джонгми Јун је 2005. године започела „Ружичасти и плави пројекат”, а на то је инспирисала управо њена кћерка која је показала универзалну склоност ка тачно одређеним бојама које имају готово све девојчице. „Плава је постала симбол чврстине и мушкости, док ружичаста симболизује љупкост и женственост”, писало је тада у истом броју.

Почетак свих почетака лежи у почетку

Покушавала сам једно време људима да објасним да та подела боја заиста не би требало да буде стриктна, да вуче за собом неколико озбиљнијих проблема у родној равноправности којој би требало да тежимо и, на крају, да је розе (па и црвена) боја била намењена мушкарцима.

Током историје, мала деца и новорођанчад најчешће су била облачена у бело, управо зато што је бело симболизовало невиност, и то значење беле је готово увек исто (познато је да управо због тога младе на црквеном обреду носе белу венчаницу); црвена боја је била мушка боја, а ружичаста мала црвена (Исус на неким сликама носи одећу ружичасте боје, док је плава боја била женска од 12. века, јер је била симбол за Девицу Марију).

Ружичасту су у доба рококоа носили и мушкарци и жене. Црква до 18. века није користила ружичасте материјале, а онда је од 1879. и она постала литургијска боја. Традиционална подела поменутих боја практиковала се у деловима Холандије, Белгије и Швајцарске до седамдесетих година двадесетог века. У модној индустрији од осамдесетих година прошлог века, стереотипне боје за мушкарце и жене почињу се мењати. Прави се разлика између мушких и женских боја, као и боја за децу и одрасле.

Подела на мушку плаву и женску розе у западној култури, имала је традицију од доба реформације. Тек се у првој половини 20. века у западној култури усталио обичај да плава одећа симболизује дечаке, а ружичаста девојчице. Међутим, у другим цивилизацијама та пракса је непозната или мање позната. Чини се да је њена примена била шира и интензивија у САД-у, на западу и северозападу Европе.

Чак Джонгми Јун потврђује да САД значајно доприноси фаворизовању ове две (три) боје и као један, изразито евидентан, пример наводи Барби лутке, филмове и суперхероје у њима. Она наводи и то да овако стриктна фаворизација, униформност и шаблонизација поседује и исту врсту културног обрасца попут „традиционалних идеја о сексу, полу и сексуалности”.

На крају, Јун је установила да се склоност деце ка бојама често мења како одрастају, а најчешће у трећем или четвртом разреду.

Како се Рузвелту „омакло”?

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с12.постимг.орг/8ицо2нтгд/председник_пинтерест_извор.јпг" />
Фото: Pinterest

Следи један одличан амерички пример који показује управо те радикалне промене „некад и сад”: Френклин Делано Рузвелт, тридесет други амерички председник, као дечак носио је хаљине и имао је дугу косу. У то време је било нормално да дечаци носе хаљине и да се до шесте године не шишају. Фотографија која то и показује настала је, рецимо, око 1885/6, јер је Рузвелт рођен 1882. године.

Једна празнина, па опет долазимо на исто: од средине педесетих година прошлог века, розе боја је ин - сви воле розе боју! Никад до тад није постојао тако широк асортиман предмета у ружичастој боји, али намењених и мушкарцима. Планетарно познат музичар, Елвис Присли, упамћен је по ружичастим панталонама, као и ружичастом кадилаку. Хипи култура такође је преузела ружичасту боју као боју отпора према војсци, устаљеним начинима размишљањима и слично.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с22.постимг.орг/рздyкд4вх/елвис_ин_пинк_пинтерест.јпг" />
Фото: <а хреф="хттпс://пинтерест.цом/"> Пинтерест

Било како било, потребно је схватити да девојчице свакако могу да носе гардеробу плаве боје са свим својим данашњим значењем мушкости и јачине, а дечаци са поносом све оно што је љупко ружичасто. На крају, све то ни није важно, већ је потребно допустити да и једна и друга страна истражују и нађу оно што им се свиђа, а на уштрб развијања самосвести, интелекта и критичког поимања стварности - као што сам на почетку и рекла.

Милица је девојчурак, а воли да пева, пише, чита и не заборавља да се смеје.

Прочитајте и:

Mislite li da je kasno za vaše snove?
Žena koja mutira
Žene koje volimo da osuđujemo


***

Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за младе где могу да пишу о свим оним темама које сматрају важним, искрено и без ограничења! Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! Није потребно искуство, већ само жеља и идеје! ЦВ и један текст са валидног мејла пошаљите на ifemin@iserbia.rs ЦЦ office@iserbia.rs, са назнаком "Пријава / о женама". Пријем нових дописника врши се најкасније сваког првог дана у месецу. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ